Mediteran 2020. Dubravke Rakoci

Koncentrirani snop usmjerenog svjetla i obojene plohe izložbenih panela aktiviraju pasivne, marginalne zone prostora galerije, upravo ono što je zbog uobičajene konvencije izlaganja izmaknuto pogledu i interesu promatrača

Nakon predstavljanja Dubravke Rakoci u galeriji Kula izložbom „Lipanj u Splitu“ (2015) nameće se potreba cjelovitije prezentacije iste autorice u splitskoj sredini. Odabir taktike umjetničkog nastupa Dubravke Rakoci na izložbi u Galeriji Kula novi je, a nastavno na intervenciju u zagrebačkoj Gliptoteci 2015. godine, i daljini doseg u rješavanju likovnog problema koji si autorica dosljedno nameće kroz cjelokupno stvaralaštvo, a kroz proteklih nekoliko godina posebice uz sve temeljitije odricanje od fizičke komponente umjetničkog rada.

Mediteran 2020. Dubravke Rakoci
Ustanova za kulturu Galerija Kula
od 15. srpnja do 24. kolovoza 2020.

Dokidanje prisutnosti materijalnog tijela boje – monokromnog kruga, pokazat će se i na izložbi u Galeriji Kula kroz ustrajavanje na konceptu kolorističkog i svjetlosnog tretmana galerijskog prostora u cjelini kao fluidne površine umjetničke izvedbe i pretvaranja izložbe kao događaja u konkretan format umjetničke artikulacije prostora – site-specific izvedbe. Koncentrirani snop usmjerenog svjetla i obojene plohe izložbenih panela aktiviraju pasivne, marginalne zone prostora galerije, upravo ono što je zbog uobičajene konvencije izlaganja izmaknuto pogledu i interesu promatrača. Smisao ove geste jest u prevrednovanju parcijalne pozornosti promatrača. Stvaranjem kolorističko-svjetlosnog ambijenta Rakoci ostvaruje dubinski doživljaj galerije kao jedinstvenog i neponovljivog prostora koji pruža šansu za autentičan doživljaj stvarnosti, koja je kroz prožetost aurom boje dovedena do samog ruba realiteta.

Splitska izložba imala bi priliku dati širi i potpuniji uvid u neobično razvedene raspone opusa Dubravke Rakoci.

Duje Mrduljaš