Svijet sve više zabrinut zbog drugog vala korone

Velika Britanija razmišlja o karanteni za više zemalja, prate i stanje u Hrvatskoj

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock zabrinut je zbog drugog vala epidemije u Europi i u četvrtak je rekao da će vlada idućih dana, bude li potrebno, vratiti karantene za dolaske iz nekoliko zemalja koje nije imenovao.

Britanija je prošli tjedan ponovno uvela četrnaestodnevnu karantenu za putnike po dolasku Španjolske.

U nekim drugim europskim državama koje su trenutačno izuzete iz karantene, broj zaraza raste, rekao je Hancock.

“Mislim da drugi val počinje diljem Europe i moramo nešto učiniti kako bismo spriječili da dođe do naših obala”, rekao je Hancock u intervjuu za Sky News.

“Jako smo zabrinuti zbog drugog vala. I nije to samo Španjolska… postoje i druge zemlje u kojima broj raste. I apsolutno smo odlučni učiniti sve da našu zemlju očuvamo sigurnom”, rekao je.

Na pitanje hoće li idućih dana biti promjena na popisu zemalja, Hancock je za BBC odgovorio “Da… moramo biti realni što se tiče tih promjena, jer pandemija se mijenja u drugim državama”.

Nordijske zemlje, rijetki otočići na kojima se ne nose zaštitne maske
STOCKHOLM, 30. srpnja 2020. (Hina/AFP) – Čak i skeptični Donald Trump stavio je masku, diljem svijeta prihvaćenu kao zaštitno sredstvo protiv širenja covida-19, čemu se još odupiru vlasti Švedske, Danske, Norveške, Islanda i Finske, nordijskih zemalja s nešto više od 25 milijuna stanovnika.

Najavio je i da će vlasti učiniti sve što mogu da skrate vrijeme karantene za ljude koji dolaze iz Španjolske, ali to neće biti odmah sada.

“Sve dok ne bude apsolutno sigurno da provedemo promjenu ne možemo ići s time.. Idućih nekoliko dana promjena neće biti”, rekao je.

U Australiji rekordan dnevni broj zaraženih koronavirusom, 13 umrlih
SYDNEY, 30. srpnja 2020. (Hina/Reuters) – Australija je zabilježila najsmrtonosniji dan u pandemiji koronavirusa u četvrtak s najmanje 13 umrlih i više od 700 novozaraženih, uglavnom u državi Victoriji, gdje je vlada naredila da svi stanovnici na otvorenome moraju nositi zaštitne maske.

Portal Politico.eu u srijedu je objavio kako Engleska sprema uvođenje karantene za putnike iz Belgije i Luksemburga zbog rasta broja zaraženih u tim državama. Hrvatska je stavljena na popis zemalja u kojima se stanje prati, objavio je portal ne navodeći pojedinosti. Hina

U Ukrajini rekordan dnevni broj novozaraženih, 1.197 slučajeva
KIJEV, 30. srpnja 2020. (Hina/Reuters) – Ukrajina je prijavila rekordan dnevni broj od 1.197 novozaraženih osoba u pandemiji koronavirusa, objavilo je u četvrtak ukrajinsko vijeće sigurnosti i obrane.