Koronavirus opasan za zdravstvene djelatnike

Dio županijskih stožera civilne zaštite objavio je podatke o novooboljelima u posljednja 24 sata. U pet županija nema novozaraženih, dok je u Virovitičko-podravskoj nakon 22 dana bez novih slučajeva, čak pet novooboljelih

U KBC Osijek testirano je pet medicinskih djelatnika za koje je utvrđeno da su pozitivni na Covid-19

Trenutno je potvrđena ukupno 1908 osoba zaraženih koronavirusom, a 801 osoba je ozdravila. Četrdeset i osam osoba je preminulo. 18 osoba je trenutačno na respiratoru. U zadnja 24 sata novooboljelo je 27 osoba. Dosad je obavljeno ukupno 26.274 testiranja. U samoizolaciji su ukupno 13.792 osobe.

Županijski stožeri objavljuju nove informacije:

• 
U posljednja 24 sata, na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, pa ih je sada od početka pandemije ukupno 83. U petak će u Zadru početi drive-in testiranje na koronavirus. 

• 
Požeško-slavonska županija od danas je prva županija bez ijedne osobe zaražene koronavirusom, budući da su se testovi za sve tri oboljele osobe nakon dva uzastopna testiranja pokazali negativnima te su proglašene izliječenima. 

 U KBC Osijek testirano je pet medicinskih djelatnika za koje je utvrđeno da su pozitivni na Covid-19. Troje njih nisu stanovnici Osječko-baranjske županije i ne ulaze u statistiku oboljelih u toj županiji.


 Na području Splitsko dalmatinske županije od ukupno 102 obrađena testa, još je 10 osoba zaraženo koronavirusom. 

 Na današnji dan još jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivna, bliski  obiteljski kontakt s prethodno oboljelom osobom. Ukupno u županiji broj zaraženih osoba je 83 od kojih je 27 ozdravljenih osoba. 

• U Virovitičko-podravskoj županiji čak je pet novo zaraženih od korona virusa nakon 22 dana bez novih slučajeva izvijestio je županijski stožer civilne zaštite. 

•  U Hrvatskoj uskoro kreću serološka testiranja. Cilj je otkriti koliko je osoba preboljelo koronavirus, a da to nije bilo poznato, te koliko ljudi ima antitijela na tu zarazu. Neki pak stručnjaci smatraju da su takva testiranja golema zamka koja može izazvati više štete nego koristi. Dio epidemiologa u svijetu dvoji i koliko su takvi testovi pouzdani. 

• 
U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema pozitivnih osoba na COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi ukupno 37. 

• 
Danas nema novozaraženih osoba na području Primorsko-goranske županije. Trenutačno je 41 osoba oboljela,a ozdravilo je 29 ljudi. 

• 
U Općoj bolnici Bjelovar u protekla 24 sata testirano je 13 osoba na koronavirus i za svih 13 osoba nalazi su negativni.

• Broj smrtnih slučajeva u SAD-u prešao je u utorak 45.000, udvostručivši se u malo više od jednog tjedna, a zaraženih je više od 800.000, izvještava Reuters. 

Autor: HRT