Skip to content

Fluktuirajući oblici Ranka Ajdinovića

Niz godina je akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović posvetio intenzivnom, strastvenom radu na ciklusu Unutarnjih pejzaža, a kasnije i dopuni istoga, SA ciklusu

Svakako, njegove su inovativne apstrakcije izazvale sasvim određeni odjek, kako zbog zanimljivih motiva ali i zbog impresivnog kolora.

Ključ za čitanje ovih ciklusa jesu fluktuirajući oblici, ovali, kvadrati, linije,površine s pomno odabranim dominantnim bojama, izrazito nefigurativni svijet motiva čiji me međusobni odnosi na pojedinim akrilima podsjećaju na uzbudljive jazz kompozicije i zbog promjena ritma koji se lako uočava ,ali i sluti u mirnijim sekvencama kompozicije.

Ajdinović slika na srednjim i većim formatima kako bi unutarnja pokretljivost formi došla do punog izražaja i kako bi se ostvarila autorska ideja o postojanju energetske gibljivosti cjelokupne slike.

Svaka je Ajdinovićeva slika posebna, specifična i rekli bi, samo sebi slična jer na nizovima slika nema ponavljanja teme, nema opetovanja istog ili sličnog, kako u motivskom tako i kolorističkom smislu.

Vjerujem kako Ajdinović razmišlja o sve većim formatima, možda čak i sa stranicama od nekoliko dužinskih metara, kako bi ukomponirao, smjestio u taj veliki volumen jedinstveni svijet oblika i boja.

Ajdinović je realizirao u proteklom razdoblju značajan broj slika s nefigurativnim motivima, istražujući raznolike mogućnosti kolora, pa bi možda bilo vrijeme da se taj opus pojavi u monografiji koja bi pokrivala sve aspekte tih zanimljivih ciklusa.

Miroslav Pelikan