Sophia – nadolazeće tijelo

Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena

Umjetnice JADRANKA HLUPIĆ DUJMUŠIĆ i PETRA KRPAN proteklih godina u zajedničkom radu istraživale su pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, kao propadajuće, procesno tijelo koje se javlja kao posljedica tehnologije i ‘propadanja’ stvarnosti. Ovakav izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je temeljna preokupacija autorica, inspirirana Sophijom – najpoznatijom roboticom današnjice. Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu.

“Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena.” Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, iz predgovora

Jadranka Hlupić Dujmušić  – Samostalna umjetnica rođena u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjet­nosti i dizajna, magistrirala na Tekstil­no-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru Teorija i kultura mode. Bavi se industrijskim, konceptu­alnim i eksperimentalnim modnim dizaj­nom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Surađuje na EU projektima vezanim uz umjetnost i kultu­ru. Članica ULUPUH-a, HZSU-a, HDD-a i dr. Živi i radi u Zagrebu.

Petra Krpan – Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće. Sudjelovala na simpozijima i izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica ULUPUH-a i HDD-a. Živi i radi u Zagrebu.

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti prilagođava se zahtjevima situacije vezano uz pandemiju bolesti COVID 19 i svakodnevno donosi svoj izložbeni program putem društvenih mreža i web stranice. Tako će i izložba „Sophia – nadolazeće tijelo“ biti dostupna na web stranici ULUPUH-a i društvenim mrežama.

Izložba će se moći pogledati od 30.4. od 12 sati na https://ulupuh.hr/sophia-nadolazece-tijelo/

Katalog izložbe dostupan je na poveznici:

Pozivamo vas da uživate u izložbi iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma!

Sophia – nadolazeće tijelo
Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
samostalna izložba modnog dizajna
30.4. – 21.5.2020.
Kustosice i dizajnerice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
Fotografije: Boris Berc
Dizajn vizuala za izložbu i animacije: — Plac Studio (Ivan Klanac i Roko Jurjević)
Scenska izvedba: Jasna Čižmek Tarbuk i Ana Kljujev