Puls trenutka ili što vas pokreće

Natječaj za 55. zagrebački salon
primijenjene umjetnosti i dizajn

Puls trenutka ili što vas pokreće

24.6. — 14.7.2020. Rok za prijavu: 8. lipanj 2020. (do ponoći)
Otvoren natječaj za 55. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn

U organizaciji ULUPUH-a ovih dana je objavljen natječaj za prijavu radova na 55. zagrebački salon, dugovjeku, renomiranu izložbu suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Utemeljena 1965. godine, godišnja je smotra naizmjence posvećena vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu te primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

Središnja tema ovogodišnjeg Salona je Puls trenutka ili što vas pokreće.“Kako se rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen, zamislila sam jednu vrstu anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena; nisam, naime, pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije koje najčešće izostavljaju mnogo odličnih umjetnika, posebice ako se uzme u obzir kako je Salon fleksibilan presjek trogodišnjeg stvaralaštva najboljih umjetnika u svojim sekcijama i afinitetima.Stoga bih u svojoj koncepciji željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu.Smatram kako treba „oljuštiti“ slojeve do geneze onoga što umjetnike pokreće jer svaki umjetnik zna što osjeća i što ga motivira u stvaranju, kroz činjenicu kako mnogi umjetnici svoje radove osmisle i naprave često vrlo brzo, „u dahu“, kroz snažan emotivno-intelektualni impuls ili u svoj rad prenose reakciju na vanjske događaje, situacije i podražaje – bilo da je to njihova privatna i intimna sfera ili pobuna i revolt protiv određenih razina stvarnosti i svakodnevice. Tu se otvara mogućnost i da umjetnici kroz radove progovore i o nedostatku motivacije, potrebe da rade samo kako bi preživjeli, krizama u stvaralaštvu (radim zato jer moram / gubitak inspiracije / moja umjetnost više nije potrebna, ali ne znam drugačije funkcionirati prema van) ili da potvrde tezu kako je njihov rad produžetak i neodvojiv nastavak njihove osobnosti.Dopuštamo i da umjetnici u naslovima djela naglase te različite aspekte stvaralaštva, vlastitih dvojbi ili potpunog ispunjenja sebe kroz odabrani umjetnički poziv.“Autorica koncepcije i kustosica: Iva Körbler

Na natječaj se mogu prijaviti svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku, autori iz inozemstva koji svojim radom odgovore na koncepciju ili su pozvani od kustosa ili Organizacijskog odbora izložbe.
Svaki autor i autorska grupa ima pravo prijave i sudjelovanja u svim prostorima održavanja Salona s ukupno najviše 3 (tri) rada. Prijavljuju se radovi nastali u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Prijave će putem online obrasca  https://form.jotform.com/ulupuh/prijavnica-55-zagrebacki-salon biti otvorene do 8. lipnja 2020. godine (do ponoći). Prijave se zaprimaju bez kotizacije.

Više informacija o natječaju na https://55zagrebackisalon.com/

Kontakt

Tajnica Salona: Maruša Stamać
e-mail: salon@55zagrebackisalon.com