Osmi Festival svjetske književnosti

Zagreb, 6.–12. rujna 2020.

Osmi Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, kao i sve manifestacije u 2020., održavaju se u neizvjesnoj atmosferi u svijetu zbog pandemije. U Zagrebu situacija je dodatno otežana životom nakon potresa. Mnoge su kulturne institucije u centru  grada stradale 22. ožujka a jedna je od njih je i zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda. Ipak zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda svoja će vrata u obje dvorane  otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti.

Osmi Festival svjetske književnosti kao i svake godine ugostit će brojne domaće, europske i svjetske književnike. Ove godine cjelokupan program moći će se, za razliku od prethodnih izdanja Festivala, predstaviti tek u kolovozu. Dio programa održat će se virtualno ali veći dio bit će  u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj 6. Novost su programi u Knjižari Fraktura, koja se otvara 4. srpnja u Ulici kneza Mislava na broju 17, te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju, koji će se ujedno prenositi uživo na Trećem programu Hrvatske televizije, tako da će Festival i doslovno ući u domove mnogih. Dio programa prenosit će se uživo putem internetskih platformi a Festival će poduprijeti Styria kroz svoje kanale. Vizual Festivala ponovno je, četvrti put zaredom izabran na natječaju za izradu plakata koji zajednički  organiziraju Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i nakladnička kuća Fraktura. Među brojnim ponuđenim rješenjima kao najbolji nagrađen je rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Mihaela Kolarića.

Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u Zagrebu otvorit će se skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, također inspirirani književnim motivima. Za sve to angažirali su se profesori Tomislav Buntak, Majo Rožman, Natalija Nikpalj, Alen Novoselec i Miran Šabić.

Festival svjetske književnosti ima i svoje  izvanredne programe – Tribine Razotkrivanje, Dvostruki portret te Pisac i njegov čitatelj. Nastavlja se i s  Književnom matinejom, čiji je cilj približavanje suvremene književnosti mladim čitateljima a koja nastaje u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, čiji će učenici ove godine razgovarati s Ivicom Prtenjačom, Mihaelom Gašpar i Antom Zlatkom Stolicom. Svoj dolazak u Zagreb na Osmi Festival svjetske književnosti dosad su potvrdili Semezdin Mehmedinović,  Etgar Keret,  pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica potresnog romana Prava krv i “pisma iz budućnosti” , francuski autor Philippe Claudel, dva  pisca iz Norveške Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih  knjiga pripovjedne publicistike Raditi kako treba, Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann, te Bogdan-Alexandru Stănescu,  rumunjski pisac srednje generacije, a od domaćih autora nastupit će Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. Ove će se godine održati  i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama.

Kao i uvijek, svi razgovori prevodit će se simultano.

Festival svjetske književnosti nastaje na osnovi suradnje autora, pisaca, prevoditelja, likovnih umjetnika i glumaca, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, programa Kreativna Europa, Fondacije Jan Michalski, mreže Traduki, sponzora Hrvatske elektroprivrede, Barcaffea, Turističke zajednice Grada Zagreba, Akademije likovne umjetnosti, Moderne galerije, HDLU-a, suradnje s inozemnim institutima i veleposlanstvima i pomoći partnera: Hrvatskoga glazbenog zavoda, 24sata, Expressa, Večernjeg lista, Hrvatske radiotelevizije, Međunarodnog književnog festivala Vilenica, Međunarodnog književnog festivala Cúirt, Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, EUROteh KONGRESa, zagrebačkih ugostitelja, restorana Apetit City Restaurant & Bar, Restorana Vinodol te Hotela Palace, koji je također stradao u potresu i svoja će vrata otvoriti 1. rujna a prvi će gosti u obnovljenom hotelu biti upravo pisci.

Tomislav Radić