Posthumni album Dalibora Hercega – Život i sve ostalo

Riječ je o novom albumu s kojeg je prvi singl izašao u veljači ove godine i snimljen je video spot

Album “Život i sve ostalo” snimljen je za Daliborovog života i sadrži deset potpuno novih pjesama. Sve tekstove na albumu potpisuje Giovanni Jakovac, dok Dalibor je autor glazbe i glazbeni producent albuma. Album je kompletno odsviran uživo s glazbenicima diljem svijeta.

Novi singl će izaći kroz narednih dva tjedna. Pjesma se zove “Emotivni krah”. Video potpisuje produkcijska kuća “Art Film” iz Matulja, a u spotu glumi Katija Rakuljić.

Dalibor je ostavio veliku glazbenu baštinu, mnogo pjesama i projekata koje će Jakovac realizirati u narednom vremenu. 

Za početak je to album “Život i sve ostalo” čija će koncertna promocija, prema Daliborovoj želji, biti u Glazbenoj školi u Karlovcu u desetom mjesecu kada će se izdati i monografija gdje će se naći fotografije multimedijalne umjetnice Tajči Čekade, Igora Kleščića i Zorana Ventina u suradnji sa Željkom Miljkovićem.

Trenutno Robert Grubišić radi na akustičnom albumu Dalibora koji, nažalost, zbog prerane smrti, Dalibor nije dovršio.

U planu je također i izdavanje electro rock albuma koji je Dalibor napravio za života.

S pjesmom koju je ostavio Jakovcu; “Oduvijek tvoj” ove godine Giovanni nastupa u sedmom mjesecu na festivalu zabavna glazbe “Marko Polo Festival” na Korčuli, te je u planu još nekoliko festivalskih nastupa.

Herceg i Jakovac surađivali su od 2012. godine što je rezultiralo mnogim projektima i zajedno su napisali preko 60 pjesama. 

Jakovac je nastupao na 25 festivala i osvojio 25 nagrada, a zajedno s Daliborovim festivalskim uspjesima dosegnuli su zajedno 28 festivalskih nagrada. Do sada Jakovac je objavio tri studijska albuma, četiri knjižena djela, devet umjetničkih performansa, dokumentarni film, te izložbu fotografija.

Informacije o radu Giovannija možete još pronaći na web stranici: https://www.giovannijakovac.com/
Informacije o Daliboru možete još pročitati na njegovoj web stranici: https://www.daliborherceg.com/

Tekst koji je izašao u Novom listu

Album »Život i sve ostalo« posthumni je nosač zvuka karlovačkog glazbenika Dalibora Hercega, objavljen kratko nakon njegove prerane smrti u travnju ove godine. Nosač zvuka donosi deset pjesama za koje glazbu potpisuje Dalibor Herceg, a stihove Giovanni Jakovac koji nam je otkrio više o materijalu, ali i njihovoj plodnoj i uspješnoj suradnji. Jakovac je suradnju s Hercegom započeo 2012. godine, nakon što su se upoznali na Darfestu gdje je Karlovčanin imao prvi nastup kao pop pjevač, dok je Jakovac već imao glazbenu karijeru iza sebe. Inače je, u svojim glazbenim počecima, nastupao kao harmonikaš. Zanimljivo je da je sudjelovao i u pulskom natjecanju za harmonikaše cijele Jugoslavije gdje je osvojio drugo mjesto, dok je prvo pripalo danas poznatom srpskom glazbeniku Željku Joksimoviću.
Prvi plod suradnje Hercega i Jakovca bila je pjesma »Otkrivam još jednu laž« koja je vrlo uspješno zaplovila radijskim eterom.
– To je značilo veliki korak za Dalibora jer su ga slušatelji upoznali, a meni je Dalibor dao poticaj da pišem pjesme. Nakon nje su nastala moja četiri književna djela. Čak sam i prvoj knjizi dao ime »Otkrivam jos jednu laž«. Nakon toga počeli smo zajedno stvarati pjesme. Ja bih napisao pjesmu, on bi je odsvirao na svom klaviru, poslao mi demo, pa bih ja rekao je li to dobro ili nije, a onda bi radio aranžman. U biti sve smo radili zajedno. Ipak je on profesor glazbene kulture, završio je srednju i osnovnu glazbenu školu i Muzičku akademiju u Zagrebu. Njemu sam uvijek dao da ima zadnju kad je u pitanju glazba i aranžman, a ja sam uvijek sve morao imati u glavi konceptualno – što znači koja pjesma i što ona predstavlja, objasnio je Jakovac.
Zajedno su stvorili i konceptualni album »Osmi dan«, a Herceg je napisao i više pjesama za Jakovca koji je u dosadašnjoj karijeri ostvario 25 festivalskih nastupa i osvojio 25 festivalskih nagrada, većinom s pjesmama koje je Dalibor potpisao. Herceg je također bio festivalski vrlo aktivan i osvojio je nekoliko nagrada.
– Dalibor je meni napravio tri albuma, a ja sam mu za njegovog života napisao dva albuma – »Osmi dan« »Jak u svojoj slabosti«, otkrio je Jakovac i dodao:
– Pjesma koja zatvara album  »Život i sve ostalo« zove se »Ljubav i sve ostalo«. Kad ju je snimio, nešto je nedostajalo. Meni je trebalo dva tjedna da dodam u pjesmi »Život i sve ostalo« i tako smo odlučili nazvati album jer kada ga poslušamo, sežemo u neke dublje segmente svoje vlastite svijesti, emocija, pitanja, nadanja, želja da bismo došli do konačnog cilja – smisao života. A Dalibor? Dalibor je imao smisao života i Dalibor je ostavio »Život i sve ostalo« i svoja djela. Ovaj album zbilja jest Život. I sve ostalo.
Herceg i Jakovac do sada su zajedno napisali i uglazbili više od 60 pjesama.
– On mi je ostavio još jako puno projekata, neotpjevanih pjesama, melodija… Za početak izdajem po njegovoj želji ovaj album i snimam videospotove u produkciji Zorana i Karmen Ventin, točno kako ih je on zapisao. Radim i monografiju s Tajči Čekada i Željkom Miljkovićem. Koncertna promocija će biti u Glazbenoj školi u Karlovcu, u listopadu. Ravnateljica Snježana Mrljak odlično je prihvatila ideju i Daliborovi kolege, čak oni koji su s njim išli u razred, bit će pratnja meni koji ću izvesti njegove pjesme, rekao je Jakovac.
On je ovih dana objavio novu pjesmu »Oduvijek tvoj«, još jednu njihovu suradnju kojom će se predstaviti na nekoliko glazbenih festivala.  
– Pjesmu sam napravio s Robertom Grubišićem koji će biti producent Daliborovog projekta koji je napravio na pola. Naime, htio je obraditi neke svoje pjesme na akustični način. Nažalost, nije dovršio sve, zato zbilja duboko zahvaljujem Grubišiću koji će do kraja finalizirati taj projekt. Dalibor je u početku snimao i pjesme na engleskom, za strano tržiste, koje su bile uspješne na klupskoj sceni. Izdao je i dvostruku kompilaciju tih pjesama. Imam puno takvih materijala…  Imamo akustični album, napravio je i rock album…. Ostavio je veliku baštinu i veliku odgovornost koju cu ispoštovati. Vrlo oprezno jer Dalibor je bio veliki umjetnik. Velika je ovo odgovornost. Držeći sve njegove pjesme u rukama i birati najbolje korake kako bi Dalibor i dalje nastavio živjeti kroz svoja djela, zaključio je Jakovac.  Autorica teksta: IVANA KOCIJAN, Novi List, 01. srpnja 2020. godine.

Ovo su neki djelovi Giovannije i Daliborove biografij

Jakovac biografija:

Festivali:

“Darfest” 2010. – “Život”
“Darfest” 2011. – “Simbol”- Nagrada za najbolji scenski nastup
“Zadarfest” 2011. – “Naša ljubav”- Nagrada za najbolji scenski nastup
“Darfest” 2012. – “Udisaj majske kiše”- Nagrada za najbolji scenski nastup
“Marko Polo Fest” 2012. – “Most Uzdaha”- Nagrada za najbolji scenski nastup
“Zlatna ruža” 2012. – “Nauči me” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Vaga” 2012. – “Ne bacam pred vas bisere”
“Darfest” 2013. – “Otkrit ću ti što se krije ispod haljine” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Zlatna ruža” 2013.. – “Milano” – Nagrada za najbolju interpretaciju
“Zlatne note” 2013 – “Ne zovi me Ivane” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Darfest” 2014. – “Altroke”
“Marko Polo Fest” 2014.. – “Sakrij me od sebe” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Zlatna ruža” 2014 – “Gram bižuterije” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Zlatne note” 2014. – “Apokalipsa” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“International Music & Poetry Fest” 2015. – “Ne prepoznajem te” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Darfest” 2015. – “Zovi doktora” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Hitfest” 2015. – “Zapakirana laž” – Nagrada za najbolji scenski nastup i Prva nagrada slušatelja Radio Stubice
“Marko Polo Fest” 2015. – “Prolaze mi dvadesete” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Zlatne note” 2015. – “Otkrit ću ti što se krije ispod haljine” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“International Music & Poetry Fest” 2016. – “Otkrit ću ti što se krije ispod haljine” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Darfest” 2016. – “Mlad, lijep i pametan” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Hitfest” 2016. – “Nikad neću bit pametan” – Nagrada za najbolji scenski nastup i Druga nagrada Radio Stubice
“Darfest” 2017 – “Sretno” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Darfest” 2018 – “HELENA TROJANSKA” – Nagrada za najbolji scenski nastup
“Darfest” 2019 – “Kosti” – Nagrada za najbolji scenski nastup i Nagrada za izniman doprinos festivalu

Performansi:

2011. – performans “Novigradska večera”, autor performansa: Damir Čargonja, restoran “Skalinada”, Novigrad
2011. – performans “Ispod neba boje ludila”, gost: Indigo, “K.U.N.S. Galerija OK”, Rijeka
2011. – performans “Nezelen Božić”, autor performansa: Josip Kovač, Korzo, izlog trgovine “Torbica”, Rijeka
2013. – performans “Otkrit’ ću ti što se krije ispod haljine”, autor performansa: Giovanni Jakovac, Muzej Grada Crikvenice, Crikvenica
2014. – performans “Ne zovi me “Ivane””, autor performansa: Giovanni Jakovac, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
2015. – eksluzivni gala koncert “Svijet izvan svijeta”, autor koncerta: Giovanni Jakovac, gosti: Neven Barac, David Danijel, Željka Brdar, Slavica Car Frišova, Sendi Host, Tanja Malbaša, Daniela Župan, Snježana Marot, Anamarija Gulija i Dario Samaržija, lapidarij hotela “Kaštel”, Crikvenica
2016. – promocija zbirke poezije “Otkrivam još jednu laž“ i devet glazbeno-scenskih uprizorenja, gosti: Irena Krmpotić, Tanja Malbaša, Marijana Trinajstić, David Danijel, Neven Barac, Sendi Host i Damir Maras, atrij hotela “Kaštel”, Crikvenica
2017. – promocija zbirke poezije i eksluzivan gala koncert “Netko to gore vidi sve” u čast Gorana Jakovca, gosti: Goran Karan, Matej Plavček, Dalibor Herceg, Gradska dvorana “Crikvenica”, Crikvenica
2019. – performans “Liquid rullet” , autor performansa: Tajči Čekada, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Književna djela:

2016. – zbirka poezije “Otkrivam još jednu laž“
2016. – publikacija o albumu Dalibora Hercega “Osmi dan“
2017. – zbirka poezije “Netko to gore vidi sve” u čast Gorana Jakovca
2018. – zbirka poezije “28”

Diskografija:

2016. – dvostruki album “2008 – 2016”
2017. – album “Netko to gore vidi sve” u čast Gorana Jakovca
2018. – album “28”

Dokumentarni filmovi:
2013.- “Giovanni Jakovac – O rodu preko umjetnosti”, autorica dokumentarnog filma Tatjana Udović

Izložbe:
2013. – “Piši mi” , “Muzej Grada Crikvenice” u suradnji sa “Art Filmom” i Zoranom Ventinom

Priznanja i ostale nagrade:

2014. – video spot “Piši mi” – nagrada za prvo mjesto po glasovima publike na godišnjoj top listi emisije čakavske glazbene scene “Ča skalica”
2015. – video spot “Nestajen” – nagrada za prvo mjesto po glasovima publike na godišnjoj top listi emisije čakavske glazbene scene “Ča skalica”
2016. – zahvalnica za podršku i suradnju tokom 10 godina djelovanja rada udruge “Art klub GK”

————————————————————————————————————————————————–

Herceg Biografija:

POČETAK….

Dalibor Herceg završio je osnovnu i srednju glazbenu školu u Karlovcu, te kasnije upisao Muzičku akademiju u Zagrebu, odsjeka za glazbenu kulturu. Radi kao profesor glazbene kulture , te osim svoga rada na području klasične glazbe, 2007. godine započinje svoju karijeru kao pjevač i producent zabavne glazbe.

2007…
2007. godine objavljuje svoju prvu pjesme „Sutra je novi dan” koja postiže značajnije uspjehe po hrvatskim radijskim postajama za koju je snimljen i spot.

2008…
2008. godine započinje njegova inozemna karijera. S grupom “Clubbism Technology” snima 3 singla koji su objavljeni od strane diskografske kuće “Pearlicka Records” iz Amerike, te osim na samostalnim izdanjima, Dalibor se pojavljuje i na mnogobrojnim drugim kompilacijama klupske glazbe.

2010…
U travnju 2010. godine izlazi njegov prvi album na engleskom jeziku. Kroz njegovu karijeru bilo je mnogo zanimljivih projekta, a najzanimljiviji je sigurno bio reklamna kampanja za “SneaXx”, za čiju kampanju je izdan i singl s istoimenom pjesmom.

2011…
2011. godine posvećuje se povratku na hrvatsku glazbenu scenu. Izdana su dva promo cd-a, snimljeno nekoliko videospotova koji se plasiraju na regionalnim i nacionalnim televizijama.

 2012..
Nastupa na festivalu “Darfest” 2012 s pjesmom “Spreman na sve”, te s pjesmom “Kapi kiše” na festivalu “Vaga” 2012 u Karlovcu.  
U studenom 2012. godine u izdanju diskografske kuće “Pearlicka Records” izdana su dva albuma na engleskom jeziku sa presjekom njegovog inozemnog glazbenog opusa. Dalibor Herceg u svom inozemnom glazbenom putovanju snimio je mnogo pjesama, te ostvario mnogo zanimljivih suradnji sa svjetskim renomiranim dj-ima I producentima. Na dvostrukoj kompilaciji “Forbidden Feelings” i “Mixed emotions” nalaze se najbolji glazbeni uspjesi Dalibora.

2012…

U prosincu 2012. godine snimljen je glazbeni art video spot za pjesmu “Kapi kiše”. Spot je sniman pod redateljskom palicom produkcijske kuće “Art film”. Na video spotu započinje i suradnja s multimedijalnom umjetnicom i dizajnericom Tajči Čekadom.

2013…
Početkom ožujka 2013. godine u izdanju diskografske kuće “Pearlicka Records” objavljuje svoj prvi album na hrvatskom jeziku “Programiran da budem tvoj”.
U svibnju 2013. godine pojavljuje se na festivalu zabavne glazbe “Darfest” 2013 s pjesmom “Otkrivam još jednu laž” koja nekoliko tjedana ostvaruje niz ulaska na mnoge top ljestvice hrvatskih radio postaja. Na samom festivalu ostvaruje zapažen vokalno scenski nastup.
Nakon nastupa na festivalu “Darfest”-u 2013, Dalibor ove godine pojavljuje se na još jednom festivalu. Na festivalu “Zlatna ruža” 2013 predstavio se s autorskom pjesmom “Zvuk tišine”.
Nastup na festivalu “Zlatne note” u Križevcima u prosincu 2013. godine s pjesmom “Slaži mi” bio je peti festivalski nastup Dalibor Hercega.

2014…
2014. godinu započinje snimanjem spota za pjesmu “Nevera va duše” koja mu donosi nagradu za drugo mjesto po glasovima publike u emisiji čakavske glazbene scene “Ča skalica” .
U srpnju 2014. osvaja nagradu za najboljeg debitanta na XIX. Međunarodnom “Marko Polo Festivalu” 2014. sa skladbom “Kredit na nevjeru”.  
U rujnu 2014. nastupa na festivalu zabavne glazbe “Zlatna ruža” gdje osvaja nagradu za peto mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija.
Krajem 2014. godine osvaja nagradu radijskih slušatelja za pjesmu “Otkrivam još jednu laž” na festivalu “Zlatne note”.

2015…
U lipnju 2015. godine po drugi put osvaja nagradu za drugo mjesto po glasovima publike u emisiji čakavske glazbene scene “Ča skalica” za sezonu 2014/2015 s pjesmom “Čekaj me virno”.

2016…
U svibnju 2016. godine Dalibor se pojavljuje na „Međunarodnom festivalu poezije i glazbe“ 2016 u Fužinama, te osvaja svoju šestu glazbenu nagradu. Ovaj put nagrađen je nagradom za najboljeg debitanta za pjesmu “Priča se po gradu“.
U Krapinskim Toplicama, 4. lipnja, Dalibor Herceg još jednom se predstavio na festivalskoj pozornici s pjesmom „Priča se po gradu“ na festivalu zabavne glazbe „HITfest“ 2016.
Nakon osvojene nagrade za najboljeg debitanta za istu pjesmu na „Međunarodnom festivalu glazbe i poezije“ 2016, osvojio je i još jednu nagradu; treću nagradu stručnog žirija na „HITfestu“ 2016.
Nakon festivalskih pozornica, došlo je vrijeme za novi projekt. “Dnevnik jedne ljubavi”, prvi je hrvatski rock konceptualni album bio uporište za sljedeći projekt. „Osmi dan” je konceptualni album. Tematski je glazbeni album izveden kao cjelina, ali se materijal na albumu može izvoditi neprekinuto, nalik simfoniji sa stavcima koji se nastavljaju jedan na drugi, kao zbroj nekoliko većih tema ili pak kao niz više skladbi objedinjenih zajedničkom „pričom”. Povezane zajedničkim tematskim okvirom albuma, skladbe su prožete nadahnutom mješavinom bizarnih elektroničkih efekata, tradicijom psihodelijom, klasičnom glazbom, soulom, rockom i sličnim glazbenim pravcima. “Osmi dan” izašao je u izdanju diskografske kuće “Friš records” u obliku CD-a i DVD-a. Svaku skladbu na albumu prati njen video spot.

2017…
Dalibor  predstavlja novi album “Jak u svojoj slabosti”. Izdanje prate audio zapisi novih pjesama uz video spotove i fotografije snimane objektivom multimedijalne umjetnice Tajči Čekade. S ovim projekt Herceg se odrekao klasičnog stila odijevanja te se dao u ruke Čekadi koja je za njega sašila kostime. Čekada, poznata po svom nekonvencionalnom izričaju putem odjevnih kostima koje radi za kazalište, scenske nastupe, isto tako umjetnica komunicira s publikom putem performansa te video uradcima i fotografskim izložbama. Slažući mozaik, Tajči je uzela svoju kameru u ruke. Snimila je pet video spotova koji prate pjesme s albuma i na svakoj je lokaciji video spota napravila fantastične fotografije. Glazbu, umjetničke fotografije, video spotove Dalibor je predstavio publici na multimedijalnoj promociji albuma održanoj prvog prosinca u Glazbenoj školi Karlovac.

Barbara Benašić

Vikend umjetnosti u Baški
Josip Restek: ImpresijeOtvorenje izložbe u galeriji Zvonimir26.6.2021. u 21h Ove subote u bašćanskoj galeriji Zvonimir otvaramo izložbu Josipa Resteka, renomiranog hrvatskog akademskog slikara, grafičara, ilustratora, restauratora, slikara sakralne umjetnosti i pedagoga, čija …
“Uhvaćeni motivi” slikara u Neumu
Četverodnevna 22. Umjetnička kolonija u Neumu završena je prošli tjedan Slikarice i slikari gosti Neuma bili su vrijedni i stvorili brojna umjetnička djela, ali i uživali u gostoprimstvu …
Likovna kolonija Kluba Zapreščan na Malom jezeru Zajarki u Zaprešiću, 26. lipnja
Kluba ZAPREŠČAN, u subotu 26. svibnja održava svoju 12. po redu likovnu koloniju "Matija Skurjeni" na jezeru Zajarki Likovna kolonija će se održati na malom jezeru Zajarki (adresa: …
U glamuroznom ozračju predstavljena Hippy Garden parfemska linija koju ćete odmah poželjeti
Nedavno je u Esplanade hotelu duge tradicije, vrhunskog dizajna  i stila održana ekskluzivna promocija limitirane serije „EGO“ – za duh dušu i tijelo! Spektakularan parfem, ulje za tijelo i vino …
Dobar mladić Patrik
Patrik se hrabro odlučio da će hodati pješice od Zagreba do Rijeke od 21. do 24. lipnja 2021. kako bi prikupio novčana sredstva za kupnju ruksaka djeci slabijeg …
Drugo riječko ljeto festivala suvremenog plesa Port of Dance
Odlične reakcije publike na prvo izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance prošloga ljeta zapečatile su mu sudbinu – odmah je odlučeno da festival ide dalje! Drugi po redu Port …
7. Hakl na taksiju / foto: Miroslav Vajdić
U Zagrebačkim Gajnicama završio je sedmi po redu međunarodni turnir u uličnoj košarci 3×3 pod imenom Hakl Na Taksiju Smatra se najboljim košarkaškim turnirom u Zagrebu a i …
VERUS VINOGRADI U VINTESI
U četvrtak, 24.06., na terasi vinoteke Vintesa na „After Work“ (Druženje poslije posla) od 18h do 20h kušat će se vina slovenske vinarije VERUS VINOGRADI. Na degustaciju su …
XI. glazbene svetkovine
XI. glazbene svetkovine A.D. 2021. – Gelato Sisters i Robert Mareković – održati će se 3. srpnja u POU Zaprešić, u 20 sati
Odlična inicijativa: essence i Catrice pridonijeli očuvanju okoliša Silbe za buduće
Essence i Catrice vjeruju da samo oni brendovi koji izbjegavaju iscrpljivanje prirodnih resursa i sudjeluju u održavanju ekološke ravnoteže mogu biti dugoročno uspješni Marina Đarmati U subotu, 12. …
Robert Pauletta u MMC galeriji grada Umaga
MMC galerija Grada Umaga 25. lipnja 2021. ugostit će radove jednog od najistaknutijih istarskih likovnih umjetnika Roberta Paulette. Autor će se predstaviti posljednjim ciklusom radova „I Giardini di …
Prvi roman iz serijala Svi kraljevi ljudi
Margaret Mallory: Vitez žudnje Nakon serije romana Povratak gorštaka, serijal Svi kraljevi ljudi donosi nove povijesne romanse kraljice ljubavnih romana Margaret Mallory Marko Hadjur „Vitez žudnje“, u prijevodu …