Mali ženski razgovori – Daria Knez Rukavina

Voljela bih se i dalje sebi smijati i nasmijavati druge

MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA GLUMICOM DARIOM KNEZ RUKAVINA POZNATIJOM KAO VODITELJICOM RANOJUTARNJE TV EMISIJE ZA DJECU JUHUHU

Iza nje je oko 10-tak što filmskih što uloga u serijama, a ponajviše se gledatelji sjećaju „ljepuškaste crnke“ dramske umjetnice Darie Knez Rukavina iz humoristične serije Kazalište u kući. Tu su i  nagrade od Dekanova nagrada za ulogu Claire u predstavi Sluškinje, J. Geneta, Zlatna Žar ptica za najbolju glumicu Naj, naj, naj festivala, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u TV drami Leti leti, Nagrada Zlatni Histrion za ulogu Jelice u predstavi Ljubica, Večernjakova ruža za najbolju glumicu za ulogu u TV drami Leti leti, do Nagrade HC Assitej za ulogu Anđele u predstavi Rent a friend, Gradsko kazalište Trešnja i cijele lepeze ostalih nagrada. A ona je opet ostala mala i malo je ima i malo je nema u javnosi. Dariu Knez Rukavinu koju vole djeca i roditelji posebno oni koji gledaju Juhuhu emisiju za djecu u jutro na HRT-u ili posjećuju dječje predstave u kazalištu „Trešnja“. Sa Dariom Knez Rukavina napravili smo veseo i lepršav, kratak razgovor za portal Akademija Art. Slobodno malo zavirite.

Razgovarala: Gordana Igrec

U posljednje vrijeme imamo Vas priliku na malim ekranima gledati samo u emisijama za djecu. Kako to?

Tako ispada. Uvijek treba raditi selekciju poslova, ako možete naravno. S jedne strane trebate igrati sve, s druge strane, kada imate obitelj i stalni posao u kazalištu vrlo pažljivo izvagati sve što se nudi. Volim rad s djecom i za djecu, kao da se na taj način i ja još uvijek držim za ono dijete u sebi.

U kojoj ulozi ste debitirali?

Za vrijeme studija u ITD-u s predstavom Put u Damask, u režiji Mladena Vukića. Uloga se zvala Dama, i bio mi je ogroman izazov igrati tako kompleksan lik tako  mlada.

Što Vama znači gluma?

Igru, privilegiju, nestajanje, postajanje, bivanje.

Angažirani ste u kazalištu Trešnja. Kako je to igrati za djecu?

izvor foto kazaliste-tresnja.hr

Uvijek iskrena i otvorenog srca, takva su djeca. Danas, u vrijeme tehnologije i ostalih vizualnih distrakcija, nije jednostavno privući im pažnju. Ali redovito, uvijek najljepše reagiraju na pravu glumačku igru, na iskrenost, na strast, ne na formu ili vizualne efekte. 

Je su li djeca zahvalna publika?

Baš zato što su iskrena, morate se jako potruditi da im se svidite. Odmah imate povratnu informaciju i odmah znate na čemu ste, radite li dobro ili ne. Instant kritički stav, besprijekoran, bez fige u džepu, to je najljepše kod klinaca, a istovremeno i nama odlična lekcija.

Na kojem projektu trenutno radite?

Trenutno vodim dječji program Juhuhu sa svojih još troje kolega i igram predstave u svojoj matičnoj kući, Trešnji. I pišem, to me veseli, puni i prazni.

Planirate li svoju profesionalnu karijeru nastaviti igrajući u predstavama za djecu?

Ništa ne planiram. Volim svoj poziv, obožavam svoje kolege u kazalištu i predstave koje igramo, zbog kojih smo puni svaki dan, i radnim danom i vikendom.Sve ostale stvari radim koliko mi to vrijeme dopušta i ako se poklope zvijezde.

Vodili ste prvi Big brother. Kakvo je to bilo iskustvo?

Voditeljski posao je vrlo blizak svakom glumcu. Svi moji kolege koji rade voditeljski posao rade ga sjajno, besprijekorno. Pristala sam na vođenje Big Brothera da vidim kako ću se snaći, da samu sebe malo testiram, da naučim. Vrlo sam samokritična i unatoč tadašnjim sjajnim kritikama, uvijek mogu bolje.

Koje Vam je snimanje serija ili filmova ostalo posebno u sjećanju?

Snimanje serije Bumerang, isključivo zbog urnebesno dobre atmosfere na setu i divnih kolega.

Kako usklađujete privatne i poslovne obaveze?

izvor foto kazaliste-tresnja.hr

Nikako ( smijeh). Nisam od onih koji kažu da je dobra organizacija ključ svega. Koliko god se ja dobro organizirala, uvijek negdje zapnem, pa se oslanjam na baku i didu, prvenstveno na supruga. A i cure su sad već samostalnije, pa se lakše diše.

Imate li uzora u glumi?

Nemam uzora, postoje ljudi kojima se jako divim i čiji talent i vještinu jako cijenim.

Koja Vam je najdraža glumica izvan hrvatske?

Julliete Binoche, Diane Lane, Jennifer Lawrence.

A glumac?

Ryan Gosling, Robert De Niro.

Što biste voljeli još sve igrati?

Voljela bih se što duže igrati i sačuvati veselje i iskru u toj igri. Propitivati. Smijati se sebi i nasmijavati druge.

Mali ženski razgovori autorice Gordane Igrec