Kada kupujete za sunčanje, pripazite na ovo!

Pazite čime ćete se mazati ovo ljeto na plaži! Kreme su pune jednog kemijskog sastojaka koji šteti našoj koži

Pred nama je ljeto, a to znači i izlaganje suncu što itekako može oštetiti našu kožu. Iako svi znamo da nam sunce pruža i vitamin D, u ljetnim mjesecima ono može biti izuzetno opasno ukoliko se pretjerano izlažemo UV zračenju. Ono potiče stvaranje štetnih radikala, odnosno opeklina, mrlja i bora, ali i opasnost od karcinoma kože, što nam je već svima dobro poznato no od želje da potamnimo često zanemarujemo tu opasnost.

Dobro je poznato da bi bilo idealno ne izlagati se suncu između 11 i 16 sati, a posebno kada je riječ o djeci mlađoj od tri godine koja se nikako ne smiju izlagati direktnom suncu. Ipak, svjedoci smo toga da mnogi ne poštuju ova pravila, stoga je itekako važno zaštiti se kremama sa zaštitnim faktorima, ali i nositi odjeću od prirodnih materijala kao i pokrivati glavu šeširima i sunčanim naočalama.

Što treba pisati na ambalaži za sunčanje?

Sredstva za sunčanje moraju imati zaštitu od UVA i UVB zraka, jer kupnjom sredstva za sunčanje sa samo djelomičnom zaštitom – nećemo se adekvatno zaštititi.

Oznake zaštitnog faktora koji stoji na kremama (SPF) određuje njezinu učinkovitost, odnosno oznaka nam obilježava koliko možemo provesti na suncu sa zaštitnim sredstvom, a da je naša koža zaštićena od opeklina. Jasno, veći zaštitni faktor pruža dulju zaštitu, no svejedno svima se preporučuje da koriste više zaštitne faktore pa je tako svakako najbolja 50+, a posebice za djecu čija je koža posebno osjetljiva. Dakle veći faktor – duži boravak na suncu.

Pazite na kemijske filtere! Kreme su pune tog sastojka!

Ipak, malo vas zna da kreme često u sebi imaju kemijske ili mineralne filtere koji vas štite od UVA i UVB zraka. E upravo na ovo trebate obratiti pozornost jer kemijski filteri apsorbiraju UV zrake i djelomično ih filtriraju pa tako dio UV zraka prodire u kožu. Da stvar bude još opasnija, kemijski filteri mogu biti toksični, a uz to su i opasni za okoliš.

Kod kupnje proizvoda za sunčanje svakako pazite da sadrže mineralne filtere jer oni djeluju kao fizička barijera koja reflektira UV zrake, onemogućavajući im da prodru do same kože. Za razliku od kemijskih filtera koje koža treba upiti i djeluju tek nakon 30 minuta, mineralni filteri djeluju trenutno. Također, nisu toksični i ne apsorbiraju se u kožu pa su stoga i puno nježniji prema koži, ali i prema morskim organizmima. Treba napomenuti i kako su mineralni filteri itekako pogodni za zaštitu trudnica, male djece, dojenčadi, starijih osoba ali i svih onih s osjetljivom kožom.

Ovo su sastojci koji bi se trebali naći u vašoj kremi za sunčanje

Domaće tržište preplavljeno je različitim proizvodnima, pa stoga pokušajte pronaći preparate za sunčanje koje u sebi imaju upravo mineralne filtere, ali isto tako da sadrže biljna ulja te Aloe veru. Isto tako pripazite da sredstva za sunčanje nemaju nano čestice, da su bez parabena, parafina te sintetskih mirisa.

Teško je sve to pronaći u jednom proizvodu, ali na hrvatskim policama može se pronaći BioSolis linija koja ujedinjuje sve te stvari pa je možda dobar izbor za vruće ljetne dane pred nama. Bitno je istaknuti da je posebnost ove linije krema na bazi mineralnih filtera da ne ostavljaju bijeli trag, no treba ih nanositi u manjim količinama jer su prepune aktivnih sastojaka.

Inače, osim zaštite, važno je da nam proizvod njeguje kožu, a upravo ovaj preparat u sebi ima ključni sastojak Aloe veru te organska biljna ulja poput ulja karanje, ulja repice, avokada, jojobe, arganovog ulja te brojna druga.

Za Aloe veru ste čuli bezbroj puta i svi znamo da je ljekovita, no nerijetko to zaboravimo kada kupujemo proizvode za zaštitu kože. Ova tropska biljka koja pripada porodici ljiljana, izvanredna je za njegu naše kože. U njoj se krije 75 aktivnih sastojaka pa nije ni čudo da se u njezinim blagodatima uživa već 2000 godina.

FOTO ilustracija: iStock i Unsplash
FOTO ilustracija: A1 All Natural

REDAKCIJA
Dorijan Elezović

OBILJEŽEN ZAVRŠETAK JOŠ JEDNE UMJETNIČKE KOLONIJE U NEUMU / foto!

OBILJEŽEN ZAVRŠETAK JOŠ JEDNE UMJETNIČKE KOLONIJE U NEUMU / foto!

Neum je ovaj tjedan bio centar zabavnih, kulturnih i svečanih događanja, pa je u skopu toga i sinoć na terasi…

ByByAkademija Art20/06/2021
Boris Jagačić: Osjećam sve veću povezanost s prirodom

Boris Jagačić: Osjećam sve veću povezanost s prirodom

U cvijeću prvenstveno vidim snagu i ljepotu prirode, koje nismo uvijek svjesni, a koju ona s lakoćom pokazuje ponekad već…

ByByAkademija Art18/06/2021
IRIS LOBAŠ KUKAVIČIĆ – ODAKLE DOLAZIMO?, ŠTO SMO MI?, KAMO IDEMO?

IRIS LOBAŠ KUKAVIČIĆ – ODAKLE DOLAZIMO?, ŠTO SMO MI?, KAMO IDEMO?

Između vanjskih i unutarnjih vrata od Pila u Dubrovniku, 21. lipnja u 21:30 sati otvara se pop-up izložba/multimedijalna instalacija Iris Lobaš Kukavičić – „Odakle…

ByByAkademija Art18/06/2021
Festivalska vrata čekaju: Na otvorenje 61. MDF-a stižu veleposlanici europskih zemalja

Festivalska vrata čekaju: Na otvorenje 61. MDF-a stižu veleposlanici europskih zemalja

ŠIBENIK – Šibenik se ovog četvrtka probudio okupan suncem i s novim festivalskim vratima na ulazu u povijesnu jezgru čime…

ByByAkademija Art18/06/2021
55. Đakovački vezovi od 18. lipnja do 4. srpnja

55. Đakovački vezovi od 18. lipnja do 4. srpnja

Mađarska zemlja partner 55. Đakovačkih vezova Venina Markuš Budući da 54. Đakovački vezovi nisu održani u cijelosti te se Mađarska…

ByByAkademija Art18/06/2021
Zvjezdano ljeto u Karlovcu – preko 150 različitih programa za sve generacije

Zvjezdano ljeto u Karlovcu – preko 150 različitih programa za sve generacije

U Karlovcu je u utorak, na obali rijeke Kupe, predstavljen program Zvjezdanog ljeta 2021. godine. U 21 dan, koliko traje…

ByByAkademija Art18/06/2021