Biciklijade Srce Velebita kreću 12. lipnja

Vrijeme je za dobre vijesti, a one su uvijek vezane uz projekte mobilnosti udruge Srce Velebita. Udruga je u razdoblju od kraja svibnja do sredine rujna osmislila tri biciklijade  na području Parka Velebit i općine Lovinac

Sljedeći upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, uz sve nužne mjere opreza i zaštite od COVID-19, prvo kreće biciklijada Sveti Rok MTB od  12.-14.06.2020. U petak 12.06. predviđene su vođene bike & hike ture- na Tulove grede, 45 km biciklom i 2,5 sata pješice odnosno na Zir, 30 km biciklom i 2,5 sata pješice. Panoramski pogled na Liku i Jadran najveći je izazov za bolje upoznavanje ovih predjela.  U subotu 13.06. su ponuđene tri vođene biciklističke ture: 1) premijerni 78 km dugački „majstorski ciklus“ samo za vrhunski spremne bicikliste koji s pravom nosi ime Srce Velebita Epic; 2) 43 km srednje teške, ali tehnički zahtjevne stazae koja nagrađuje veličanstvenim pogledima, stoga nazvana Winnetou (iz Like preko Velebita na more) i 3) obiteljska, srednje teška staza od 40 km koja prolazi kroz livade i okolne brežuljke i niz bistrih potoka imena River Deep Mountain High. U nedjelju 14.6. u ponudi su Mile vode, 64 km vrlo teške staze velebitskim bespućima, Hard, 55 km divljinom Velebita  te Zir i Suvajski bunari, 35 km lagane staze za obitelji uz izvore, mlinove i lokalne OPG-ove!

Za sve zaljubljenike Velebita, spreman je i 15. Velebike Express (19.-21.6.)- bike avantura duga 150 km Sjevernim i Srednjim Velebitom započinje usponom iz Like na Velebit (visinska razlika 1600 m/nv), a nastavlja se kroz NP Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit. Zbog smještajnih kapaciteta prvih 16-ero prijavljenih kreće u ovogodišnju nezaboravnu avanturu veličanstvenim Velebitom!

Za sve koji krajem ljeta ne mogu bez velebitskih izazova, ove godine po prvi puta kreće Velebike Marathon (26.-30.8.) – 250 km na mtb i gravel biciklima duž cijelog Velebita.

Kraj velebitske sezone već tradicionalno pripada biciklijadi  i utrci Uspon na Tulove grede (11.-13.9.) na težoj i lakšoj stazi u ženskoj i muškoj kategoriji te AC/DC kategoriji e-bikeova. Sasvim nove trase utrke u odnosu na tri prethodne godine garantiraju i dosadašnjim natjecateljima nove i još veće izazove!

Tomislav Radić