Mediteran u doba korone Matka Trebotića

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik međunarodnog ugleda Matko Trebotić kontinuirano stvara u svom splitskom atelijeru, slikajući jednako strastveno svoj omiljeni mnogoliki motiv Mediterana, danas u doba korone

U proteklih nekoliko mjeseci nastao je niz kombiniranih tehnika na platnu, različitih formata, od 2 x 2 metra do 1 x 1 metar.

Istodobno, paralelno se realizira ciklus akvarela na srednjem formatu papira s varijacijama promatranja i doživljavanja mediteranskih tema.

Nova djela, kako na platnu tako i akvareli, nose prepoznatljivi autorski pečat, suptilnu kolorističku paletu i vrlo emotivni pristup motivu.

Trebotić s raznolikim elementima specifične flore, turbulentnim povijesnim razdobljima, otisaka čovjeka u vremenu, civilizacijskim dosezima, slaže, izgrađuje signifikantni trenutak vremena, koji sve to različito i udaljeno, blisko i poznato sažima u jedinstvenu cjelinu.

Osobito se u ovom snažnom opusu ističe nazočnost tema hrvatske obale Jadrana, Dalmacije, sačuvanih tragova iznimne ljepote i važnosti i dojmova aktualnih promišljanja o prostoru u kojem umjetnik boravi i stvara.

Matko Trebotić trebao je ove godine izlagati na više samostalnih izložbi od kojih se posebice izdvaja velika izložba u Južnoj Koreji, u Seoulu, no zbog virusa, sve je prolongirano, odgođeno, do kada, Bog samo zna.

Trebotićeva djela mogu se kontinuirano vidjeti u Galeriji „Mnemosyna“ u Berlinu.

U vremenu virusa, Trebitić stvara impresivne cikluse, obogaćujući svoj kompleksni opus, sve dublje uranjajući u fascinantne motive Mediterana.

Miroslav Pelikan

CRKVA SVETE ANE U GRADCU
Pero PavlovićCRKVA SVETE ANE U GRADCU /Nacionalni spomenik BiH u neumskom zaleđu/ …
Predsjednik Milanović o cijepljenju, epidemiološkim mjerama i turizmu
Povodom Dana općine Promina proslavi je nazoćio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović …
Street Art Park Dubrovnik
Park Luja Šoletića u dubrovačkom Gružu dobio je novo ruho. U sklopu …
Fun park Biograd pripremio mega-rođendanski party
Od  31.7. do 1.8.2021 u dva dana slavlja čekaju vas brojna iznenađenja, …
MAGAZIN – MORA LI, MORA
Pjesma je nastala zapravo vrlo brzo. Tonči me nazvao i rekao da …
7 najboljih luksuznih limuzina 2021
Danas ćete vidjeti najboljih 7 luksuznih limuzina automobila 2021. Limuzine: 7| Maserati …