EXAT 70 – novi istup nesvakodnevnog umjetnika Hanibala Salvara

EXAT 70 je skulpturalna instalacija Hanibala Salvara koja je izložena na 55. zagrebačkom salonu. Prema objašnjenju autora samo je dio velikog sustava skulpturalnih instalacija inspiriranih sa 70 godina djelovanja ULUPUH-a i skoro isto toliko osnivanja grupe EXAT 51 51 (Bernardi, Bregovac, Kristl, Picelj, Radić, Rašica, Richter, Srnec, Zarahović). Prva instalacija EXAT 70 – Slatina postavljena je 28. svibnja u gradskom parku Slatina povodom 100 godina kinematografije u Slatini, Međunarodnog dana keramičara i otvorenja izložbe 4. hrvatski triennale keramike u Slatini. Zatim je povodom 70. rođendana ULUPUH-a i 20. rođendana Likovnog art dizajn centra LADICA, na 55. Zagrebačkom salonu postavljena instalacija EXAT 70 – 55 ZS te potom instalacija EXAT 70 – AKZ na Autobusnom kolodvoru u Zagreb. Iza toga će se u slijedećih 16 mjeseci postaviti i druge prigodne EXAT 70 instalacije u Zagrebu, po Hrvatskoj i inozemstvu, a krajem 2021. izdati publikacija EXAT 70 sa fotografijama i drugim podatcima o ovom projektu suvremene umjetnosti, kojega je cilj naglasiti 70 godina ULUPUH-a (kojeg je Salvaro bio članom 38 godina) i 70 godina osnutka grupe EXAT 51, čiji su pozitivni tragovi još jako prisutni u suvremenoj umjetnosti. Kako se radi o neuobičajenom projektu to smo porazgovarali s autorom.

Miroslav Pelikan

Gospodine Salvaro što Vas je sve potaklo da uđete u ovaj „work in progress“ koji će, kao što ste izjavili, trajati do kraja 2021. godine?

U životu se ponekad pružaju neponovljive prigode koje se ustvari ne smiju propustiti. Dvije zaista značajne godišnjice te izvrsni tematski okvir 55. zagrebačkog salona bile dovoljno atraktivne i poticajne da mi u realizaciji znatno pomognu tvrtke MODEL pakiranja, MAJC, CHEMACO, ARTO, PRVOMAJSKA, tiskara GRAFORAD i još neki donatori koji su željeli ostati anonimni. Naime iako smo svjedoci sve slabije društvene potpore mnogim umjetnicima koji više nisu u modi ili ih se smatra zastarjelima ili nemaju znanaca u raznim komisijama i slično, jedna tiha, skoro nepoznata Hrvatska, je ustvari puno kulturnija nego što se misli. A to jako raduje i garantira još dosta ugodnih iznenađenja.

Objasnite nam malo pobliže „program art in progrees“?

Dakle, već u ponedjelak 13, srpnja u 12:00 sati, u galeriji Zvonimir
možemo vidjeti dio instalacije pod nazivom EXAT 70 – MODEL . Tvrtka MODEL osigurala je sve kutije za izradu konsruktivnih elemenata. Zatim krajem srpnja postavlja instalacija u velikom foajeu Nacionalne Sveučilišne Knjižnice, a krajen kolovoza u Pučkm otvorenom učilištu Zagreb. I tako na raznim zgodnim lokacijama u Hrvatskoj i inozemstvu gdje cirkulia dosta osoba sve do kraja studenog 2021.kada će se napraviti jedan obimniji katalog s fotografijama podatcima i eventualno osvrtima na ovaj projekt. Kako su exatovci, ULUPUH pa i ja osobno dosta djelovali i u inozenstvu to ne čudi što već za izložbu u galeriji Zvomomir imamo poemu „ Plavetnilo“ koju je komponirala poznata indijska novinarka i poetessa N. Kalyani.

N. Kalyani: EXAT 70

Plavetnilo
Iz ogromnih oceana
Na bezgranično nebo
Mnoge nijanse plave
Piramida života
Uporište
Vrhunac
Obuhvaćajući život
Podrška
Snaga
Stabilnost
Ljudski život –
Razne njegove aktivnosti
Održavanje života
Zaštita života
podiže
bujnost i punoću.

EXAT 70 – MODEL naziv je prostorne skulpturalne instalacije Hanibala Salvara izložene u galeriji Zvonimir, Bauerova ulica 33, u ponedjeljak 13. srpnja 2020. u 12:00 sati. Ova instalacija samo je dio velikog sustava skulpturalnih instalacija inspiriranih sa 70 godina djelovanja ULUPUH-a i skoro isto toliko osnivanja grupe EXAT 51 (Bernardi, Bregovac, Kristl, Picelj, Radić, Rašica, Richter, Srnec, Zarahović). Sve instalacije su realizirane zahvljujući potporama: MODEL pakiranja, CHEMACO, MAJC, PRVOMAJSKA, SAJAM AUTOMOBILA ZAGREB, AMBIENTA ZV, ARTO, GRAFORAD i GRAFOPRINT. Instalacija se može pogledati do kraja srpnja 2020, dnevno od 10:00 do 14:30, osim subote i nedjelje.