U Hrvatsko-češkom društvu (HČD) predavanje na temu Česi i hrvatski turizam održao je predsjednik HČD-a, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac

Pedavanje je održano putem Youtube kanala Hrvatsko-češkog društva, a povod su bili planovi kojima je cilj omogućiti dolazak čeških turista u Hrvatsku i ovog ljeta, unatoč pandemiji koronavirusa.

Kao i u drugim industrijski razvijenim zemljama, i u Češkoj se krajem 19. stoljeća razvija turizam pa jača interes Čeha za Jadran s kojim su tada dijelili pripadnost istoj državi, Austro-Ugarskoj, a dodatna motivacija bio je osjećaj slavenske uzajamnosti s južnoslavenskim narodima na jadranskoj obali, posebno s Hrvatima. Lipovac je spomenuo prvo organizirano putovanje Čeha na Jadran 1897. koje je imalo velik odjek i u Češkoj i u Hrvatskoj, kao i ulogu češkog kapitala u razvoju jadranskih turističkih mjesta.

Lipovac je u svom predavanju spomenuo ideju da se Čehoslovačka spoji s Jadranom željezničkim tunelom ispod Austrije koji bi vodio od Českih Budějovica do Kopra kraj kojeg bi bio izgrađen umjetni otok nazvan Adriaport. Tunel je trebao biti dug 350 kilometara, ali neki dijelovi pruge bili bi na tlu pa bi trasa bila duga ukupno 410 kilometara. Projekt je 1967. osmislio ekonomist Karel Žlábek i sedamdesetih godina dobio je potporu državnog vrha. Taj projekt imao je ne samo turistički, nego širi gospodarski značaj i tadašnju  Čehoslovačku pretvorio bi u pomorsku zemlju. Bili su izrađene i potrebne studije, no tunel na koncu nije krenuo u realizaciju, iako se planiralo da nakon više desetljeća izgradnje bude otvoren upravo 2020.

Srpska agresija na Hrvatsku 1991. opet je zaustavila turizam, ali češki turisti vratili su se već 1992. te su dolazili svih ratnih godina i ostvarivali čak 22 posto turističkih noćenja. Kao i u prvoj polovici 20. stoljeća, uglavnom su ljetovali u Istri i u Primorju koji su bili relativno daleko od još uvijek okupiranih područja. Posljednjih dvadesetak godina Česi ljetuju po cijeloj hrvatskoj obali, a 2000. dva je tjedna odmora u Dubrovniku proveo tadašnji češki predsjednik Václav Havel sa suprugom Dagmar. Lipovac je kazao da osim kao posjetitelji Česi danas hrvatskom turizmu ponovno doprinose i kao ulagači unapređujući turističke kapacitete te poručio da o emotivnom odnosu Čeha prema hrvatskom Jadranu svjedoči široko rasprostranjena parola „Vaše more – naše more“, kako glasi naslov dokumentarnog filma češkog oskarovca Jiříja Menzela iz 2010. „Zbog toga ne čudi da se još tijekom pandemije koronavirusa u Češkoj stvaraju planovi kako njihovim građanima omogućiti da i ove godine ljetuju u Hrvatskoj“, zaključio je Lipovac.

Tomislav Radić

Snimka predavanja Česi i hrvatski turizam može se pogledati na linku:

“Sve bio je ritam” knjiga Borisa Leinera o hrvatskom rocku od Azre do danas
Nezaustavljiva sila Leinerovog ritma isprepletena scenama razuzdanog rock'n'roll života otkriva dosad nepoznatu …
MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA KNJIŽEVNICOM SANELOM VRKLJAN
Pišem zato što to osjećam kao svoj poziv. To sam ja.
Cubismo i Jazz orkestar HRT-a predstavljaju “Tumbao”
Cubismo, omiljeni bend koji već 25 godina donosi plesne ritmove domaćoj publici …
Papa biskupima Ujedinjenog Kraljevstva povodom Dana života
U poruci biskupima Ujedinjenoga Kraljevstva, koju je poslao povodom Dana za život, …
Ipak jedna novooboljela osoba
U posljednja registrirana je jedna novooboljela osoba. Od dosad ukupno potvrđenih 2.245 …
EGZOTIČNI SVIJET S DRUGOG KONTINENTA
Sve čega se Tomislav Marijan Bilosnić dotakne pretvara se u poeziju, umjetnost. …
Izložba autorice Sanje Acalija – Villa Nika 1902.
Povod izložbi je obnova Ville Nike koja će nakon dugog niza godina …
Nova britanska Agatha Christie
Minette Walters: „Ledana“, „Kiparica“ i „Maska srama“ Minette Walters britanska je književnica …
U “ZAJCU” ZA KRAJ VELIKE REVIJE MALIH FORMATA – CORONA CABARET
Svibanjski program riječkog HNK „Velika revija malih formata“ završava u petak, 29. …
Dan europskih susjeda 2020., 29. svibnja
DIGITALNE RAZGLEDNICE IZ 27 SUSJEDSTAVA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE Na Dan europskih susjeda, …
Koncert Ansambla LADO u parku Maksimir, 3. lipnja
Građani Zagreba, a uskoro i drugih gradova Hrvatske, od srijede 3. lipnja …
Otvorena izložba Borisa Bućana – HAVANEZER / foto!
Na izložbi je predstavljeno 70 recentnih Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko …