Skip to content

Najveći globalni porast novozaraženih koronom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da je zabilježila najveći globalni dnevni porast novozaraženih osoba koronavirusom, njih ukupno 292.527

Najviše novih slučajeva ima u SAD-u, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj Republici, kaže WHO.

Novih smrtnih slučajeva u 24 sata je 6812.

Raniji dnevni rekord novozaraženih u svijetu bio je 284.196 prije tjedan dana. Taj dan broj smrtnih slučajeva narastao je za 9753, što je bio drugi najveći globalni porast od početka pandemije.

Gotovo  40 zemalja u posljednjih je tjedan dana prijavilo rekordni broj novozaraženih osoba.

WHO navodi kako broj slučajeva značajno raste u Australiji, Japanu, Hong Kongu, Boliviji, Sudanu, Etiopiji, Bugarskoj, Belgiji, Uzbekistanu i Izraelu, kaže ta agencija UN-a.

Globalno, u svijetu je ukupno 17,33 milijuna zaraženih koronavirusom i 674.000 umrlih, po podacima Sveučilišta John Hopkins.

Učinci koronavirusa osjećat će se još desetljećima – WHO

Svjetska pandemija koronavirusa vrsta je katastrofe čiji će učinci trajati dugo u budućnost, rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak

“Pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina, a utjecaji će trajati desetljećima”, rekao je Tedros na sastanku odbora za izvanredne situacije WHO-a, prema navodima koje je objavila organizacija.

Pandemija je, otkad je izbila u Wuhanu, ubila više od 670.000 ljudi, a  dijagnosticirano je više od 17 milijuna zaraženih ljudi.

SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija proteklih tjedana posebno su teško pogođeni covidom-19, a njihove se vlade bore da nađu djelotvoran odgovor.

Gospodarstva su pogođena zbog ograničenja uvedenih u karanteni kako bi se suzbila zaraza, a mnoge regije boje se drugog vala.

U međuvremenu više od 150 farmaceutskih kompanija radi na cjepivu, premda se prva uporaba ne može očekivati prije početka sljedeće godine, prošli tjedan je rekla Svjetska zdravstvena organizacija. 

Premda je znanje o novom virusu napredovalo, mnoga su pitanja ostala neodgovorena a stanovništvo je ostalo ranjivo, rekao je Tedros u petak.

“Rani rezultati seroloških istraživanja oslikavaju konzistentnu sliku: većina svjetske populacije ostaje podložna virusu, čak i u područjima teško pogođenim zarazom”, rekao je. 

“Mnoge zemlje koje su vjerovale da je najgore prošlo sada se ponovno suočavaju s novim širenjem zaraze. Neke zemlje koje su prijašnjih tjedana bile lakše pogođene, sada bilježe porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva”, istaknuo je.

Hina

MIRIS LJETA – izložba Stjepana Katića u Galeriji kvART (Westgate)

MIRIS LJETA – izložba Stjepana Katića u Galeriji kvART (Westgate)

Izložba Stjepana Katića MIRIS LJETA može se pogledati u Galeriji kvART (Westgate) svakim danom od 10 do 21 sat, do 17. srpnja 2022. Katić predstavlja snažan slikarski ciklus, iznimnog kolorizma, odlučnih gestii, stvarajući zaokruženi autorski opus Mnošto raznobojnih ružinih cvjetova poput usplahirenog roja leptira, leprša tiho, gotovo nečujno sredinom dana,…

INSPIRATIVNI MASTERCLASSEVI PONTA LOPUD FESTIVALA NA NAJLJEPŠIM OTOČKIM LOKACIJAMA

INSPIRATIVNI MASTERCLASSEVI PONTA LOPUD FESTIVALA NA NAJLJEPŠIM OTOČKIM LOKACIJAMA

Četvrtog dana Ponta Lopud festivala održana su tri masterclassa za sudionike svih kategorija – oskarovca Joela Coena uz moderatora Ognjena Glavonića, oskarovke Frances McDormand uz moderatoricu Lili Horvát, Monike Lenczewske uz moderatoricu Nanu Segal dok je Juho Kuosmanen održao predavanje redateljima Ana Petričić Gojanović Lili Horvát nagrađivana je mađarska redateljica i scenaristica čiji je drugi igrani film „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme“…

Sve samo ne mirna nedjelja u Šibeniku

Sve samo ne mirna nedjelja u Šibeniku

Nema tko se jučer nije odlično zabavio u Šibeniku. Kakva subota, takva i nedjelja. Zabava na svim poljima od kulture i umjetnosti preko ulične zabave do sportskih terena nastavlja se i danas, a sve u okviru 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Krešimirov grad od 18. lipnja do 2. srpnja…

‘SUNCE PRETVORILO FUREŠTE U MORŽEVE’

‘SUNCE PRETVORILO FUREŠTE U MORŽEVE’

KOMENTAR Vrijeme “Sitne” raje ‘Na morskome plavom žalu’ Boris Markuš Hrvatska je auto destinacija i to čini ogromnu turističku prednost nad konkurencijom. Za razliku od lanjske, kampovi su već sada dobrano popunjeni, vezovi za manje brodove, jahte i brodice svih vrsta, ispunjeni! Jednodnevnih turista kao u priči. Gosti u ‘zlatnim…

Završena 19. Otočka kulenijada – najbolji kulen radi se u Starim Mikanovcima

Završena 19. Otočka kulenijada – najbolji kulen radi se u Starim Mikanovcima

Najbolji majstori kulena okupili su se ove subote, 25. lipnja, u najmlađem hrvatskom gradu Otoku, preciznije u zelenoj oazi Otoka – Bioekološko edukacijskom centru ViroviOvogodišnja 19. „Otočka kulenijada“ u organizaciji Grada Otoka – na kojoj se proteklih osamnaest godina održavanja odvijalo natjecanje proizvođača u kakvoći kulena, degustirali visoko ocijenjeni kuleni,…