Trideset godina djelovanja Alfreda Krupe

Akademski slikar iz Karlovca, Alfred Krupa, ove godine proslavlja, ne malu obljetnicu, trideset godina umjetničkog i filantropskog djelovanju

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u domovini i svijetu.

Osobito zapažen u inozemstvu, mnoge kritike govore u prilog kako je Krupa jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika.

Ovom prigodom želio bih istaknuti poetske zapise, radove na papiru, izvedenih s nekoliko snažnih, rezolutnih ali istodobno i vrlo odmjerenih poteza kistom , koji nam dočaravaju autorovo promatranje prostora u kojem živi, u kojem radi, u kojem diše, doživljaj različitih motiva od krajolika do akta, njegov doživljaj svijeta.

Krupa suvereno vlada crtačkim tehnikama, pogotovo kada treba u vrlo kratkom vremenu ostaviti trag impresije na bjelini papira, bilježeći onaj čudesni trenutak kada je uhvatio i prepoznao jednostavnu složenost ili složenu jednostavnost motiva.

Uz akt, vrlo erotičan i izazovan, na njegovim se slikama često primjećuje prisustvo vode, ne zaboravimo Karlovac se prostire na četiri rijeke, to su vode života, ali i nevolja,muka i stalne borbe.

Naravno, Krupa se koristri svim slikarskim tehnikama, pa je tako autor nekoliko poticajnih,zanimljivih ciklusa ulja i akrila na platnu.

Činjenica jest da bi bilo dobro i poželjno kada bi Alfred Krupa izložio na jednom mjestu, u uglednoj galeriji ili muzeju jer on to doista i zaslužuje, odabir iz opusa koji je nastajao kontinuirano trideset godina.

Miroslav Pelikan