KAKO KRENUTI U ŠKOLU

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako u preporukama o školama i vrtićima nema zahtjeva da roditelji pri dolasku u školu i vrtić donesu potvrdu da nisu bolesni već trebaju prvog dana dostaviti potvrdu da djeca, roditelji i ukućani nisu bolesni od Covida-19

“Svrha toga jest da roditelj napiše kako oba roditelja rade i nemaju druge mogućnosti nego da djeca dođu u školu”, rekao je Capak dodavši kako je to iskomunicirano sa strukom i Ministarstvom obrazovanja, koji smatraju da je takva potvrda roditelja dovoljna.

Dođe li do razbuktavanja epidemije, epidemiolozi izaći na teren i ako treba zaustaviti odvijanje nastave u toj školi. Ako nam poraste broj zaraženih vratit ćemo se na staro, upozorio je.

Capak je kazao kako su usuglasili preporuke za vjerske obrede s Hrvatskom biskupskom konferencijom, a izrađene su i upute za druge konfesije, koje će također biti objavljene.

Preporuka je fizička distanca i naputak kako bi se crkva trebala popunjavati, odnosno da oni koji ulaze u crkvu odlaze na najudaljenija mjesta, a HBK će izdati i posebna uputstva za vjernike, rekao je.

Kad je riječ o uputama za rad kafića i restorana te hoće li raditi nedjeljom, Capak kaže da se o tome još nije razgovaralo ali se razmišlja da im se radno vrijeme ograniči, kako je to u brojnim europskim zemljama.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se početkom idućeg tjedna o tom pitanju održati sastanak s resornim ministrom i predstavnicima ugostitelja, kao i s ministricom kulture oko rada kazališta i drugih javnih događaja u kulturi.

“Razmišljamo par tjedana unaprijed. Svi se nadamo da će nam epidemiološka situacija omogućiti da pokrenemo što više aktivnosti i djelatnosti”, rekao je Božinović. Autor Hina