Slikari i kipari za Markuševec

Održana prva likovna kolonija s međunarodnim sudjelovanjem u humanitarnoj akciji “Slikari i kipari za Markuševec – Zagreb“

U subotu, 13. lipnja u Markuševcu održana je prva Međunarodna likovna kolonija i humanitarna akcija „Slikari i kipari za Markuševec – Zagreb“ u organizaciji Udruge „Slikari i kipari sa srcem za Markuševec“ i Mjesnog odbora Markuševec.

Uslijed razornog potresa u Zagrebu koji se dogodio dogodio 22. ožujka 2020. i njegovih katastrofalnih posljedica u kojem su u treptaju oka mnogi stanovnici Zagreba i okolnih područja ostali bez svog ognjišta, stanovnici Markuševca smještenom na rubnom zagrebačkom području našli su se u samom epicentru potresa pretrpivši velike štete na vlastitim i javnim objektima u neizvjesnosti od dodatnih podrhtavanja tla koja i nadalje traju i dodatno traumatiziraju stanovništvo.

Hvale vrijednu inicijativu za pomoć staradalom stanovništvu Markuševca iznijedrio je Milan Stunja, slikar amater iz Samobora potaknut činjenicom o njihovoj velikoj materijalnoj šteti na kućama i objektima te problemima koji se rijetko mogu čuti i vidjeti u medijima, a sa kojima je stanovništvo Markuševca već neko vrijeme suočeno. Svoja promišljanja o humanitarnoj akciji objavio na svom facebook profilu nakon čega je u nekoliko dana doslovno „zatrpan“ valom odaziva slikara ne samo sa svih prostora Republike Hrvatske, nego i iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije te Srbije. U kratkom roku odazvalo preko 230 slikara i kipara koji su imali neodgodivu želju, svatko na svoj način, doprinijeti humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za obnovu kuća stradalom stanovništvu Markuševca. Ubrzo se Milan Stunja povezao sa prijateljima iz Markuševca i osnovali su facebook stranicu „Slikari i kipari sa srcem za Markuševec“. Također je potaknuo osnivanje Likovne udruge „Slikari i kipari sa srcem za Markuševec“, i od Mjesnog Odbora Markuševec dobivena je potpora i prostor za skupljanje slika, a predjednik novoosnovane Udruge postaje Roman Carek koji se brine o transparentnosti prikupljenih sredstava, aukcijama slika i svih aktivnosti koji iz humanitarne akcije proizlaze.

Kako velika stradanja zbližuju i povezuju ljude iz kojih izlazi ono iskonsko dobro, tako su se u veliku humanitarni akciju odmah uključile i Udruge iz Dubrovnika, Tuzle, Brežica… Prijatelji umjetnici iz susjednih država nisu mogli ostati nijemi nad uznemirujućim snimkama katastrofalnog potresa stanovništva u susjednoj zemlji i odlučili su odmah pomoći, tj. krenuti u akciju prikupljanja pomoći. Braća Petrović Ivan i Andrija, odlučili su zajedno sa zeničkim slikarom Hazimom Talićem pokrenuti humanitarnu akciju međunarodnog karaktera nazvanu „Slikari i kipari za Markuševec – Zagreb“ u prikupljanju doniranih djela umjetnika na području Bosne i Hercegovine. Istovremeno su nam prijatelji umjetnici iz susjedne Slovenije pokrenuli akciju sakupljanja slika na svom području. Slovenske slikarice plemenita srca Antonija Žener i Boža Jambrek prikupile su i donirale 23 umjetnička djela od raznih umjetnika Slovenije za pomoć stradalim susjedima u Hrvatskoj.

Već prvog dana održane kolonije u subotu, 13. tog lipnja počela su se prikupljati toliko potrebita sredstva od prodaje 10. ak umjetničkih djela, a prodajne aukcije će se i nadalje održavati.

Zbog velikog broja prijavljenih slikara održat će se tri likovne kolonije, prva je održana 13. lipnja, druga je planirana 04. srpnja, a treća u rujnu gdje će mnogobrojni posjetitelji moći na aukciji kupiti djela kipara i slikara, a prikupljenim sredstvima direktno će pomoći naugroženijim obiteljima Markuševca za popravak stradalih kuća. U eksploziji dobrih želja akciji su se priključili mnogobrojni donatori, a slikari i kipari nesebično donirali čak i po pet svojih djela. Lijep subotnji u stvaranju djela mnogobrojnih likovnih umjetnika na Prvoj likovnoj koloniji proveden je u ozračju emotivnih i humanih gesta, međusobnog uvažavanja, tolerancije, radosti i prijateljstva. Osjetilo se da je darivanje dobro za sve, da su na jednakoj dobiti oni kojima se daruje kao i oni koji drugima daruju. Nedavno osnovana Facebook grupa „Slikari i kipari sa srcem za Markuševec“ već broji oko 250 članova, a aktivnosti i dobra djela potaknuti njime samo se nižu.

Slijede još mnoge donacije uradaka kipara i slikara što ostvarenjima na likovnim kolonijama ili donacijom slike poslanima na adresu:

Udruga „Slikari i kipari srcem za Markuševec“, Trg Sv. Šimuna 5, 10040 Markuševec. Svi koji svojim sredstvim se žele dodatno uključiti u akciju prikupljnja pomoći, mogu svoja donirana sredstva uplatiti na žiro račun Udruge: Udruga „Slikari i kipari srcem za Markuševec“, RBA banka, IBAN HR8824840081135157464

Ljiljana Smontara