I Beč nastavlja popuštati mjere

Zbog pozitivne epidemiološke slike u austrijskoj je metropoli kao i u hrvatskim gradovima proteklog tjedna počelo popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa

Tako su u petak, 15. svibnja, u Beču ponovo otvoreni kafići i restorani, ali uz određenja ograničenja:

−         Radno vrijeme je od 6 do 23 h.

−         Za jednim stolom smije biti maksimalno četvero odraslih s djecom.

−         Gosti moraju sjediti i održavati razmak od jednog metra.

−         Nema posluživanja na šanku.

−         Zaštitne maske obvezne su za osoblje, ali ne i za goste – dok sjede za stolom.

−         Preporučuje se prethodna rezervacija, ali nije moguće rezervirati više stolova odjednom.

−         Na stolu se ne smiju nalaziti predmeti za zajedničko korištenje poput soljenke ili košare za kruh.

Od petka se u Beču također ponovo održavaju mise u crkvama. Pritom treba održavati razmak od dva metra i preporučuje se nošenje maski. Dopušteno je samo primanje hostije na ruku (i to nedjeljom), nema svete vode, a kvake i slične površine trebaju se redovito dezinficirati. Krštenjima i vjenčanjima smije prisustvovati maksimalno deset, a sprovodima do 30 osoba.

Osim toga, od 18. svibnja ponovo su dozvoljeni i posjeti u zatvorima. Jednog zatvorenika jednom tjedno smije posjetiti jedna odrasla osoba s maloljetnim djetetom u pratnji. U prostorijama za posjete propisano je nošenje maski, a radi dodatne zaštite postavljene su pregrade od pleksiglasa.

Što se tiče bečkih muzeja, neće se svi otvoriti isti dan. Donji „Belvedere“ i palača „Hofburg“ svoja su vrata otvorili još 15. svibnja, a 20. svibnja pridružuje im se i Prirodoslovni muzej. Slijede ga muzeji „Leopold“, „Albertina“ i „Künstlerhaus“ 27. svibnja i „Kunsthalle“ 29. svibnja. Svi bi se muzeji trebali otvoriti do jeseni, ali datumi se naravno mogu kratkoročno promijeniti.

Od petka je za posjetitelje ponovo otvoren i bečki zoološki vrt „Tiergarten Schönbrunn“, ali ulaznice se unaprijed kupuju online i vrijede samo u određenom terminu.

Popuštanje mjera u Beču nastavlja se i ovoga tjedna kada se oko 150.000 učenica i učenika ponovo vraća u školske klupe.

Helena Dubravec