Početni ciklus Unutarnjih pejzaža Ranka Ajdinovića

Akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović, u posljednje je vrijeme izazvao dosta pozornosti i zanimanja za svoj složeni ciklus Unutarnjih pejzaža

Riječ je o lirskim geometrijskim apstrakcijama na većim i velikim formatima platna, izvedenih u akrilu kombinirano, uz upotrebu uljnog pastela, ugljena, olovke, kolaža i spreja.

U središtu je motiv promišljanja o unutarnjoj pojavnosti stvari koja slikara okružuje.

Sve mijene koje nosimo i doživljavamo, duboko u sebi, često i nesvjesni njihove otpornosti i dugotrajne životnosti, idealna su autorska podloga za razvijanje ideja o vizualnom prikazu nevidljivih, a tako opipljivih emocija, raznolikih sentimenata i duhovnih doživljavanja.

Ajdinović je posvetio značajan dio svoga opisa mapiranju tih stanju u atlasu Unutarnjih pejzaža, realizirajući niz slika koje svojim postojanjem svjedoče u skrivenom i često dalekom, intimnom ustroju čovjeka.

Ajdinović njeguje vrlo odmjereni ali itekako snažan kolor, razdijeljen u raznolike geometrijske oblike dominantnih boja.Unutar svih slika i konstrukcija osjeća se jasna energetska napetost, gibljivost formi.

U prvom, početnom ciklusu, od prije nekoliko godina, slikar je odredio ključne elemente od tehnike, formata, motiva, stvarajući vrlo živopisni niz fragmentiranih sjećanja, razmišljanja, promatranja, doživljavanja, svega što se prostire unaokolo, bilježeći svojim kistom zrcaljenje vanjskog svijeta u našo intimi.

Danas se ciklus razvio u impresivni, najistaknutiji dio kompleksnog opusa Ranka Ajdinovića, kroz kontinuirani rad u atelijeru i strastveni pristup temi,potvrđujući autorski talent .

Miroslav Pelikan