Situacija se poboljšava, mjere produžene do 4. svibnja

girls, women, young

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako od 16. ožujka nismo imali ovako povoljnu brojku, ali i upozorio da opasnost još nije prošla

„Znači da se situacija poboljšava ali imamo opterećenje i od prije, u zadnjih 10 dana je oko 500 novooboljelih kumulativo od kojih su svi imali svoje kontakte”, kazao je.

U Gradu Zagrebu je sedam novooboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri, u Zagrebačkoj županiji tri , u Krapinsko- zagorskoj tri i Zadarskoj jedna, kazao je Capak.

Ponovio je kako stožer pažljivo razmatra sve mjere i postepeno će ih ukidati.

U nekom momentu, najavio je, pustiti će se i javni prijevoz uz stroge epidemiološke mjere dezinfekcije i socijalnog distanciranja.

Ide se prema otvaranju ugostiteljskih objekata, frizera i drugih uslužnih djelatnosti. Sve će se morati organizirati uz stroge epidemiološke mjere.

– Kada dođe vrijeme, i frizeri će početi raditi uz korištenje zaštitne opreme i dezinfekciju, rekao je Capak.

Mjere produžene do 4. svibnja

Šef nacionalnog Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović objasnio je pet novih odluka stožera, kojima su postojeće mjere produžene.

”To se prije svega odnosi na mjeru ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti, održavanja sportskih i kulturnih događaja i ona se primjenjuje do 4. svibnja”, rekao je.

Božinović je rekao da se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produžuje do 18. svibnja, ali da se napušta model organiziranih konvoja.

Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima. „’Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere”, kazao je.

Uz to, Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.

Ukidanje propusnica po županijama

Vezano uz odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka najavio je da će županijski stožeri moći predložiti nacionalnom stožeru ukidanje propusnica za područje određene županije kako bi se omogućila veća mobilnost

Lokalni stožeri pritom će procjenjivati epidemiološku situaciju, a nacionalni stožer potom u suradnji s njima donijeti odluku o ukidanju propusnica.

Dodao je kako su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

No ako se pojavio neko žarište, upozorava Božinović, mogu se donijet posebne mjere za općinu ili neki prostor. Odluke stupaju na snagu u ponoć, dodao je. Autor Hina