NaRoDnA (trenutak vREMena)

poppies, flowers, poppy

Igor Petrić – NaRoDnA (trenutak vREMena)

Iščupaj mi srce i pojedi ga pred svima. Neka vide koliko te volim. Neka osjete onu finu slatkoću krvi, koja će kap po kap kapati s tvojih malih, koščatih prstiju, sve do prašnjave majčice zemlje. Zemlja kao zemlja, siva i crna, crvena i smeđa istovremeno, raspada se pod prstima. Suha kora raspucala, iz koje jedino još crveni makovi rastu i hrane se crvenim kapima života. Tako nježni i mirisni i ima ih svuda.

 • Voliš li makove? – urlaju anđeli.
 • Vidiš li ljude? Samo stoje i gledaju bez veze.

Briga njih za makove i zemlju. Njima samo krvi treba. Miris eritrocita i benzina kojim ćeš na kraju politi moje truplo i zapaliti oganj pred svima. Možda će tek tada, kad sve vide i okuse, prestati govoriti gluposti, laži i objede. Što oni znaju o tebi, o meni, o nama? Što si umišljaju? Tko su? Tko su dovraga? – pitam se, iako znam. Samo se pravim kako spavam i kako me ništa ne smeta.

Zašto se prave pametni kad ne vide i ne čuju druge do sebe?  Nisu oni vrijedni ničega, ni tebe ni mene, jednostavno ničega. Zato, briga me za sve njih.

Odjednom… sve vrti se. Soba se vrti, okreće i moje i tvoje oči s njom. Oči se isprepliću, mijenjaju mjesto, nestaju u mraku, tražeći svijetlo, a svjetlo udaljava se. Sve brže i brže, bježi, nestaje i od „vrućine“ sjevera topi se. Vrti mi se, vrti ti se od siline okretaja i pritiska nevidljive sile. Mislim da je upravo sad trenutak za buđenje. Popodnevni spavanac uvijek iznenadi. Dočeka te nespremnog i u djeliću sekunde, trenutku-trenutka upadneš u REM kad se najmanje nadaš i onda sanjaš i sanjaš i oči ti kolutaj, a ti sanjaš i kolutaju oči i znojiš se i baš ti je dobro, čudno i na trenutak BOJIŠ SE. Sve ti je odjednom. Sve mi je odjednom. Sve silno i moguće. Letiš ako želiš i roniš svemirom. Skačeš po planetima i diviš se svim ti zbivanjima. Na putu prema dolje, na putu prema gore, možda i sretneš sebi ravnoga. Želiš ga upoznati! Želiš ga dotaknuti! Želiš, ali ništa od toga. Put snova nema smislenog početka ni kraja, nema zapleta ni radnje, nema pakla, mraka, svjetla, nema raja.

Zato, dosta je! Čuj i počuj narode, sunce je opet visoko i prži napuhane glave političke. Glave k’o glave, napuhane, debele, skuhane, ne misle, samo smrde na dosadu, zavist i uzalud potrošene godine. To jednostavno morate vidjeti! Moraš to vidjeti! Moram, da moram i to ću na kraju učiniti. Prije toga ću se probuditi.

 • Dooobro jutrooo – narode!

 • STJEPAN ŠEŠELJ u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića
  Stjepan Šešelj Stjepan Šešelj, suvremeni je hrvatski književnik, piše pjesme, drame (za radio, kazalište i televiziju) te prozu (romane, putopise, književne i likovne prikaze, osvrte na hrvatske kulturne, društvene i političke događaje i pojave). Rođen je 16. lipnja 1947. u Podgradini – Opuzenu. Osnovnu školu do četvrtoga razreda polazi u Podgradini, a od petoga do osmoga u Opuzenu, gimnaziju u Pločama. Pravo je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Živi… Read More »NaRoDnA (trenutak vREMena)
 • Green River Festival – zabava i druženje na rijeci Savi
  Babinjak, radionice i nastupi bendova na zagrebačkom savskom nasipu Želite li se zavaliti u solarnu ležaljku, rashladiti solarnim tušem, chillati uz fine koktele, dovesti klince na jednu od kreativnih radionica i guštati u nastupima bendova na solarnoj pozornici te usput nabaciti ljetnu boju svratite na savski nasip, kraj Hendrixovog mosta od 18.8. do 20.9. Udruga Priroda za sve nakon događanja Welcome Spring Festival i Reci Božić dovodi zabavu na rijeku uz… Read More »NaRoDnA (trenutak vREMena)
 • Serija portreta Zorana Šimunovića
  Akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, stekao je značajan ugled ciklusom velikih formata ulja. Riječ je o nizu slika veličine od metra ali i većih, posvećenih tajanstvu djetinjstva i odrastanju, slika prepunih simbola i svakodnevnih stvarčica koje se skladno nadopunjuju u autorovom promatranju prošlosti Miroslav Pelikan Prije stanovitog vremena Šimunović je dio svojih slikarskih ideja realizirao u zanimljivom ciklusu portreta supruge i svojih prijatelja i autoportretu, izvedenih u akrilu na manjim… Read More »NaRoDnA (trenutak vREMena)
 • Izložba Cres Memory Project
  Cres Memory Project je izložba u Creskom muzeju, nastala u suradnji sa njujorškimfotografom Gildom Spadonijem Cres Memory ProjectFotografije Cresa iz 1951. iz zbirke obitelji SpadoniPhotographs of Cres in 1951 from the Spadoni collection Izložba fotografija, Creski muzej, Ribarska 7, Cres12. kolovoz 2020. – lipanj 2021.Kustos izložbe: Jelena DunatoAutor fotografija: Antoinette SpadoniSuradnik i vlasnik fotografija: Gildo SpadoniOblikovanje: Josip Strmečki Opis Cres Memory Project je izložba u Creskom muzeju, nastala u suradnji sa… Read More »NaRoDnA (trenutak vREMena)
 • Darko Dugandžić – traganje za izgubljenim svjetonazorima
  Slikarski ciklus nosi jedinstven karakter i ostavlja dojam kao da je nastao u jednom dahu bez prekida i uvlači nas bezrezervno u sveobuhvatnu neprekinutu sliku U subotu 8. kolovoza u Širokom Brijegu upriličeno je otvorenje samostalne izložbe akademskog grafičara Darke Dugandžića u galeriji Vrba. Darko Dugandžić rođen u Mostaru 17.2. 1984 godine. Završio srednju ekonomsku školu fra Slavko Barbarić u Čitluku 2002 godine. Diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti na Širokom Brijegu… Read More »NaRoDnA (trenutak vREMena)
 • Međunarodna izložba keramike i stakla u galeriji Zvonimir
  Kreativan i umjetnički način u djelima umjetnika iz Njemačke, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije, s uvjerenjem kako nema velikih djela bez umjetničkog odraza Miroslav Pelikan Od 12. do 31. Može SE u galeriji Zvonimir razgledati međunarodnu izložbu keramike i stakla. Organizatori i Izložba GRACIS žele istaknuti, kako je Republika Hrvatska unatoč pandemiji korone i potresu u Zagrebu, usplešno predsjedala Vijećem Europske unije, a što se također dogodilo u sedmoj godini… Read More »NaRoDnA (trenutak vREMena)