Krajobrazi u malom formatu Mladena Žunjića

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić stekao je svojim brojnim ciklusima s nefigurativnim motivima na velikim formatima platna u ulju i akrilu u aktualnoj umjetničkoj produkciji, ugledno ime

Miroslav Pelikan

Njegov se opus odlikuje kolorom iznimne snage i lančanim energetskim tijekovima koji suvereno vladaju volumenom slike.

Nedavno je predstavio novi ciklus slika, ulja i akrila na platnu, na za njega doista neobičnom, manjem ili malom formatu platnu, 40 x 30 cm s figurativnim motivima krajobraza.

Riječ je pustim predjelima s tek pokojim drvom, plavkastim nebom, uz neobične oblike oblaka,sve miruje, uslijed visoke temperetature koja se razlijeva po pijesku.

Žunjićev kolor i ovdje je prepoznatljiv, no mnogo je umjereniji, tiši.

Pustinja s nekoliko stabala u središtu je zanimanja autora.

Dakle,motiv koji se može tumačiti i doživljavati na različite načine, od istaknutog aspekta osamljenosti do ozbiljne ekološke brige za prirodni okoliš.

Ovaj pustinjski motiv razlikuje se od dosadašnjih ciklusa Mladena Žunjića ponajprije po izostanku gibajućih pravaca energije, koja je nezaustavljivo tutnjala i jurila, komešajući ovalne forme.

Ovdje vlada mir, tišina, sve miruje.

Pitanje je samo, tko uistinu napreduje, rijetko drveće prema pustinji ili pustinja nastavlja teći prema nama.

Slikar ostavlja nama razriješenje dileme.

Novi ciklus manjih formata Mladena Žunjića zanimljivi je iskorak autora u kontinuiranom stvaranju, u neprekidnom istraživanju raznovrsnih mogućnosti motiva i boja.