Američki ministar obrane: Protiv sam slanja vojske na prosvjednike, rasizam je stvaran

Američki ministar obrane Mark Esper usprotivio se predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu zbog odluke da pomoću vojske “gasi prosvjed” diljem zemlje koji je postao sve rašireniji i građani na sve moguće načine izražavaju nezadovoljstvo zbog represivnog sistema

“Mogućnost korištenja vojske u svrhu provedbe zakona treba primjenjivati samo u krajnjem slučaju i to samo u najneugodnijim i najtežim situacijama. Sada nismo u jednoj od takvih”, rekao je Esper za CNN i naglasio kako ne podržava Trumpovo pozivanje vojske.

Rasizam je u Americi stvaran problem

Esper se također osvrnuo na ubojstvo Floyda, nazvavši to “stravičnim zločinom” i rekao kako je “rasizam u Americi stvaran, i svi se moramo potruditi da ga prepoznamo, da mu se suprotstavimo i da ga iskorijenimo”.

Grozan zločin kojem se treba oduprijeti

“Ubojstvo Georgea Floyda od strane policajca u Minneapolisu je grozan zločin. Policajci tog dana trebali bi odgovarati za njegovo ubojstvo.

Dužnosnici obrane rekli su ovaj tjedan CNN-u da u Pentagonu vlada duboka i rastuća neugodnost, čak i prije nego što je Trump u ponedjeljak objavio da je spreman rasporediti vojsku kako bi provodio red unutar SAD-a.

Podsjetimo kako je predsjednik SAD-a jučer najavio slanje vojske

“Poslat ću američku vojsku na ulice i brzo riješiti problem za njih. Poduzimam mjere i da zaštitim naš veliki glavni grad Washington”, rekao je.

Preporučio je guvernerima da pošalju Nacionalnu gardu na ulice, i to u dovoljnom broju da može dominirati ulicama, a isto je poručio i gradonačelnicima dodavši da će ako oni to ne mogu riješiti, on to napraviti za njih. Autor: NACIONAL