Skip to content

Novi slučaj istražitelja Kurta Wallandera

Henning Mankell: Čovjek koji se smiješio

Čovjek koji se smiješio najnoviji je roman rodonačelnika nordijske kriminalističke književnosti Henninga Mankella, koja je posljednjih petnaest godina postala najzanimljiviji književni fenomen u cijelome svijetu. Osim po slavnom istražitelju Kurtu Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života. U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta za koje je dobio brojne književne nagrade, a njegovi su vrhunski kriminalistički romani prevedeni na više od 45 jezika. Prema njegovom najpoznatijem liku Kurtu Wallanderu snimljeni su brojni filmovi. U produkciji švedske televizije SVT ukupno je snimljeno devet filmova s glavnim junakom Kurtom Wallanderom, kojeg igra švedski glumac Rolf Lassgård. Filmovi se u nekim dijelovima razlikuju od Mankellovih romana, a britanska televizija BBC snimila je još dvanaest televizijskih filmova s Kennethom Branaghom u ulozi inspektora Wallandera. Pored toga snimljena su i dva televizijska serijala s ukupno 26 epizoda u kojima se pojavljuje komesar Wallander.

Čovjek koji se smiješio

Henningu Mankellu na hrvatski su do sad prevedeni romani „Ubojstvo na Ivanjsku noć“, „Na pogrešnom tragu“, „Talijanske cipele“, „Ubojica bez lica“, „Psi iz Rige“ i „Bijela lavica“. Ovaj književni fenomen preminuo je u listopadu 2015. godine od posljedica duge bolesti u 67. godini.

„Čovjek koji se smiješio“ njegov je sedmi naslov na hrvatskom jeziku u prijevodu Branke Grubić, koji je idealan za sve zaljubljenike neobičnih kriminalističkih priča, protkanih hladnoćom sjevera. U svom četvrtom slučaju inspektor Kurt Wallander nalazi se pred možda najtežim slučajem u svojoj karijeri. Jedan prijatelj, odvjetnik, zamolio je istražitelja Kurta Wallandera za pomoć. Njegov otac stradao je tijekom noći u prometnoj nesreći, ali Sten Torstensson ne vjeruje da je u pitanju bila nesreća. Nakon dva tjedna i on je mrtav. Ovaj put istraga vodi Kurta Wallandera u jednu potpuno novu dimenziju zločina.

Marko Hadjur

mala retrospektiva
Tomislav Šovagović: Rudnik čvaraka 2
Nostalgična šetnja Slavonijom Nakon velikog uspjeha zbirke priča „Spremište ...31st Jan 2022
Osvrt na izbor poezije Charlesa Bukowskog
Charles Bukowski: Sretan slučaj Nedavno je vrlo aktivni nakladnik Bodoni obj...17th Oct 2022
Šesti nastavak najpoznatije istražiteljice Kim Stone
Angela Marsons: Mrtve duše Marko Hadjur Angela Marson jedna je od vodećih...21st Jul 2022