Mali ženski razgovori sa glazbenicom i pjevačicom Nikom Turković

Pokušala sam raditi mnoge stvari i ništa me nije ispunilo na taj način kao glazba

Za 25 godišinju glazbenicu i pjevačicu Niku Turković sve se više čuje u javnosti posljednjih mjeseci. Ova atraktivna mlada žena plijeni pažnju svojim glasom i glazbenim izričajem jednako kao i svojim osebujnim modnim stilom. U svakom slučaju: Nika Turković u svemu što radi je svoja i ako se zvijezde poslože, a jednoj djevojci takvih atributa koju krasi k tome i skromnost, sigurno će se poslagati, za Niku Turković još ćemo na pop sceni imati priliku čuti. Za sada, Nika traži svoje mjesto pod suncem, a mi se možemo nadati i da će ga naći i ostaviti trag u pop glazbi na hrvatskoj, pa moguće i na svjetskoj sceni. S obzirom na njezin background. A o svojem školovanju, o svojem zovu za glazbom i o svojem privatnom životu, Nika je bez zadrške s puno srdačnosti progovorila za portal Akademija Art za naše Male ženske razgovore. Zavirite u  redke o ovoj novoj nadi pop scene, naše, hrvatske Grace Kelly.

Gordana Igrec

Što ste po zanimanju?

Ne znam kako bih to pravilno objasnila s obzirom da je titula mog završenog faksa u Engleskoj, na engleskom, ali završila sam glazbenu akademiju sa smjerom skladateljstva moderne glazbe te sam poslije toga upisala Masters iz kreativne ekonomije i glazbe. Ako mogu reći da sam glazbenica po zanimanju, mislim da tu ne bih puno pogriješila.

Gdje ste se školovali?

Školovala sam se u Londonu, na Institute of Contemporary Music Performance, zatim na Kingston Universityu. Mislim da je to za mene u tom trenutku bila najpametnija i najbolja odluka, s obzirom da sam tamo naučila više nego što sam ikada sanjala, a i fakulteta za modernu glazbu kod nas nije bilo.

U posljednje vrijeme sve ste prisutniji na estradi. Imate prepoznatljiv stil odijevanja i svoje izvedbe pjesama. Tko je za to zaslužan?

Pa, rekla bih da sam za to zaslužna ja ako to nije previše pretenciozno. Šalu na stranu, dugo sam se pripremala za svoj ‘povratak’ na hrvatsku glazbenu scenu i nisam se htjela vratiti nespremna ili izgubljena, tako da sam čekala dok ne budem potpuna kao osoba i kao umjetnica, da bih se sa sigurnošću i ciljem mogla u to upustiti. Upravo zato znam kakvu glazbu želim raditi, kakav stil mi se sviđa, a moda je moja druga velika ljubav, stoga sam i tu prije svega iskrena prema sebi i nosim samo ono što mi se osobno sviđa i u čem se osjećam najviše kao ja.

Tko Vam piše pjesme?

Pjesme pišem sama od svoje osme godine, a od prošle godine na svom projektu radim s Ivanom Pešutom.

A sklada?

Kompletno je sav skladateljski dio moj (glazba i tekst), uz pomoć Ivana Pešuta s kojim većinski radim na glazbi, potom on slaže aranžmane. Na posljednjem projektu sam radila i s Pocket Palmom koji su napravili aranžman za moj singl ‘Gledaj me’, dok mi je na tekstu pomagao i Matija Cvek.

Što poručujete kroz svoje pjesme?

Ne prilazim svojim pjesmama kao da kroz njih moram poslati neku poruku, već pišem inspirirana određenim situacijama ili osjećajima kroz koje u tom trenutku prolazim. Naravno da je ljubav pokretač svega, pa tako i mržnja koja joj je suprotna ali vjerujem jednako jaka, no u posljednjem sam singlu pjevala o ljubavi prema sebi, feminizmu i ‘girl poweru’, što je samo jedna od meni vrlo bliskih tema o kojima bih htjela sve više i više razgovarati, a i pjevati.

Kojem žanru Vaše pjesme pripadaju?

Rekla bih jasno i glasno – pop. Pop danas ima mnogo pod-žanrova, pa bi ovo pripadalo nekoj elektronici, ali i dalje formom i glazbenim linijama pripada stranom popu koji danas svi slušamo.

Jeste li do sada izdali koji CD?

Izdala sam album s 10 godina što je u to vrijeme bio baš super uspjeh, ali planiram novi album u ovoj odraslijoj fazi života, nadam se kroz godinu, godinu i pol.

Što je za Vas glazba? Posao ili poziv?

Definitivno poziv, s obzirom da sam još uvijek u fazi da mnogo više ulažem nego što dobivam, ali eto, pokušala sam raditi mnoge stvari i ništa me nije ispunilo na taj način kao što to glazba radi. Nadam se isto tako da će se trud i rad kroz vrijeme isplatiti.

Što očekujete od sebe na estradi?

Očekujem da nikada neću odustati ni posustati. Smatram da je to danas jako teško s obzirom na konkurenciju, ulaganja, odaziv i publiku, ali želim naučiti sve prebroditi i uvijek ići dalje, uz podsjetnik da ima ljudi koji stvarno vole, cijene i poštuju što radim.

Gdje sebe vidite za 10 godina?

Nadam se u nekoj ispunjenoj dvorani na turneji, uz sve ljude koji pjevaju moje pjesme. To je neki san.

Da li se međusobno Matija Cvek i Vi u glazbi podupirete?

Naravno, mislim da bez međusobnog podupiranja privatnog odnosa ne može ni biti. Nama je činjenica da smo u istoj industriji u isto vrijeme ponekad dvosjekli mač, ali nekako smo naučili s time raditi i borimo se jedno uz drugo, što mislim da je izuzetno bitno.

Imate li uzora u glazbenom svijetu? I koje sve?

Imam ih mnogo, većina njih me i oblikovala kao mladu glazbenicu, ali posebno bih izdvojila John Mayera, Saru Bareilles, BANKS, Oh Wonder te Matt Corbya. Njih sam slušala za vrijeme fakulteta, kada sam najviše o sebi i o svojoj glazbi i naučila.

Do kada namjeravate pjevati?

Do kad god ću moći, koliko god to dugo bilo. Ukoliko mi u bilo kojem trenutku postane veći teret nego gušt, tada mislim da je vrijeme da stanem. Svejedno se nadam da do toga neće nikada doći, ali nikad se ne zna!

Šuška se i o braku sa Matijom Cvekom. Imate li i to u planu?

Ne znam gdje se šuška, ali kod nas se sigurno o tome još ne šuška. Mislim da bilo kakva medijska eksponiranost znači i dosta pokvarenog telefona kao i lažnih informacija, pa onda do ovakvih stvari vrlo lako dođe. Mladi smo i imamo stotinu životnih planova – ne znamo gdje će nas oni odvesti, ali ćemo zasigurno o ovakvim stvarima sami odlučiti.

Što nam novoga pripremate za jesen od glazbenog ugođaja?

Trenutno radimo na novoj pjesmi, pa ćemo vidjeti kako će se razviti – ja ciljam na jesensku melankoliju, ali kroz proces stvaranja se svašta može izmijeniti. Bit će iznenađenje za vas i za mene!

Što Vam znači slava i popularnost?

Iskreno, ne mnogo. Uvijek se sjetim kako je SIA pristupila tome svemu, a to je tako da je stavila glazbu na prvo mjesto, a lice pokrila perikom, baš kako bi njena glazba stekla svoju zasluženu popularnost i slavu, dok je njeno lice sasvim nebitno u cijeloj priči. Tako i ja nekako razmišljam – htjela bih da moja glazba priča za sebe, takne i inspirira ljude te ostvari velike stvari, dok bi ja htjela samo biti njen nosioc.

Do kojih vrijednosti najviše držite u životu?

Najviše držim do ljubavi, obitelji, samopoštovanja, skromnosti i iskrenosti. Mislim da se uvijek time i vodim; da sam iskrena i skromna, ali da znam koliko vrijedim i da se volim, da volim svoje bližnje i da mi je obitelj (prijatelji i obitelj) najvažnija u životu.