Ronjenje kao jedinstveni užitak

Tko jednom prođe školu ronjenja i bar jednom zaroni u beskrajno plavetnilo, zauvijek postane ovisan o ljepoti podmorja, različitim oblicima života, kao i osjećaju koji dubina ostavlja na sve nas

Iako su sportovi na vodi puno dostupniji i jeftiniji način zabave, pravi užitak u ljepotama mora i podmorja mogu iskusiti samo oni koji zarone duboko pod površinu i prepuste se ljepotama koje ih tamo čekaju.

Stil života u naše doba

Vrijeme u kojem živimo nije jednostavno. Do prije nekoliko mjeseci trčanje za zaradom, brzi obroci, površni odnosi i nezdrav život pun stresa bili su uobičajeni u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Postali smo sjedilačka vrsta, što znači da se malo krećemo, nezdravo jedemo i puno vremena provodimo sjedeći za računalom. Vrijeme koje provodimo za računalom nije uvijek povezano samo s poslom, često se predamo opuštanju uz igrice, a brojni casino bonusi koji iskaču iz svakog oglasa u tome nam ni malo ne pomažu. Bolje je koristiti pouzdane resurse da biste pronašli bonuse, poput web stranice  https://croatia-bonusesfinder.com/ Croatia-Bonusesfinder.com.

Rijetki su oni među nama kojima internetska zabava nije prioritet u životu i  svoje vrijeme posvećuju zdravlju, bave se sportom, vježbaju, paze na prehranu i trude se što zdravije živjeti. Među tim rijetkima posebno mjesto zauzimaju ronioci. Preduvjet za dobivanje dozvole za ronjenje je liječnički pregled koji je vrlo rigorozan, ponekad i zahtjevniji od pregleda za sportaše – rekreativce.

Ronjenje nam donosi veliko zadovoljstvo, odvaja nas od buke, žurbe, mobilnih telefona, računala, kad zaronimo, jedini su način komunikacije naše ruke i jedino što čujemo zrak je koji udišemo i izdišemo. Osim toga, svaki je zaron drugačiji, da svaki dan ronite na istom mjestu, u svakom ćete zaronu otkriti nešto novo, nešto što do tada niste vidjeli. Zemlja se sastoji od oko 70% vode i 30% kopna. Kopno redovito istražujemo i planiramo putovanja od jednog do drugog poznatog mjesta. Zašto ne bismo tako detaljno upoznali i onih 70% koji nam nisu tako lako dostupni.

Preporuka ECHM i EUBS

Prema preporukama, tijekom pandemije COVID-19 ne preporučuje se ronjenje, jer isto zahtijeva dijeljenje opreme, pružanje prve pomoći u slučaju nezgode, korištenje zajedničke opreme ako se radi o rekreativnim roniocima. Strastveni ljubitelji ronjenja mogu se okrenuti jedinom dostupnom – virtualnom ronjenju. Postoje brojne stranice koje omogućavaju virtualno ronjenje na različitim lokacijama i na različite načine, na računalu, mobitelu, VR naočalama. Naravno da doživljaj nije isti, ali to je jedina alternativa do smirivanja pandemije. Posjetite neku od stranica, sudjelujte u natječajima za najbolju podvodnu fotografiju, pogledajte neki od 3D filmova ili jednostavno virtualno zaronite i bar na kratko zaboravite na situaciju koja vam brani da se bavite omiljenim sportom.