U BRAZILU SITUACIJA S PANDEMIJOM JAKO TEŠKA

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su u subotu vladu Jaira Bolsonara da “skriva” umrle od koronavirusa pošto je dužnosnik ministarstva zdravstva izrazio sumnju u službene podatke

“Autoritaran, bešćutan i neljudski pokušaj skrivanja umrlih od Covida-19 koji se protivi etici neće uspjeti”, istaknulo je Nacionalno vijeće ministara zdravstva, organizacije koja okuplja te vlasti.

Dan ranije ministarstvo je prestalo objavljivati ukupan broj umrlih u Brazilu i daje samo broj umrlih u protekla 24 sata. Istog je dana zatvorena i mrežna stranica koja objavljuje javne statističke podatke. Ponovo se pojavila na internetu u subotu, ali samo s podacima u protekla 24 sata, bez regionalnih i ranijih podataka. To se događa nakon što je nekoliko dana zaredom evidentirano po više od tisuću mrtvih.

“Sa zdravstvenog gledišta, svjedoci smo tragedije (…) Neinformirati znači da je država štetnija od virusa”, upozorio je u razgovoru koji je u subotu objavljen na društvenim mrežama Bolsonarov bivši ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta koji je smijenjen u travnju pošto je izrazio neslaganje s politikom savezne vlade.

U petak je privremeni državni tajnik za znanost, tehnologiju i strateško ulaganje Carlos Wizard rekao za list Globo da se službeni podaci umanjuju zbog “izmišljenih i manipuliranih” brojeva.

Regionalne vlasti su odgovorile da su zgrožene takvom izjavom koju su nazvale “vrijednom prijezira”.

Wizard, milijunaš koji se obogatio poučavajući engleski i koji nema iskustva u zdravstvu, kritizirao je rezultate Mandette koji je liječnik.

“Kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom govorili su da ne treba odmah ići u bolnicu kako bi se spriječilo okupljanje ljudi. Oni kod kojih je bolest uznapredovala, trebali su poći liječniku. Nažalost, slušajući takve naputke izgubili smo tisuće Brazilaca”, rekao je.

Napomenuo je da se danas ministarstvo zdravstva zauzima za “rano liječenje” skupinom lijekova među kojima je hidroksiklorokin koji je podijelio međunarodnu znanstvenu zajednicu.

Brazil ima više od 600.000 oboljelih od Covida-19 i 35.000 umrlih. hina

Sretan 80. rođendan, Ringo Starr!
Momak iz Dinglea, sjajan bubnjar, izvrstan pjevač i glumac, jedan i jedini sir Ringo Starr. Sretan mu osamdeseti rođendan Kao pjevač Ringo Starr se iskazao u brojnim pjesmama Beatlesa,…
NATURE SENDS WARNING TO MANKIND
By  Walter William Safar Skeptical scientists and seismologists might say that this poet is speaking in tongues, but I will use my fountain pen, dipped into the ink of…
Harmonija nejednakog Tihomira Lončara
Tihomir Lončar slika stvarno nestvarni svijet, i kuće i vrtove i cvijeće i drveće i nebo i zime i ljeta Miroslav Pelikan Početkom srpnja otvorena je samostalna izložba „Harmonija…