Zagreb i Zagrepčani 2020.

Svaki od 72 autora predstavlja se fotografijom koju iz nekog posebnog razloga voli ili mu je prirasla srcu bez obzira kad je snimljena

Ovogodišnja izložba Zagreb i Zagrepčani priređuje se u specifičnim uvjetima. Trenutno smo bez klupskih prostorija, maksimalno izolirani, bez mogućnosti da se sastajemo i družimo, a sintagme „epidemiološka situacija“, „socijalno distanciranje“ i „posljedice potresa“ svakodnevno lebde u zraku. No, usprkos svim nedaćama koje su nas snašle, život kluba teče dalje. Našu tradicionalnu izložbu nismo nikako željeli preskočiti. Prvotno je bila zamišljena kao virtualna izložba na internetskim stranicama kluba, a onda nam je svoja vrata širom otvorila Galerija „Zvonimir“ i pružila jedinstvenu priliku da se po prvi puta izložba „Zagreb i Zagrepčani“ održi izvan klupske galerije. Na toj gesti im se od srca zahvaljujemo!

Koncepcija izložbe nije standardna: nema žiriranja i nagrada, svaki autor može sudjelovati s jednom fotografijom, a tema nisu najnovije fotografije Zagreba. Upravo suprotno, kako bi izbjegli žalosne fotografije ranjenog grada ili pustih ulica, od autora se tražilo da kroz svoje fotografije prikažu grad obasjan suncem ili zameten snijegom, grad ispunjen optimizmom, radošću i humorom, grad romantike i poetike, grad kakvog smo voljeli kad je pulsirao punim životom i kojeg ćemo pamtiti kroz te fotografije.

Svaki od 72 autora predstavlja se fotografijom koju iz nekog posebnog razloga voli ili mu je prirasla srcu bez obzira kad je snimljena.

Neda Rački, EFIAP/p

Priredila: prim. dr. Vlasta Štalekar

Ljetni broj Zaprešićkog špigla donosi pregršt informacija, intervjua i putopisa

Nakon proljetne stanke pokazujemo kako korona nije zaustavila aktivnosti. Dapače! Radilo se kod kuće, radilo se online, a odmah nakon popuštanja mjera mnoge ustanove i udruge krenule su u živo u programe Intervju s mladima i mladim u srcu, uspješnim sugrađanima i umjetnicima otkrivaju nam da možemo biti društvo solidarnosti, i gdje se možemo obratiti… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Drveni paviljoni postavljeni i na Klobučarićevom trgu

Danas su na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, postavljena tri drvena paviljona za odmor i druženje prolaznika, nakon što su prvi drveni paviljoni u lipnju već postavljeni u Ulici Erazma Barčića Postavljanje paviljona na Klobučarićevom trgu označava početak javnih aktivnosti projekta “Šašavi Klobučar” kroz koji udruga… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Harmonija nejednakog Tihomira Lončara

Tihomir Lončar slika stvarno nestvarni svijet, i kuće i vrtove i cvijeće i drveće i nebo i zime i ljeta Miroslav Pelikan Početkom srpnja otvorena je samostalna izložba „Harmonija nejednakog“ uglednog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Tihomira Lončara u Muzeju Međimurja u Čakovcu. Izložba je organizirana u sklopu desete Umjetničke kolonije Štrigova i može se… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Čuvari zaborava – u Splitu otvorena izložba Moslavačkog štrka

U galeriji Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu (Ulica slobode 2), 7. srpnja 2020. otvorena je izložba slika Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ pod nazivom „Čuvari zaborava“ Izloženo je 35 likovnih radove u tehnici akrila, ulja na platnu, pastela i akvarela, slikara PULS-a „Moslavački štrk“. Dobrodošlicu popovačkim slikarima u ime domaćina poželjela je splitska… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Natječaj za izlaganje u HUIU galeriji u 2021. godini

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika poziva autore i autorske timove (koji djeluju na polju primijenjene umjetnosti) da predlože programe za HUIU galeriju u 2020. godini Prijedlog programa mogu dostaviti autori, grupe autora, kritičari, teoretičari i kustosi. Prijaviti se mogu samostalne i skupne izložbe (polje primijenjene umjetnosti), radionice, interdisciplinarni projekti. Rok prijave: 25. srpnja 2020. Prijava treba… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Kreće manifestacija u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek

OD ČETVRTKA  9. sepnja OSVJEŽITE LJETO KONCERTIMA Ovog četvrtka 9.7. manifestaciju otvara Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Siniše Leopolda, uz goste, sopranisticu Barbaru Suhodolčan i Kvartet Gubec u programu “sa zagrebačkim štihom” uvijek popularnih zagrebačkih i zagorskih popevki. Dan kasnije, u petak 10.7. na Bundek stiže Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića s… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Željka Gradski: PAINTHING

Ovim projektom, nastalim neplanirano i pod svojevrsnom prisilom, autorica nas pripušta sasvim blizu osobnom, a to je kod umjetnika proces oblikovanja SLIKAJ ILI CRKNI Ponuda glasi: filmovana bilješka likovne akcije i njen rezultat. Rad/ovi inicira/ju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: situacija/stanje autorice, vrijeme u kojem je rad nastao i tretman promatrača. Umjetnica nam… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.

Nataša Bezić: KALEIDOSKOP STANJA

Dekretom se ukidaju prava pod raznim izgovorima, npr. zaštite sigurnosti. Možemo se upitati u kojoj mjeri je istina da je trenutni oblik kapitalizma idealan, jedini, najbolji doseg organizacije ljudstva na planeti Nataša Bezić predstavlja najnoviju kolekciju slikarskih radova. Veliki formati, gestualni pristup, klasične tehnologije: ulje ili akril, karakteristike su ovih radova. U izvedbi se služi… Read More »Zagreb i Zagrepčani 2020.