Knjiga o ljubavi, mafiji i službi

Mojca Širok – Ugovor

Interesantni roman Ugovor“ sa slovenskog ie prevela Jagna Pogačnik. Radnju romana isprepliću ljubavne i prijateljske veze te službene dužnosti tako da su izbrisane granice gdje završava država i započinje mafija…

Mojca Širok je slovenska književnica i novinarka koja trinaest je godina radila kao dopisnica iz Italije i Vatikana. U njezimoj karijeri pisanja Italija joj je inspiracija pisanje. Do sada je objavila i knjige „Posljednji rimski car“, „Vlast bez obraza“ i „Od Benedikta do Franje“, u kojima je donosila uzbudljive i zanimljive priče o talijanskom kulturnom i političkom životu.

Osim tjestenine, pizze i bogate kulturne baštine uz Italiju se često povezuju i brojne kriminalističke organizacije o čijim su nezakonitim radnjama snimljeni filmovi i napisane knjige. Upravo je sicilijanska mafija zaintrigirala i Mojcu Širok koja je o tom zloglasnom miljeu prve reportaže pisala za tjednik „Mladina“, da bi nakon nekoliko godina za RTVS snimila i dokumentarni film „Šutnja u Palermu“.

Kriminalistički roman „Ugovor“, dobitnik slovenske nagrade Modra ptica 2018. godine, autoričin je književni prvijenac o Italiji i mafiji, temama koje autorica odlično poznaje. Roman je sa slovenskog prevela Jagna Pogačnik.

Ugovor iz naslova knjige je zapravo ugovor s vragom – ugovor koji vodeći talijanski političari sklapaju sa sicilijanskom mafijom. Priča započinje u Rimu s trima smrtima u jednoj noći. Prvo se ubojstvo događa u prestižnoj rimskoj četvrti, u vili jednog od najuspješnijih rimskih odvjetnika. Potom slijedi i prometna nesreća u kojoj pogiba uspješni talijanski kirurg, a na kraju se i mafijaški boss ubije u zatvoru. Istraga o tim trima događajima vodi nas u srce mafije i do otkrića da glavni akteri – inspektori, novinari, tužitelji i političari – imaju tajanstvenu zajedničku prošlost. Njihove ljubavne i prijateljske veze isprepliću se sa službenim dužnostima, pa su izbrisane granice gdje završava država i započinje mafija…

Pogledajte poruku autorice na Youtube!