U doba korone oduševili na Youtubu

Plesovi i pjesme Ansambla Lado na Facebooku, Instagramu, you tubu i na dokumentarnom filmu

Ansambl Lado nas je sve ugodno iznenadio u doba korone svoj nastupom i plesovima na you tubu. O tome kako su osmislili u virtualnom svijetu svoje nastupe koje sve poklonike Lada ostavljaju bez daha u „lijepoj našoj“ i u svijetu za portal Akademija Art razgovorali smo sa umjetničkim voditeljom Ansambla Lado Krunoslavom Šokcem. U razgovoru smo dotaknuli se i dokumentranog filma o Ladu koji je bio prikazan 29.travnja na Svjetski dan plesa.

Aotorica: Gordana Igrec

Kako se Ansambl LADO pripremio za prezentaciju svojih pjesama i plesova u vrijeme korona virusa? Dakle, gdje vas slušatelji i gledatelji mogu pronaći? You tube ili slično?

Iako ništa ne može zamijeniti izvedbu uživo i neposredan, iznimno dinamičan grupni, zajednički rad Ansambla u dvorani, suvremene tehnologije pružaju nam u ovim izazovnim vremenima puno mogućnosti za ostajanje u kontaktu sa svojom publikom. Osim na spomenutom YouTube kanalu, LADO možete pratiti preko Facebook i Instagram profila ili službenih web-stranica. Osim snimaka plesnih i vokalnih koncerata održanih na brojnim pozornicama diljem Hrvatske iz vremena bez mjera ograničenja kretanja, okupljanja i socijalnog kontakta – a  kojih se danas svi pridržavamo – na spomenutim platformama nalaze se brojni kućni video uradci naših umjetnika, plesača-pjevača i glazbenika. Osim toga,  snimili smo seriju edukativnih, kraćih on-line plesnih radionica „Zaplešite s Ladom“ koje gledatelji  mogu pratiti na YouTube kanalu. Nove tutoriale objavljujemo svakog utorka i četvrtka cijelog svibnja i dijela lipnja. Ove radionice namijenjene su prvenstveno plesačima početnicima kao i svima onima koji se žele prisjetiti i ponoviti plesove koje neko vrijeme nisu imali prilike zaplesati. Ladovi umjetnici u radionicama na jednostavan način upoznaju gledatelje s narodnim plesovima iz različitih krajeva Hrvatske, ali i onima Hrvata izvan domovine. Osim toga moći će čuti i brojna tradicijska solistička glazbala u izvedbi Ladovih glazbenika.

Uz sve ove aktivnosti, izrađujemo i virtualnu izložbu LADO / RELJEFI /TRAGOVI, kojom smo prošle godine započeli obilježavanje sedamdesete obljetnice umjetničkog djelovanja Ansambla LADO, a koja je i ove godine trebala gostovati u različitim muzejima u Hrvatskoj. S obzirom na to da je većina planiranih gostovanja odgođena, želimo omogućiti svim građanima da virtualno prošeću  kroz fotografije autorice Petre Slobodnjak i tako dožive detalje koji čine svakodnevicu Ansambla LADO.

Što je s dokumentarnim filmom? Tko ga je snimio, odakle ideja za dokumentarni film? Koliko dugo se snimao? O čemu govori dokumentarni film? Gdje ga zainteresirani mogu pogledati?

Dokumentarni film “70“ o Ansamblu LADO koji je sniman 2019. godine kada je LADO obilježavao 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja imao je svoju televizijsku premijeru na Svjetski dan plesa 29. travnja na Hrvatskoj televiziji.

Filmska ekipa, na čelu s redateljem Nebojšom Slijepčevićem, pratila je umjetnike na probama u dvorani i na koncertima u Opatiji, Dubrovniku i Zagrebu. Posljednji kadrovi snimljeni su u studenome, na rođendanskom koncertu „Antologija III“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Želio se pružiti uvid u život ansambla “iznutra“ koji publika nema prilike vidjeti i to kroz tri usporedne priče – prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripreme i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje. Snimanje 50-minutnog dokumentarnog filma financiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Idejni začetnik tog projekta bio je donedavni ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo, a ostvarila ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić.

Plan je bio ove godine prijavljivati film na specijalizirane filmske festivale. Kako su, zbog situacije s pandemijom, mnogi festivali odgođeni nemamo još nijedan potvrđeni datum prikazivanja filma. Sve novosti ćemo, kao i uvijek, objavljivati na Ladovoj web stranici i društvenim mrežama.

Film „70“ nastao je u umjetničkoj organizaciji Paradoks. Izvršna producentica je Tina Tišljar, direktor fotografije Miran Krčadinac, a snimatelj zvuka Dino Ljuban. Montažerka je Iva Kraljević, montažer glazbe Luka Gamulin, a za montažu i miks zvuka bio je zadužen Tihomir Vrbanec. Koncerte su snimali Iva Kraljević i Bojan Mrđenović, gimbalom je snimao Avik Shanich, a za rasvjetu se brinuo VUX.

Što je sa planovima za ovu godinu kada je riječ o nastupima Ansambla LADO zbog korona virusa?

Planova je za ovu godinu bilo doista mnogo. Nažalost, kriza izazvana pandemijom koronavirusa poremetila je kako svakodnevicu tako i planirane nastupe, koncerte i gostovanja. Na sreću, LADO je u siječnju, prije proglašenja izvanrednih mjera, a povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, održao tek mali dio planiranih gostovanja. Održali smo plesne i vokalno-instrumentalne koncerte u Rathausu u Beču, dvorani Smetena u Pragu, crkvi Svetog Mihaela u Münchenu i Gradskom kazalištu P. O. Hviezdoslava u Bratislavi gdje je održan zajednički koncert s ansamblom SL’UK. Otkazani su, nažalost, planirani nastupi u Bugarskoj, Malti i Cipru, a još uvijek je neizvjestan odlazak u Mađarsku i Poljsku koji je planiran u lipnju za kraj predsjedanja. Ove godine planiran je i veliki vokalno-instrumentalni projekt u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a i ansamblom Sudar Percussion. U sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture u rujnu je planiran cjelovečernji zajednički plesni koncert s Ansamblom KOLO.

U predstojećem razdoblju, ako prilike dopuste, čekaju nas gostovanja i u Poljskoj, Mađarskoj Španjolskoj, Austriji i Makedoniji. Gostovanja i koncerti u Poljskoj i Makedoniji posebno su zanimljivi, jer je riječ o suradnji Ansambla LADO s poljskim i makedonskim nacionalnim, profesionalnim folklornim ansamblima – ŚLĄSK i TANEC. Nadam se da ćemo spomenute kao i druge odgođene koncerte realizirati u skoroj budućnosti, u nekim drugim terminima i  boljim vremenima.

Imate li ovih dana probe? I kada planirate početi s probama?

Zbog specifičnosti situacije, ali i prirode posla koji kod plesača Ansambla Lado podrazumijeva osobit, bliski fizički kontakt – držanje za ruke, ples s partnericom u paru, izvedbe kola i drmeša koji zahtijevaju zajedništvo i blizinu –  redovitih, zajedničkih proba nema. Rad je organiziran individualno i on-line. Individualni rad omogućuje održavanje kondicije i fizičke spreme kao i održavanje, za Ladovce iznimno važne, vokalne kondicije i sviračke tehnike. S nestrpljenjem očekujemo 11. svibanj i  treći val popuštanja mjera kako bismo mogli organizirati zajednički rad plesača i glazbenika u manjim skupinama.

Koja vam je destinacija prva za nastup nakon korone?

Teško je bilo što predvidjeti, ali vjerojatno će prvi nastupi biti u Zagrebu gdje je i sjedište Ansambla. Budući da su još uvijek na snazi ograničenje kretanja i e-propusnice o nekim drugim destinacijama razmišljat ćemo kada se stvari normaliziraju.

Imate li možda ideju snimiti pjesmu kao i mnogi glazbenici iz svojih domova koji izgleda kao kolaž. Bilo bi zaista lijepo kada bi LADO  to mogao napraviti?

Vrijeme i situacija u kojoj se nalazimo pokazuje nam možda više nego ikada koliko značenje za ljudsku vrstu ima umjetnost, osobito glazba. U potresu pogođenom Zagrebu, iako su na prvom mjestu život, zdravlje i sigurnost građana,  uvidjeli smo koliko nam znači  kulturna baština, spomenici kulture, građevine koje imaju izrazit povijesni, umjetnički, društveni značaj. LADO se priključio općem trendu koji spominjete objavivši nekoliko live-izvedbi hrvatskih narodnih pjesama iz domova naših umjetnika, ali je otišao i korak dalje snimivši spomenutu seriju edukativnih plesnih radionica „Zaplešite s Ladom“ omogućivši tako svim gledateljima da hrvatske narodne plesove uče od najboljih.

Što novoga sprema LADO za ovu i za sljedeću godinu?

Umjetnički rad Ansambla definiran je unaprijed  četverogodišnjim i godišnjim planom rada. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti redovitim radnim obvezama i realizaciji planiranoga, a do tada nastojimo barem dio  glazbenih, vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih live izvedbi predstaviti našoj publici on-line. Planira se i ponovno pokretanje projekta LADO Electro. Već ovog proljeća sprema se objavljivanje novog video spota. Prebogata hrvatska glazbena i plesna baština neprestano na svjetlo dana iznjedruje nešto „novo“. Hrvatska je svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Planiraju se plesne vokalne i vokalno-instrumentalne praizvedbe, kao i posebni projekti i suradnja s kazališnim ustanovama te afirmiranim hrvatskim glazbenicima kojima će se LADO dodatno uključiti u aktualnu kulturnu scenu. Sljedeću godinu obilježavamo programom posvećenom Zvonimiru Ljevakoviću, osnivaču Ansambla LADO koji je zaslužan za mnoge istaknute koreografije koje se već desetljećima izvode.