Prosvjedi u SAD-u zbog ubojstva Georgea Floyda

Sukobi između prosvjednika i policajaca potresali su petu noć zaredom američke gradove unatoč policijskom satu koje su vlasti proglasile u nekima od njih kako bi smirile gnjev zapaljen smrću crnca Georgea Floyda, izvještavaju agencije

Sukobi između prosvjednika i policajaca potresali su petu noć zaredom američke gradove unatoč policijskom satu koje su vlasti proglasile u nekima od njih kako bi smirile gnjev zapaljen smrću crnca Georgea Floyda, izvještavaju u nedjelju agencije

Policija u tome gradu u Minnesoti upotrijebila je suzavac i druga sredstva, interventna policija bila je raspoređena kako bi rastjerala ljude koji su prkosili policijskom satu.

“Nemamo izbora, toliko je gnjeva”, objasnila je 24-godišnja Deka Jama koja je došla “tražiti pravdu” za Georgea Floyda koji je bio nenaoružan i ugušen je pod koljenom bijelog policajca.

Prosvjednici i policajci sukobljavali su se i u New Yorku, Philadelphiji, Los Angelesu i Atlanti, zbog čega su gradske vlasti posljednja dva grada, kao i vlasti Miamija i Chicaga proglasile policijski sat, prenosi agencija AFP.

Donald Trump u nekoliko je navrata osudio “tragičnu” smrt Georgea Floyda i ocijenio da nasilni prosvjednici sramote sjećanje na tog čovjeka.

“Ne smijemo dopustiti malenoj skupini kriminalaca i vandala da unište naše gradove”, poručio je Trump osudivši “skupine ekstremne radikalne ljevice” i posebno skupine “Antifa” (antifašiste).
Guverner Minnesote Tim Walz također je osudio elemente koje je nazvao anarhistima koji siju nemir, ali i bijele rasiste ili krijumčare droge.

Da bi vratio kontrolu najavio je mobilizaciju 13.000 pripadnika Nacionalne grade i zatražio pomoć ministarstva obrane, što je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je u pripravnost stavljena Nacionalna garda.

“Napadnuti smo” i raspoređivanje je potrebno zbog vanjskih agitatora koji se koriste Floydovom smrću da bi sijali kaos, rekao je, piše agencija Reuters.

I američki državni odvjetnik William Barr okrivio je ekstremističke elemente koji potiču nasilje no ni on ni Walz nisu pružili dokaze za svoje tvrdnje da iza svega stoji politička oporba, dodaje agencija.

Kao i u Minneapolisu i drugdje napetost je zapaljivo rasla. Skupine nezadovoljnika okupile su se u Dallasu, Las Vegasu, Seattleu, Memphisu i drugdje, čak i u Washingtonu pod prozorima predsjednika Trumpa.

Izvikivali su “Životi crnaca su važni (“black lives matter) i pred ogradom Bijele kuće suočili se s policajcima opremljenima štitovima i policijom na konjima.

“Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem”, rekao je Trump i poručio “Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak.”

U New Yorku je više od 200 soba privedeno, a nekoliko je ranjenih među policajcima. Molotovljev koktel bačen je u policijsko vozilo i “pravo je čudo da nitko nije ubijen”, rekao je zapovjednik policije Dermot Shea.

U Atlanti ili Miamiju gomila je zapalila policijska vozila.

U Los Angelesu pet je policajaca ranjeno, a nekoliko stotina osoba je privedeno zbog eskalacije, paljenja trgovina i pljačke osobito u luksuznim trgovinama na Beverly Hillsu.

Posvuda su prosvjednici izrazili gnjev zbog policijske prekomjerne uporabe sile prema Afroamerikancima.

U Houstonu, rodnome gradu Georgea Floyda koji će ondje biti pokopan, Chavon Allen je rekla da je “umorna, pretužna” zbog “braće i sestara koja umiru u policijskim rukama”. “Moj brat je ubijen pogreškom, učinila je to policija u Houstonu i pravdu nikada nismo dobili”, rekla je.

Prosvjednici žele da ovaj put snage reda polože račun za nasilnu neopravdanu smrt koju je razotkrio videozapis koji je obišao svijet.

Policajac Derek Chauvin je uhićen no Amerikanci žele da njegova optužnica bude preinačena u ubojstvo s predumišljajem te da budu uhićena i trojica drugih policajaca koja su sudjelovala.

Tina Harrison (32), koja je kašljala od suzavca došla je na prosvjed “kao bjelkinja… da pokaže da stoji iza ljudi druge boje kože”.

U njujorškoj četvrti Brooklynu videosnimka pokazuje kako se policijsko vozilo zaletjelo u mnoštvo prosvjednika u petak

“Moglo ih je ubiti i mi ne znamo koliko ih je ozlijeđeno”, rekla je zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez na Twitteru i zatražila da njujorški policajci koji su to učinili budu izvedeni pred sud.

Na konferenciji za novinare njujorški gradonačelnik Bill de Blasio dao je naslutiti da su prosvjednici krivi.

“Videozapis je uznemiravajuć, i želio bih da to policajci nisu učinili”, rekao je de Blasio, pa dodao: “Ali shvatili su da nisu oni prvi počeli. Situaciju je izazvala skupina prosvjednika koja je napala policijsko vozilo”. Autoe Hina

novo

Svjetlošću oživljene kamene ribice – prva izložba u novom prostoru prve inkluzivne galerije u Europi / Art CeRZe

ByByAkademija Art20/10/20214 min read

Centar za rehabilitaciju Zagreb može se pohvaliti prvom inkluzivnom galerijom u Europi, koju je prije nekoliko godina otvorio u sklopu svoje radne jedinice u sjedištu na Orlovcu, a koja je…

MALI ŽENSKI RAZGOVORI S UREDNICOM PORTALA MOJA DOMOVINA, RUŽOM STUDER-BABIĆ

ByByAkademija Art20/10/20215 min read

Ako ti život ponudi limun, napravi od njega limunadu Voditeljica i urednica portala Moja Domovina (moja-domovina.net) Ruža Studer rođena je 1965. godine u Lipovlju, blizu Otočca, a u Švicarsku je…

Zaljubljeni Žućo – predstavljena slikovnica Sanje Mendek u Mariji Bistrici

ByByAkademija Art19/10/20213 min read

Slikovnicu Sanje Mendek Zaljubljeni Žućo ilustrirala je Sanja Čižić, a lektorirala Ivančica Tomorad. Ilustracije su kao dodatak izradila i djeca Osnovne škole Cestica. Urednik je Stjepan Katić, a grafičku pripremu,…

Bioderma donosi odličnu inovaciju za kožu sklonu hiperpigmentacijama

ByByAkademija Art19/10/20213 min read

Poznato je da vrijeme i različiti vanjski čimbenici na koži ostavljaju tragove poput tamnih mrlja i ožiljaka. Tamnije mrlje dermatolozi nazivaju lokaliziranom hiperpigmentacijom te su one izazvane povećanom proizvodnjom melanina,…

Početnica za sve koje su oduvijek htjele, ali se (do sada) nisu usudile

ByByAkademija Art19/10/20212 min read

UPISI U BALETNU POČETNICU ZA ODRASLE! Milena Jerneić Baletno-plesni studio RKM „Kamov“ uz svoj standardni edukacijski program i radionice za djecu i mlade od 14 do 25 godina, ove godine…

DAR – Izložba Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Rako Kuzmanić u Sponzi

ByByAkademija Art19/10/20212 min read

Suptilno slikarstvo obje umjetnice skladno se uklopilo u temeljnu ideju darivanja i primanja kroz sva izložena djela, njih oko tridesetak Miroslav Pelikan Prije nekoliko dana u dubrovačkoj galeriji Sponza, predstavile…

Viseći pješački most u Osijeku, nekada znan i po imenu Most mladosti, ide u drugu fazu radova

ByByAkademija Art19/10/20212 min read

Pješački most na Dravi, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Osijeka, do daljnjeg zatvoren za prometovanje pješaka i biciklista Venina Markuš Druga faza obnove simbola Osijeka U ponedjeljak, 18. listopada 2021.…

“Ajmo HRVATI se s knjigom”

ByByAkademija Art19/10/20211 min read

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju već godinama obilježavamo u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog Venina Markuš Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec…

Obnova šetnice bijelog lopoča u Kopačevu

ByByAkademija Art19/10/20211 min read

Potiho smo upozoravali na neadekvatno stanje, mjerodavni su odreagirali, pa sada čekamo obnovu, uz pitanje što se toliko dugo čekalo? Boris Markuš Šetnica bijelog lopoča na Prijemnom centru u Kopačevu…

Load More