Hrvatska optimistično – danas 14 novooboljelih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 14 novooboljelih osoba od koronavirusa i to čini ukupno 2030 obolejlih, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite

– Ukupno je provedeno 31622 testiranja, u zadnja 24 sata ukupno 709, a postotak pozitivnih iznosi 6,42 posto.

Od jučer je nažalost preminuo jedan bolesnik u KBC-u Split, on je 1951. godište i imao je druge kronične i teške bolesti. Ukupno je preminulih u RH sada 55.

Sada su 23 osobe na respiratoru, 2 više nego jučre, ukupno je broj oporavljenih 1103, što je 69 više nego jučer, rekao je Beroš.

Alemka Markotić je kazala kako dobru situaciju potvrđuje i stanje na Klinici Fran Mihaljević, gdje su sada 74 slobodna mjesta.

– Ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji. Ljudi i privreda će malo odahnuti, ali želimo reći da smo zajedno postigli ove brojke.

Ono što je moguće i dozvoljeno ne moramo koristiti punim kapacitetima, nemojte da moramo opet imati nove bolsnike u zaraznoj.

Idemo ovo dobro i promišljeno odraditi kao i u zadnja dva mjeseca.

Za očekivati je da će ljeto, ako budemo disciplinirani, biti lakše, s manjim brojem bolesnika. No, kako mjere bude popuštale trebamo biti svjesni i moramo biti oprezni, jer jesen donosi više svojih aktivnosti, a i pojavom gripe, možemo ponovo imati povećan broj bolesnika.

Ove mjere ćemo morati puno dulje prakticirati, to je važno za sve nas, jer tako štitimo sve ljude oko nas.

Povremeno kažemo da smo mala zemlja za veliki odmor, ali mi smo puno puta u povijesti bili mali narod za velika djela. Hajdemo to još jednom pokazati, rekla je Markotić.

Davor Božinović je ponovio kako od sutra ne počinje način života kakav je bio prije epidemije.

– Ključni dio strategije je informiranje građana, u tome smo zasad uspjeli podižući svijest o opasnosti širenja virusa i kako ga možemo usporiti i na jedini se način vratiti koliko-toliko normalnom životu.

U ovoj fazi moramo biti cijelo vrijeme u komunikacji kako ne bi morali posezati za nekim mjerama koje zapravo nitko ne želi, rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je govorio o dezinfekciji u trgovinama i mjerama za vjerska okupljanja.

– Upute za vjerske obrede nisu završene niti konzultacije s HBK-a.

Autor Hina

covid doctor, fight corona, st
photo Pixabay