NV galerija Široki Brijeg – UMJETNOST U IZOLACIJI

U privatnoj NV galeriji u Širokom Brijegu postavljena je međunarodna izložba “Umjetnost u izolaciji”. Na izložbi sudjeluje 25 likovnih umjetnika iz 7 zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije i Italije

Izložba je video projekcijom otvorena 14. travnja u 18h  na društvenim mrežama – facebooku i Instagramu, gdje će se tijekom travnja i svibnja pojedinačno predstavljati autori i njihova djela. Među njima su i najmlađi- djeca umjetnika koja svoju izolaciju provode u stvaralačkoj likovnoj igri.

Radove nastale u izolaciji poslali su umjetnici iz Zagreba i Zadra, Širokog Brijega, Mostara, Travnika, Sarajeva, Banja Luke, Čapljine, Beograda, Milana i Rima, Derbya (UK), Berlina i Ravensburga, Rijnsburga (NL), te Derbya (UK).

Organizatori izložbe i vlasnici galerije Dragana i Nikola Vučković pozvali su umjetnike diljem Europe koji stvaraju u nametnutoj izolaciji te su njihove radove primali mailom i printali ih u kućnoj radinosti. Umjetnost je itekako živa u ovom teškom civilizacijskom trenutku. Ova su djela potvrda postojanja, zajedničkih osjećaja nemoći i straha, te kolektivne nade u bolju budućnost.

U predgovoru kataloga izložbe  Elvira Peyraud je napisala: „… Svjedočimo li krahu civilizacije, njezinom preporodu ili razdoblju bez posljedica? Pitajmo umjetnike. Što su ptice prirodi, to su oni civilizaciji. Tamo gdje ptice ne pjevaju, nema prirode. Tamo gdje se umjetnici ne oglašavaju, nema civilizacije. Naka oni budu barometar koji će nam pokazati budućnost…“

Dragana Nuić Vučković