Skip to content

PROTEST PROTIV NETANYAHUA UZ POŠTIVANJE SOCIJALNE DISTANCE

S maskama na licima, mašući crnim zastavama na razdaljini od dva metra, tisuće Izraelaca u nedjelju su prosvjedovale protiv premijera Benjamina Netanyahua, pod strogim mjerama zbog koronavirusa

Netanyahu, koji niječe bilo kakvu krivicu, optužen je u tri korupcijska slučaja.

Trenutačno je uslijed pregovora s oporbenim čelnikom Bennyjem Gantzom o raspodjeli moći i formiranju koalicijske vlade koja bi privela kraju godinu dana mrtve političke utrke nakon trojih izbora bez pobjednika.

https://www.youtube.com/watch?v=q-l5r2JUXbM

Prosvjedi su dopušteni tijekom izraelske karantene, sve dok se prosvjednici drže razdaljine i dok nose maske za lice.

Pod sloganom “Spasite demokraciju”, prosvjednici su pozvali Gantzovu stranku Plavo-bijeli da ne uđe u koaliciju predvođenu premijerom optuženim za korupciju.

Gantz je zagovarao čistu vladu, no rekao je da ga je kriza uzrokovana koronavirusom primorala da iznevjeri svoje izborno obećanje.

Reutersov snimatelj procijenio je da se na Trgu rabina u Tel Avivu okupilo nekoliko tisuća prosvjednika. Izraelski mediji izvijestili su da je bilo oko 2000 ljudi.

Izrael je dosad prijavio više od 13 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i 172 smrti. Djelomična karantena primorala je Izraelce da ostanu u svojim domovima, prisilila zatvaranje poduzeća, dok se stopa nezaposlenih popela na 26 posto. Neke zabrane ublažene su ove subote. Autor Hina

photo AFP