Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u petak da je broj mrtvih od koronavirusa u Kini odakle je krenula pandemija “daleko veći” od službenih podataka kineskih vlasti

“Kina je upravo objavila da je broj mrtvih od ‘nevidljivog neprijatelja’ dvostruko veći. Daleko je veći od toga i daleko veći od broja u Sjedinjenim Državama”, napisao je na Twitteru Trump u čijoj je zemlji broj mrtvih veći od 33.000.

Grad Wuhan u kojem se virus pojavio krajem 2019., izmijenio je podatke o žrtvama kazavši da je umrlo 50 posto više ljudi, odnosno 1.290 ljudi više, čime je ukupno 4.632 žrtava koronavirusa u toj zemlji.

Prema tim izmijenjenim kineskim podacima broj mrtvih ipak nije dvostruko veći kako to tvrdi Trump.

U priopćenju vlada objašnjava da su u jeku epidemije neki pacijenti  umirali kod kuće jer nisu bili primljeni u bolnice.

Prema tome nisu bili pribrojani broju mrtvih u bolnicama i nisu dio službenih statistika koje uzimaju obzir samo umrle u bolnicama.

Kina je u petak odbacila kritike zapadnih dužnosnika na čelu s Trumpom da je loše upravljala pandemijom i prikrivala podatke.

Američka administracija optužuje komunistički režim da je “prikrivao” težinu epidemije.

Washington je zato najavio u četvrtak da će “početi iscrpnu istragu” o podrijetlu Covida-19, tvrdeći da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, a ne s mokre tržnice egzotičnim životinjama, kao što se dosad pretpostavljalo.

Nakon Washingtona i Londona i francuski predsjednik Emmanuel Macron također je prozvao službeni Peking za netransparentnost. “Očito ima stvari koje su se dogodile, a da za njih nismo znali”, rekao je Macron. autor Hina