Prosvjedi u SAD-u zbog ubojstva Georgea Floyda

Sukobi između prosvjednika i policajaca potresali su petu noć zaredom američke gradove unatoč policijskom satu koje su vlasti proglasile u nekima od njih kako bi smirile gnjev zapaljen smrću crnca Georgea Floyda, izvještavaju agencije

Sukobi između prosvjednika i policajaca potresali su petu noć zaredom američke gradove unatoč policijskom satu koje su vlasti proglasile u nekima od njih kako bi smirile gnjev zapaljen smrću crnca Georgea Floyda, izvještavaju u nedjelju agencije

Policija u tome gradu u Minnesoti upotrijebila je suzavac i druga sredstva, interventna policija bila je raspoređena kako bi rastjerala ljude koji su prkosili policijskom satu.

“Nemamo izbora, toliko je gnjeva”, objasnila je 24-godišnja Deka Jama koja je došla “tražiti pravdu” za Georgea Floyda koji je bio nenaoružan i ugušen je pod koljenom bijelog policajca.

Prosvjednici i policajci sukobljavali su se i u New Yorku, Philadelphiji, Los Angelesu i Atlanti, zbog čega su gradske vlasti posljednja dva grada, kao i vlasti Miamija i Chicaga proglasile policijski sat, prenosi agencija AFP.

Donald Trump u nekoliko je navrata osudio “tragičnu” smrt Georgea Floyda i ocijenio da nasilni prosvjednici sramote sjećanje na tog čovjeka.

“Ne smijemo dopustiti malenoj skupini kriminalaca i vandala da unište naše gradove”, poručio je Trump osudivši “skupine ekstremne radikalne ljevice” i posebno skupine “Antifa” (antifašiste).
Guverner Minnesote Tim Walz također je osudio elemente koje je nazvao anarhistima koji siju nemir, ali i bijele rasiste ili krijumčare droge.

Da bi vratio kontrolu najavio je mobilizaciju 13.000 pripadnika Nacionalne grade i zatražio pomoć ministarstva obrane, što je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je u pripravnost stavljena Nacionalna garda.

“Napadnuti smo” i raspoređivanje je potrebno zbog vanjskih agitatora koji se koriste Floydovom smrću da bi sijali kaos, rekao je, piše agencija Reuters.

I američki državni odvjetnik William Barr okrivio je ekstremističke elemente koji potiču nasilje no ni on ni Walz nisu pružili dokaze za svoje tvrdnje da iza svega stoji politička oporba, dodaje agencija.

Kao i u Minneapolisu i drugdje napetost je zapaljivo rasla. Skupine nezadovoljnika okupile su se u Dallasu, Las Vegasu, Seattleu, Memphisu i drugdje, čak i u Washingtonu pod prozorima predsjednika Trumpa.

Izvikivali su “Životi crnaca su važni (“black lives matter) i pred ogradom Bijele kuće suočili se s policajcima opremljenima štitovima i policijom na konjima.

“Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem”, rekao je Trump i poručio “Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak.”

U New Yorku je više od 200 soba privedeno, a nekoliko je ranjenih među policajcima. Molotovljev koktel bačen je u policijsko vozilo i “pravo je čudo da nitko nije ubijen”, rekao je zapovjednik policije Dermot Shea.

U Atlanti ili Miamiju gomila je zapalila policijska vozila.

U Los Angelesu pet je policajaca ranjeno, a nekoliko stotina osoba je privedeno zbog eskalacije, paljenja trgovina i pljačke osobito u luksuznim trgovinama na Beverly Hillsu.

Posvuda su prosvjednici izrazili gnjev zbog policijske prekomjerne uporabe sile prema Afroamerikancima.

U Houstonu, rodnome gradu Georgea Floyda koji će ondje biti pokopan, Chavon Allen je rekla da je “umorna, pretužna” zbog “braće i sestara koja umiru u policijskim rukama”. “Moj brat je ubijen pogreškom, učinila je to policija u Houstonu i pravdu nikada nismo dobili”, rekla je.

Prosvjednici žele da ovaj put snage reda polože račun za nasilnu neopravdanu smrt koju je razotkrio videozapis koji je obišao svijet.

Policajac Derek Chauvin je uhićen no Amerikanci žele da njegova optužnica bude preinačena u ubojstvo s predumišljajem te da budu uhićena i trojica drugih policajaca koja su sudjelovala.

Tina Harrison (32), koja je kašljala od suzavca došla je na prosvjed “kao bjelkinja… da pokaže da stoji iza ljudi druge boje kože”.

U njujorškoj četvrti Brooklynu videosnimka pokazuje kako se policijsko vozilo zaletjelo u mnoštvo prosvjednika u petak

“Moglo ih je ubiti i mi ne znamo koliko ih je ozlijeđeno”, rekla je zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez na Twitteru i zatražila da njujorški policajci koji su to učinili budu izvedeni pred sud.

Na konferenciji za novinare njujorški gradonačelnik Bill de Blasio dao je naslutiti da su prosvjednici krivi.

“Videozapis je uznemiravajuć, i želio bih da to policajci nisu učinili”, rekao je de Blasio, pa dodao: “Ali shvatili su da nisu oni prvi počeli. Situaciju je izazvala skupina prosvjednika koja je napala policijsko vozilo”. Autoe Hina

novo

Ljetni broj Zaprešićkog špigla donosi pregršt informacija, intervjua i putopisa

ByByAkademija Art09/07/20202 min read

Nakon proljetne stanke pokazujemo kako korona nije zaustavila aktivnosti. Dapače! Radilo se kod kuće, radilo se online, a odmah nakon popuštanja mjera mnoge ustanove i udruge krenule su u živo…

Drveni paviljoni postavljeni i na Klobučarićevom trgu

ByByAkademija Art09/07/20203 min read

Danas su na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, postavljena tri drvena paviljona za odmor i druženje prolaznika, nakon što su prvi…

Harmonija nejednakog Tihomira Lončara

ByByAkademija Art09/07/20202 min read

Tihomir Lončar slika stvarno nestvarni svijet, i kuće i vrtove i cvijeće i drveće i nebo i zime i ljeta Miroslav Pelikan Početkom srpnja otvorena je samostalna izložba „Harmonija nejednakog“…

Čuvari zaborava – u Splitu otvorena izložba Moslavačkog štrka

ByByAkademija Art09/07/20202 min read

U galeriji Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu (Ulica slobode 2), 7. srpnja 2020. otvorena je izložba slika Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ pod nazivom „Čuvari zaborava“ Izloženo je…

Natječaj za izlaganje u HUIU galeriji u 2021. godini

ByByAkademija Art08/07/20202 min read

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika poziva autore i autorske timove (koji djeluju na polju primijenjene umjetnosti) da predlože programe za HUIU galeriju u 2020. godini Prijedlog programa mogu dostaviti autori, grupe…

Kreće manifestacija u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek

ByByAkademija Art08/07/20206 min read

OD ČETVRTKA  9. sepnja OSVJEŽITE LJETO KONCERTIMA Ovog četvrtka 9.7. manifestaciju otvara Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Siniše Leopolda, uz goste, sopranisticu Barbaru Suhodolčan i Kvartet Gubec u programu…

Zdrava kozmetika i kozje miljeko

ByByAkademija Art08/07/20205 min read

Kako je hrvatska koza postala kraljica higijene? Mlijeko ovog stada postalo je sinonim za ljepotu i higijenu Kozje mlijeko već je dobro poznato kada je riječ o imunitetu, prvenstveno kod…

Željka Gradski: PAINTHING

ByByAkademija Art08/07/20208 min read

Ovim projektom, nastalim neplanirano i pod svojevrsnom prisilom, autorica nas pripušta sasvim blizu osobnom, a to je kod umjetnika proces oblikovanja SLIKAJ ILI CRKNI Ponuda glasi: filmovana bilješka likovne akcije…

Nataša Bezić: KALEIDOSKOP STANJA

ByByAkademija Art08/07/20207 min read

Dekretom se ukidaju prava pod raznim izgovorima, npr. zaštite sigurnosti. Možemo se upitati u kojoj mjeri je istina da je trenutni oblik kapitalizma idealan, jedini, najbolji doseg organizacije ljudstva na…

Load More