Završen deseti Postira Seaside Film Festival

Dobitnik Zlatne srdele, nagrade publike, je „Netko je u kući“, komedija francuskog redatelja Laurenta Firodea

U subotu 1.8. završen je Postira Seaside Film Festival. Po deseti put Postira su postala „malo misto za velike filmove“, i to usprkos brojnim poteškoćama zbog korona-situacije. Od smanjenog festivalskog proračuna, do zavrzlame s epidemiološkim mjerama, nismo se dali smesti: nova lokacija dopustila je sigurnu udaljenost među posjetiteljima, koje su na ulazu dočekivali marni članovi festivalskog tima s mjerenjem temperature, vođenjem evidencije, dezinfekcijskim sredstvima…

Posjetitelje, kojih je svake večeri bilo u najvećem dopuštenom broju – oko 200 – ništa od navedenog nije smetalo: bili su željni kvalitetnih kulturnih sadržaja. Sudeći po njihovim reakcijama, festival je u potpunosti ispunio očekivanja. Pogledali smo 43 odlična kratkometražna filma, od čega su dva filma u Postirima imala i svjetsku premijeru. Dobitnik Zlatne srdele, nagrade publike, je „Netko je u kući“, komedija francuskog redatelja Laurenta Firodea.

Iako goste nismo mogli pozvati zbog komplikacija s koronom i, posljedično, proračunom, neki od gostiju nisu mogli odoljeti šarmu PSFF-a te su došli u vlastitom aranžmanu. Filmove su tako postirskoj publici predstavili Baldwin Lee iz Ujedinjenog Kraljevstva (The Voorman problem), i njegov sunarodnjak Tibo Traverse (The Plunge), te od domaćih gostiju glumica Dijana Vidušin (Dok je trajao Rolland Garros), i producentica Dora Prpić i snimatelj Tomislav Sutlar (Druker).

Održana je i filmska radionica za mlade pod vodstvom Raula Brzića i Maje Ćapin, u kojoj je desetak mladih otočana steklo nova znanja i vještine s područja filmske umjetnosti. Rezultat njihovog rada, kratki film Dijete, prikazan je pred brojnom publikom u večeri domaćeg filma.

Trebao je ovo biti jubilarni PSFF s brojnim popratnim događanjima, ali korona je što se toga tiče ipak poremetila planove. No ono najvažnije – kvalitetni filmski program – realiziran je u potpunosti. U vremenu kada je korona reducirala festivalsku scenu gotovo do nepostojanja, smatramo ovo velikim uspjehom.

Daniel Santić