Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će Stožer oko 11. svibnja, kad počinje posljednja etapa prve faze popuštanja epidemioloških mjera, razmotriti ukidanje sustava e-propusnica za kretanje državom

”Što se tiče grada Zagreba i Zagrebačke županije, oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina. Ako bismo krenuli tim putem, do 11. svibnja bismo ukinuli sve propusnice. To nije cilj, nego da se ne otvori i pojača mobilnost više od onoga što je procijenjeno kad se raspravljalo o mjerama popuštanja”, rekao je Božinović.

Poručio je kako je cilj što je moguće veća normalizacija što će ovisiti o epidemiološkoj slici. Pritom je nužno proći prvu fazu popuštanja mjera tako da se iz te prve faze krene prema što većem popuštanju.

”Dokle god držimo ovu epidemiološku situaciju, idemo dalje u popuštanja. Svi imamo sti cilj, ali ne smije ga ništa kompromitirati”, dodao je.

Upitan zašto je u nekim trgovinama na tržnicama dozvoljen rad dok drugima nije, Božinović je odgovorio kako nema razloga da trgovine ne rade ako poštuju epidemiološke preporuke. hina