Štefanija Baranašić – 25 godina zajedno s keramikom

Štefanija Baranašić i danas, nakon 25 godina bavljenja keramikom, stvara u ovome mediju s istim žarom i s istom mladenačkom radošću kao i na početku

Želeći malom retrospektivom obilježiti jubilarnu 25. godišnjicu rada i druženja Štefanije Baranašić s keramikom, ova izložba kroz četrdesetak odabranih i za njen opus relevantnih radova daje sažet i skicozan, ali zaokružen i pregledan uvid u stvaralaštvo ove autorice. Uvid koji se nije želio baviti zamornim analizama i točnom kronologijom, nego se fokusirao na postupak sinteze te priču sveo na ključne činjenice i bitne odrednice, upućujući na čitanje bitnoga. A ono što je na početku bitno reći, jer u ovom kontekstu autoricu određuje, je da Štefanija Baranašić i danas, nakon 25 godina bavljenja keramikom, stvara u ovome mediju s istim žarom i s istom mladenačkom radošću kao i na početku. Predajući se druženju s ovim medijem svaki put, tijekom cijelog svog opusa, s jednakim udivljenjem i s jednakom ljubavlju. Spremna uvijek jednako zaigrano i jednako znatiželjno odgovoriti na sve mnogostruke izazove ove tople i prisne, asocijativne i uvijek komunikativne materije. Svjedočimo kako se danas mnogi bave keramikom – ali tek usput, sporadično i za zabavu. Štefanija Baranašić se međutim ubraja u keramičare-kreativce, kojima keramika nije tek hobi, vikend-zanimacija, ili komercijalna zadanost, nego glavna životna preokupacija i profesionalno opredjeljenje. Autore koji su je odabrali kao svoj umjetnički medij; medij svog likovnoga izražavanja i svojih kreativnih izazova, u kojeg se unosi sebe i svoju estetiku; svoje emocije i svoju likovnu poetiku. I kojeg se mora istinski voljeti da bi je se razumjelo. A razumije ju se ako uz ljubav ide i poštovanje – ono prema usvojenome i zadanome, prema znanome i očekivanome. Ali i prema novome i neočekivanome; skrivenome i tajnovitome. I baš to je ono što istinskog autora veže uz keramiku, pokrećući ga uvijek i inspirirajući. Za Štefaniju Baranašić, primjerice, inspirativno je i dragocjeno svako novo druženje s kolegama keramičarima; svaki zajednički rad; svako novostečeno iskustvo, što uvijek u njezinu radu rezultira otvaranjem nekog novog puta, aktiviranjem nekog kreativnog razmišljanja ili početkom nekog zanimljivog umjetničkog ciklusa. Tako je tijekom dva i pol desetljeća ova autorica u keramici razvila svoj poseban pristup, specifičan rukopis i prepoznatljiv autorski stil u kojemu se akumuliralo mnogo od onoga viđenoga, naučenoga i usvojenoga, ali i onoga nadograđenoga i razrađenoga. U početku svog stvaralaštva krenula je od utilitarnoga i opisnoga, čak i koloristički slikovitoga, da bi se danas, bez obzira na povremene zalete u uporabnost, razvila u autoricu čiji je pristup keramici prostorno-kiparski, a stil oblikovno-sažet. Autoricu koja uvažava vrijednosti volumena (oprostorenog u reljef i onda kad se radi o keramičkoj ploči), stegnutog u lapidarnu, pročišćenu i taktilnu formu, ali se istodobno voli poigrati asocijativnošću površine, izlažući je izazovima eksperimenta i otkrivanju uzbudljivih efekata oslika rakuom, golim rakuom, saggarom, glazurama, engobama i tehnikom monotipije.

KERAMEIKONOVA Galerija K10, Kukuljevićeva 10, Varaždin
4.7. – 31.8.2020.

Koliko god se na prvi pogled činilo da su radovi Štefanije Baranašić nefigurativni i apstraktni, njihovo stalno inspiracijsko ishodište je realnost; priroda i prirodni oblici. Ali konstantna inspiracija su tu i detalji iz autoričine osobne svakodnevice, kao i mali narativi iz njezine intime. Ovu sveukupnu zbilju autorica svaki put na svoj način vizualno interpretira, provlačeći teme i motive kroz svoju osobnu stvaralačku optiku viđenja i onda ih transformirane ugrađuje u svoje keramičke priče. U radove jednostavnih formi i jasnih struktura, zanimljivih detalja i profinjenih tekstura, u kojima se miješa konstruktivno i organsko, čvrsto i fragilno. Stvarajući tako jedan novi svijet realnosti gdje je prepoznatljivost tek polazište, opipljivost redefinirana, a značenje promijenjeno. Sjećanje na prvotnu inspiraciju zadržano tek u nazivu rada, kao asocijacija, potičući maštu i emanirajući ozračje.

Višnja Slavica Gabout