Doc. Čivljak: Ne treba se opuštati, epidemija još traje

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a prim. doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na početku je komentirao osam žrtava, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, i može li se to povezati s ulaskom virusa u domove

– Moglo bi se to povezati s ulaskom virusa u domove za starije i nemoćne, ali isto tako dvije osobe koje su umrle u našoj poliklinici u protekla 24 sata ne pripadaju toj populaciji već su to bolesnici koji su dulje vrijeme liječeni kod nas i liječeni su više od 20 dana u intenzivnoj jedinici tako da se radi o bolesnicima koji su imali rizične čimbenike i podlegli su usprkos svim poduzetim mjerama liječenja, rekao je Čivljak.

Na pitanje kako smo jučer imali 18 novozaraženih, a danas 39 te su neke mjere popuštene, poput kretanja unutar županija, ima li prostora za daljnju relaksaciju mjera rekao je da nisu neke velike oscilacije i da ne trebamo pratiti svaki dan dugoročne trendove.

– Naglasio bih pučanstvu da se ne treba opuštati, epidemija još traje. Treba se striktno držati mjera jer svako popuštanje može dovesti do porasta broja oboljelih, rekao je Čivljak.

– Nije nužno zabranjivati izlazak iz kuće, može se boraviti vani uz pridržavanje mjera i naputaka, da se ne približavaju jedno drugome i održavaju razmak. Sam boravak na zraku može pomoći jer smo podlegli pritisku samoizolacije. I ja sam jučer nakon dva mjeseca izašao u prirodu, dodao je.

Podsjetimo, izolaciju virusa COVID-19, odnosno uzgoja u laboratorijskim uvjetima, prof. Markotić je jučer potvrdila za portal HRT-a.

– Čestitam timu naše znanstvene jedinice na čelu s prof. Alemkom Markotić koji kontinuirano godinama rade na unaprjeđenju laboratorijske dijagnostike u našoj kući. Ovo se nije dogodilo preko noći, iza jednog uspjeha koji se dogodio u jednom danu stoje dani i godine intenzivnog rada. Nije bilo jednostavno doći na popis timova i laboratorija koji su među prvima uveli dijagnostiku na SARS-COV-II virusne infekcije i isto tako doći do uspjeha da se virus izolira. Izolacijom se pridonosi tome da se dozna nešto više o strukturi i genomu virusa, a to će pomoći u daljnjem istraživanju, između ostalog, i u pronalasku odgovarajućeg cjepiva, rekao je Čivljak.

Rad prije koronavirusa i poslije koronavirusa

– Navikli smo na ovakav tempo života jer svake godine u sezoni gripe 3-4 mjeseca prolazimo isti proces povećanog priljeva bolesnika, povećanog broja hospitlaiziranih i onih koji trebaju intenzivno liječenje. Sve naše službe su tada opterećene i opterećenje nam je gotovo svakodnevnica i na nju smo navikli. No, epidemija Covida-19 je drugačija i zbog mjera zaštite koje su striktnije i zahtijevnije, a iz zbog toga što je ona promijenila cijeli naš život – organizaciju rada, radno vrijeme, ostajemo i izvan radnog vremena. Odražava se i na naše zdravlje i svijest jer smo, mi zdravstveni djelatnici,, morali promijeniti i obiteljski život. Sa svime time nije lako živjeti, ali se moramo svemu prilagoditi , rekao je Čivljak.

Na pitanje je li se testirao rekao je da se testirao jučer. Testiramo se kad god treba, kad postoji neka epidemiološka indikacija. Trenutačno u klinici traje akcija testiranja svih zaposlenika, i zdravstvenih i nezdravstvenih, jer smo odlučili zbog dva slučaja infekcije kod naših djelatnika, spremačice i medicinske sestre, testirati svo osoblje klinike kako bi uvidjeli ima li možda među nama i netko tko je zaražen i ima asimptomatsku infekciju, a da toga nije svjestan, rekao je doc. Čivljak. Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT