Novi val korone – 24 nova slučaja

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 647. 117 osoba je na bolničkom liječenju, sa sedam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1.133 osoba

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5.318 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 24 u protekla 24 sata.

4.517 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu pedeset i četiri osoba.

Do sada je ukupno testirano 123.199 osoba, od toga 1.133 u protekla 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je prihvatio prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i primjenu Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku županiju produljio za 15 dana, tj. do 19. kolovoza 2020. godine, što znači da će se svadbene svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje moći odvijati samo u krugu najuže obitelji.

U subotu, 1. kolovoza, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je Odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad moraju se u svom radu pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Važne upute za starije osobe i kronične bolesnike potražite ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa. koronavirus.hr

U Zagrebu su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena tri nova slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 182, a 386 osoba je u samoizolaciji, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Jučer su u Gradu Zagrebu registrirane tri pozitivne osobe na bolest covid-19. Na razini primarne zdravstvene zaštite u covid ordinacijama obrađene su 134 osobe, 55 osoba je upućeno na testiranje, a za pet pacijenata je određena samoizolacija”, izvijestila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Željka Josipović-Jelić na konferenciji za medije.

Aktivnih slučajeva je 182, a preminulih je i dalje 23.

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu bilo je pet intervencija vezano za koronavirus, a jedan medicinski tehničar je u samoizolaciji.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić izvijestila je da je u Zavodu u protekla 24 sata testirano 350 osoba, a za tri nove pozitivne osobe za sada ne znaju uzrok zaraze, odnosno epidemiološka anamneza je negativna.  

U samoizolaciji je 386 osoba. 

Vezano za poplave, rok za prijavu šteta produljuje se do petka, a građani kojima treba isušivač mogu se javiti u Crveni križ. 

Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obrađeno je 167 uzoraka od kojih su pet bili pozitivni na koronavirus, priopćio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su s područja Ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osijek, a po jedna s područja ispostava Đakovo i Našice. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, od kojih se jedan nalazi na respiratoru.

Samoizolacija je određena za devet novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi 226 osoba.

Policija je u zadnja 24 sata zaprimila jednu dojavu o kršenju mjera samoizolacije, no nije utvrđeno kršenje. Osim toga, samoinicijativno su obišli još 18 osoba pri čemu nije utvrđeno kršenje tih mjera.

Nakon dva dana bez novooboljelih, u Istri su u posljednja 24 sata utvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 203 uzorka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Radi se o osobama iz samoizolacije, odnosno o bliskom kontaktu s oboljelom osobom”, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite DIno Kozlevac dodavši kako su dvije novozaražene osobe s područja Labinštine i Pazinštine.

U međuvremenu od jučer je izliječeno 14 osoba tako da je trenutno u Istri 71 osoba zaražena koronavirusom, od čega ih se 55 liječi kod kuće, dok je 16 osoba u pulskoj Općoj bolnici. U samoizolaciji je 147 osoba.

“I ova dva nova slučaja dokazuju kako građani moraju biti oprezni i odgovorni jer samo na taj način zadržat ćemo povoljnu epidemiološku situaciju u Istri. Ovo povoljno stanje može se u kratkom vremenu pogoršati ako se građani ne pridržavaju pravila, uputa i preporuka našeg Stožera”, poručio je Dino Kozlevac.

Na zadarskom području dvije su novozaražene osobe koronavirusom, a riječ je o državljaninu Poljske koji se nakon testiranja vratio kući te muškarcu srednje životne dobi iz Obrovca kojem se utvrđuju kontakti i kretanje, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

U priopćenju se ističe da je izliječena jedna osoba, u samoizolaciji ih je 134, a jučer su testirana 84 uzorka.

U posljednja 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena je jedna osoba oboljela od koronavirusa, izvjestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite dodajući kako je riječ o osobi iz Vukovara.

U samoizolaciji nalaze se 552 građana, dok je hospitaliziranih devet oboljelih osoba. Od početka epidemije, u županiji se razboljelo ukupno 448 osoba, od kojih je 251 osoba izliječena, a pet osoba je preminulo.

U protekla 24 sata testirane su 92 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području Vukovarsko-srijemske županije 5788 osoba, navodi se u priopćenju Stožera.

Smanjuje se broj novozaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u utorak ih je troje, a tri osobe iz vrličkog Centra za rehabilitaciju koje su ponovo testirane su negativne su na Covid -19, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

​Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 350 obrađenih testova danas su tri novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, jedna osoba iz Sinja i dvije iz Vrgorca. “Od tri novooboljele osobe njih dvije su kontakti prethodno oboljelih dok se još jedna osoba epidemiološki obrađuje. Tri osobe iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici, za koje je ponavljano uzorkovanje, negativne su na COVID infekciju. U samoizolaciji je 540 osoba, 15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru”, priopćili su iz Stožera. hina