SUZE SINA RAZMETNOGA, DUBRAVKA

Ivan Gundulić – SUZE SINA RAZMETNOGA, DUBRAVKA

Suze nisu samo prepjevana biblijska parabola: oblikovana kao iskaz samoga pjesnika, poema je priča o svakom čovjeku, o egzistencijalnim, moralnoetičkim problemima svakog pojedinca.

Dubravka nudi koncept za sreću u civiliziranoj, slobodnoj državi-gradu, misao o sreći u takvoj političkoj tvorevini u kojoj vladaju istina, ljepota i dobrota i u kojoj je sve uređeno prema zakonima božanske pravednosti.

Sada više nego ikada svima nam treba neki drugi svijet.
 Ali od toliko bogate ponude, teško je izabrati najbolje nove naslove koje ćete poželjeti imati na svojoj polici. Zato smo pripremili nekoliko odličnih noviteta za svačiji ukus: od romana i zbirki poezije do nezaobilaznog feminističkog štiva i bezvremenskih bisera mudrosti.

Ako ste dosad već uživali u djelima nigerijske književne zvijezde Chimamande Ngozi Adichie, onda će vas njezin feministički manifest u petnaest savjeta oduševiti. U Dragoj Ijeawele Adichie progovara o tome kako osnažiti svoje kćeri da budu jake, neovisne žene i raskrinkava mnoge mitove još uvijek prisutne u našim društvima, kao onaj da su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali „dopustiti“ da grade karijeru. Draga Ijeawele „udara“ ravno u srž seksualnih politika dvadeset prvog stoljeća i započinje nov i hitno potreban razgovor o tome što danas doista znači biti žena.

Za sve ljubitelje mediteranskih boja, zvukova, slika i sjećanja tu je novi roman Marine Horkić Dobre zvijezde Mliječne staze. U romanu se dvoje daljih rođaka – prkosna i karizmatična Marga i bonvivan i sanjar talijansko-hrvatskog podrijetla, Gvido, susreću 1929. godine na obiteljskoj proslavi.Njihova isprekidana priča trajat će godinama i u jednom se trenutku nasilu prelomiti. Razbijajući strogi kronološki poredak, Marina Horkić napisala je kompleksan i intrigantan roman o sudbini jedne obitelji na čijim se leđima prelama teret podrijetla, odabira i tuđih zločina.

Izvori mudrosti idealno je štivo za one koji pokušavaju pronaći duhovno uporište i ravnotežu u trenutnoj situaciji. To je neobična, nesvakidašnja i osebujna knjiga koja pokušava čovjeka vratiti razmišljanju o temeljnim vrijednostima života. Obilje mudrih misli, Ariel Bonaventura podijelio jeu deset osnovnih poglavlja, u kojima je sadržano sve ono što okružuje čovjeka u njegovu životu.U oskudnoj literaturi ljudskih misli i mudrih izreka, ova knjiga predstavlja, rasporedom i prikupljenim izrekama, pravi smiraj i bogatstvo.

S druge strane, zbirka poezije Ježene kožice Darka Cvijetića koliko god bila zasićena smrću, otežala od rasapa, u sebi čuva iskru nade, kao nakon teških bolesti, kad netko ustane iz kreveta i sporo dobaulja do kuhinje da uzme jabuku. Prestravljeni gledamo u to čudo. I čekamo da se vrati na kauč, ili da se zauvijek sruši. O takvom pitanju govori ova knjiga, hoćemo li, nakon svega, moći do te jabuke, do tog novog života? Mlada grčka autorica Kallia Papadaki, dobitnica nagrade EU za književnost, u svojem hvaljenom romanu “Dendriti” donosi priču o grčkim doseljenicima u Novi svijet koja nas podsjeća na to da su i Europljani stoljećima bili imigranti, pokušavajući preživjeti i naći bolji život. Dendriti su, osim na hrvatski, prevedeni i na francuski, albanski, bugarski, makedonski, mađarski, rumunjski, srpski, slovenski, poljski i španjolski.

I za kraj smo sačuvali Nemoj me buditi Marka Tomaša – roman, beskrajni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, a po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva s filmom Leaving Las Vegas, potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla. Ovaj će roman nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski.
Nismo zaboravili ni na naše najmlađe čitatelje. Uskoro stiže i Nevolja jednoga cara nagrađivane dječje autorice Melite Rundek, zabavna i poučna slikovnica pisana jednostavnim, smislenim i djetetu razumljivim jezikom.U središtu je priče mačak Maki koji voli izazivati nevolje i potom se izvući. No, jednog dana netko će ipak stati na kraj Makijevu nestašluku… Za vedre i maštovite ilustracije zaslužna je poznata ilustratorica Vanda Mikšić.
Nadamo se da ste upravo ovdje pronašli svoju novu omiljenu knjigu.
Čitajte s nama i ostanite nam zdravi i sigurni.
#ostanidoma

ISBN: 9789530620568
Izdavač: Školska knjiga d.d.
Područje: Dječja književnost
Uvez: Tvrdi uvez
Kategorije: Lektira, Proza
Oznake: drama, lektira
Jezik: Hrvatski
Biblioteka: Školska knjiga
Godina izdanja: 2019
Format: 17,5*20,5
Broj stranica: 218