Skip to content

Bečani posjećuju digitalno groblje

Pojava i širenje koronavirusa sa sobom su donijeli razne nove izazove. Zbog toga su diljem svijeta na snazi sigurnosne mjere koje sa sobom donose brojna ograničenja, a ona se odnose i na organiziranje sprovoda i posjećivanje grobnih mjesta

Bečka gradska groblja u ovim su teškim vremenima ipak pronašla način da svojim sugrađanima to ponovo omoguće te su 15. travnja pokrenula besplatnu uslugu „Digitalni grob“. Putem nje građani Beča sada iz vlastitog doma mogu pristupiti svim važnim informacijama o svojim grobnim mjestima te se mogu virtualno prisjetiti voljenih osoba koje su izgubili.

Sve što im je potrebno jest personalizirani pristupni kod, a on se izdaje osobi u čijem je vlasništvu pojedino grobno mjesto. Ona tako bilo kada i bilo gdje može putem interneta dobiti uvid u informacije o dotičnom grobnom mjestu, mijenjati osobne podatke poput adrese, produljiti pravo korištenja groba ili ga prenijeti na drugu osobu. Osim toga, može zajedno sa svojom obitelji i prijateljima komemorirati voljene pokojnike. Naime, u zaštićenom virtualnom prostoru − takozvanim spomen-sobama – s odabranim se osobama mogu dijeliti fotografije i sjećanja, a to je upravo sada, kada zajednički posjet groblju nije moguć, za mnoge velika utjeha. Također, djelatnici groblja na zahtjev će na grobu zapaliti lampione ili ožalošćenima proslijediti fotografiju posljednjeg počivališta njihove voljene osobe.

Direktorica Bečkih gradskih groblja, Renate Niklas, nada se da će usluga digitalnog groblja ljudima pomoći u tuzi i oproštaju od preminulih jer on je u ovim vremenima, kada nema uobičajenih sprovoda, iznimno težak. S obzirom na to da su groblja važna mjesta sjećanja, Grad Beč svojim je građanima time omogućio da ih posjete iz vlastitog doma.

Helena Dubravec

Građani sada mogu posjetiti groblje od kuće © Friedhöfe Wien