Hrvatska optimistično – u županijama mali broj slučajeva zaraze koronavirusom

easter 2020, easter bunny, easter eggs
Prema zadnjim objedinjenim informacijama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je točno 2009 oboljelih od Covida-19, a umrlih dosad 51. Jučer je ozdravilo 99 osoba, a broj oporavljenih je po prvi put prešao broj oboljelih

U međuvremenu pristižu vijesti iz lokalnih stožera.

U Splitu bez novozaraženih

Splitsko-dalmatinska županija prvi put od kada je počela epidemija koronavirusa nema novozaraženih osoba, no u subotu ujutro u bolnici je umro 90-godišnji korisnik Doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice, podaci su županijskog Stožer civilne zaštite za zadnja 24 sata.

On je deveti je korisnik tog Doma za starije i nemoćne osobe koji je život izgubio od kada je počela epidemija koronavirusa.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije, u posljednja 24 sata testirano je165 osoba i nema novooboljelih od koronavirusa, navodi se u priopćenju Stožera.

Ukupno su do sada 74 zdravstvena djelatnika oboljela od koronavirusne infekcije, 114 osoba je hospitalizirano, 103 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, a sedam je osoba u karanteni na Duilovu. Od osam osoba na respiratoru je šestero iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje iz Šibensko-kninske županije.

“Tijekom jutra u KBC-u Split umrla je starija muška osoba rođena 1930. godine, korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti imao je i infekciju covida 19. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 462 slučaja zaraze koronavirusom, a 134 osobe su izliječene, pa je na današnji dan na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju 328 osoba”, izvijestio je Stožer.

U Zagrebačkoj županiji još dvije osobe zaražene

Na području Zagrebačke županije potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je 127 oboljelih, priopćili su u subotu iz Županije.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote u 11 sati evidentirano je 127 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više kojima je potvrđen covid 19”, stoji u priopćenju Zagrebačke županije.

Ukupno je od zaraze koronavirusom izliječeno 45 osoba, a tri su umrle.

Novi slučaj zaraze na području Šibenika

Novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u subotu na području Šibenika, a osoba se ne dovodi u vezu s ranije oboljelima, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Riječ je o osobi s područja Grada Šibenika za koju su epidemiološki izvidi u tijeku.

Od početka epidemije, s današnjim danom, broj zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji je 84, od čega su 32 osobe ozdravile.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je šest osoba od kojih je jedna na respiratoru. 

Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, no provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja mjera.

Pula: Osmi dan bez novooboljelih, čak osam izliječenih

Već osmi dan zaredom u Istri nema novooboljelih, 49 uzoraka brisa ispitanih tijekom protekla 24 sata su negativni, dok je u međuvremenu ozdravilo čak osam osoba što je ukupno 80 izliječenih od koronavirusa u toj županiji, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite.

“Unutar 24 sata ispitano je novih 49 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Dakle u Istri ni danas nema novooboljelih a u međuvremenu je izliječeno osam pacijenata, što čini ukupno 80 izliječenih od COVIDA u Istarskoj županiji”, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je i kako su trenutno na ispitivanju svega četiri uzorka brisa zbog zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice.

“Neovisno o dobroj epidemiološkoj situaciji u Istri i dalje vrijede mjere po kojima nema grupiranja i velikih skupova. Moramo i dalje biti savjesni i odgovorni jer ćemo samo na taj način biti uspješni u borbi protiv virusa”, poručio je Kozlevac pozvavši građane da ukoliko idu u šetnju drže socijalnu distancu.

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić Hini je potvrdila kako su trenutno u bolnici hospitalizirane samo tri osobe koje su još pozitivne na COVID-19. Rekla je i da se sve više povećava broj izliječenih pacijenata pa ih je sada, nakon još osmero otpuštenih iz bolnice, čak 96 posto.

U Osječko-baranjskoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa

 U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, smanjen je broj osoba u samoizolaciji, a u Respiracijskom centru osječkog KBC-a i dalje nema pacijenata, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirana je 101 osoba, svi su uzorci bili negativni pa je broj oboljelih zadržan na 115, od kojih je njih 80 iz Osijeka, priopćili su iz Stožera.
Nema novih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, a u Respiracijskom centru osječkog KBC-a i dalje nema pacijenata.

U samoizolaciji je 157 osoba, što je tri manje nego jučer. Nema novih kontakata kao ni novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljene u izolaciju, ističu u Stožeru.
Dodaju i kako građani Policijskoj upravi jučer nisu prijavili ni jednu sumnju na kršenje samoizolacije, a policija je samoinicijativno obišla 11 osoba i sve su poštivale propisane mjere samoizolacije.

Propusnice su se pregledavale na sedam stalnih nadzornih punktova na granicama županije, a od 4.069 kontroliranih građana samo jedna osoba nije imala valjanu propusnicu.

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih, nalazi jučer testirane 41 osobe su negativni te i dalje ostaje ukupno 30 zaraženih koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Toliki broj testiranja ne znači da je puno suspektnih osoba već, kako je pojasnio glasnogovornik Stožera Bernardo Pahor, iste osobe nekada prolaze nekoliko faza testiranja, ovisno o epidemiološkim indikacijama. To su osobe koje se liječe od covida-19, posebno kada se rade provjere zaraženosti kada idu prema ozdravljenju.

Testiraju se i osobe koje su po nekim simptomima suspektne kao i osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima pa im je određena samoizoolacija.

U Karlovačkoj županiji su sada u samoizolaciji 352 osobe, tijekom protekla 24 sata policija je provela 147 provjera i nije evidentirano niti jedno novo kršenje.

Policija je jučer evidentirala sedam kršenja mjera propusnice, ukupno do sada 216 kršenja te mjere.

U Karlovačku županiju je jučer iz Kine pristigla treća isporuka zaštitne opreme koju je nabavila Vlade RH, a u najavi su i nove pošiljke.

Oprema je namijenjena zdravstvenim ustanovama i operativnim snagama. Zdravstvene ustanove dio su opreme preuzele jučer, a tijekom dana preuzimanje će se nastaviti. Podjela operativnim snagama krenut će kada a tim bude potrebe.

Među 30 oboljelih šest je osoba hospitalizirano, 14 ih je na kućnom liječenju, deset osoba je izliječeno, a jedna je osoba preminula.

Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Osječko-baranjska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Istarska županija ne bilježe nove slučajeve zaraze koronavirusom. Izvor Novi list