Skip to content

VELIKI ZBORSKI KONCERT IVANU MATETIĆU RONJGOVEMU

„BILO VAVEK VESELO“ NA TRGU RIJEČKE REZOLUCIJE

Riječko Kazalište, u suradnji s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov, posvećuje veliki zborski koncert jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća – Ivanu Matetiću Ronjgovemu – u prigodi njegove ovogodišnje dvostruke obljetnice, 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice skladateljeve smrti. Koncert pod naslovom „Bilo vavek veselo“ bit će izveden dva dana za redom, u petak i subotu, 26. i 27. lipnja 2020. na Trgu Riječke rezolucije s početkom u 21 sat.

Ronjgov je najznačajniji po pitanju teoretskog definiranja istarske ljestvice, ali i njene praktične primjene. Zahvaljujući upravo njegovom otkriću, fiksaciji šestotonskog sustava, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva (Istra, Hrvatsko primorje, sjevernojadranski otoci), a potom i skladati u tom duhu. Na taj način su iz pera Ivana Matetića Ronjgova nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature. Matetićev skladateljski opus svijetli je primjer i smjerokaz za umjetničko stvaralaštvo temeljenog na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zbog zahtjevnosti i potrebe za velikim pjevačko-zborskim izvođačkim sastavom, brojna njegova djela rijetko se izvode. Stoga je, nakon uistinu dugog niza godina, upravo ova večer zborske glazbe, koja je i dio projekta EPK – Rijeka2020,  prigoda za ponovni užitak u nekim od antologijskih stranica naše glazbene literature koje su ujedno posvećene glazbenoj baštini Istre i Hrvatskog primorja.

Svoj veliki doprinos očuvanju i promicanju skladateljevog opusa temeljenog na jedinstvenom narodnom blagu našeg zavičaja, dat će, uz Riječki operni zbor riječkog Kazališta kao domaćina, i ponajbolji zborovi i vokalni sastavi iz Rijeke i njene okolice: Pjevački zbor mladih Josip Kaplan – Rijeka, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji i Riječki komorni zbor Val – Rijeka, a nastupit će i sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato. Dirigenti su Igor Vlajnić, Doris Kovačić i Saša Matovina, koji je i umjetnički voditelj koncerta. Matetićevu će materinju čakavštinu – domaću besedu – oživjeti recitatori Rajka Jurdana-Šepić, ujedno i voditeljica programa, i Sven Sušanj.

See also  The New Power Generation slave Princea u Tvornici kulture

Milena Jerneić