U Hrvatskoj su u protekla 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze, još je, nažalost dvoje ljudi umrlo, a druga faza popuštanja mjera ne bi trebala biti upitna, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer Civilne zaštite

“U protekla 24-sata imamo tri novodijagnosticirane osobe, što daje ukupan broj od 2088 pozitivnih osoba”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je jedna novozaražena osoba korisnik Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, a da su ostale dvije iz Osječko-baranjske i Šibensko-kninske županije. 

Ukupan broj umrlih porastao je na 77. Od jučer su umrle još dvije osobe; U KBC-u Split umrla žena 1929. godište i u KB Dubrava muškarac, rođen 1946.

Na respiratoru je 17 bolesnika. Testirano je ukupno 37.557 osoba, među kojima njih 640 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,56 posto. Ukupno oporavljeno je 1463.

Capak je izvijestio da je 274 zdravstvena djelatnika koji su bili ili su još uvijek pozitivni na COVID-19. Radi se o 83 doktora medicine i 105 medicinskih sestara, a u samoizolaciji je 203 zdravstvena djelatnika. 

Božinović: Ulazak u drugu fazu popuštanja ne bi trebao biti upitan

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da ulazak u drugu fazu popuštanja mjera 4. svibnja, ne bi trebao biti upitan. 

“Od prvog dana popuštanja mjera, pojačali smo nadzor inspekcija Civilne zaštite. Generalno, možemo biti zadovoljni. Čini mi se, kad pratimo brojke, ulazak u 2. fazu popuštanja mjera ne bi trebao biti upitan”, rekao je Božinović.

Upitan je li to neradna nedjelja razlog današnjoj gužvi u trgovinama, kazao je da je vjerojatan razlog gužvi činjenica da je danas jedan radni dan između dva neradna. 

Dodao je da stožer nema dojave o alarmantnom stanju u trgovinama, a da će sačekati izvješća inspekcije Civilne zaštite o tome.

Božinović nije želio komentirati tvrdnju predsjednika Zorana Milanovića, da članovi stožera nisu eksperti, nego članovi političke opcije.

O mogućnosti popuštanja mjera u sustavu propusnica od 11. svibnja, Božinović je kazao da se u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, mjere popuštaju fazno, a da će se i to pitanje s vremenom razmotriti.

“Zlatno je pravilo koje primjenjuju i druge zemlje da se ne može sve otvoriti  i odjednom, a mi smo se opredijelili za ovaj pristup smanjivanja rizika u smislu kontakata i mobilnosti stanovništva. Naravno da ćemo to razmotriti, to nam je u interesu, a epidemiološka situacija će nam dati pravi odgovor”, kazao je Božinović. 

Beroš: Postupci u splitskom Domu za starije adekvatni i pravovremeni

Ministar zdravstva nije želio dodatno komentirati novi slučaj iz Splita, gdje je jedna zaražena osoba greškom iz bolnice puštena natrag u Dom za starije, rekavši da je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović priznao pogrešku i objasnio ju.

Na upit o pojavi zaraze koronavirusom u Dom za starije i nemoćne u Splitu početkom travnja, Beroš je kazao da nije istina kako se po pojavi povišene tjelesne temperature u tom domu nije postupalo. 

Kazao je da su zdravstveni djelatnici doma pozivali liječnicu koja je dolazila u dom, ordinirala različite pretrage, koje su pokazale da većina febrilnih korisnika imala urinarnu infekciju. 

“Ti postupci su bili adekvatni i pravovremeni”, ustvrdio je Beroš. 

Capak je dodao da se prema novim uputama, sada iz opreza testiraju svi febrilni korisnici domova za starije.

“Iako u uputama tako ne stoji, čim se pojavi temperatura u domovima za starije uzimaju se brisevi iz opreza. U 95 posto slučajeva, ne radi se u koronavirusnoj infekciji. Ali iz opreza, sada napadamo virus u domovima, do sada smo se branili”, rekao je Capak. Hina

Otvorene “Skice iz Edena” akademske slikarice Edit Glavurtić
Cvijet je tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi …
Beč nastavlja borbu protiv toplinskih otoka
bečka gradska uprava intenzivno ulaže u razne projekte kojima tijekom ljetnih mjeseci …
Piknik u vinogradu
U izletištu vinarije Kos Jurišić tijekom vikenda nude se košare s toplim …
Zrnka Šulak – Čipka u keramici
Motivi i kompozicijska rješenja lepoglavske čipke poticaj su i nadahnuće varaždinskoj keramičarki …
“Sve bio je ritam” knjiga Borisa Leinera o hrvatskom rocku od Azre do danas
Nezaustavljiva sila Leinerovog ritma isprepletena scenama razuzdanog rock'n'roll života otkriva dosad nepoznatu …
MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA KNJIŽEVNICOM SANELOM VRKLJAN
Pišem zato što to osjećam kao svoj poziv. To sam ja.
Cubismo i Jazz orkestar HRT-a predstavljaju “Tumbao”
Cubismo, omiljeni bend koji već 25 godina donosi plesne ritmove domaćoj publici …
Papa biskupima Ujedinjenog Kraljevstva povodom Dana života
U poruci biskupima Ujedinjenoga Kraljevstva, koju je poslao povodom Dana za život, …
Ipak jedna novooboljela osoba
U posljednja registrirana je jedna novooboljela osoba. Od dosad ukupno potvrđenih 2.245 …
EGZOTIČNI SVIJET S DRUGOG KONTINENTA
Sve čega se Tomislav Marijan Bilosnić dotakne pretvara se u poeziju, umjetnost. …
Izložba autorice Sanje Acalija – Villa Nika 1902.
Povod izložbi je obnova Ville Nike koja će nakon dugog niza godina …
Nova britanska Agatha Christie
Minette Walters: „Ledana“, „Kiparica“ i „Maska srama“ Minette Walters britanska je književnica …