Oko deset tisuća djece u Danskoj vratilo se u srijedu u škole, vrtiće i jaslice, nakon što su danske vlasti odlučile otvoriti vrata tih institucija nakon mjesec dana ublaživši restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa

Nakon napretka u suzbijanju širenja zaraze, danske vlasti odlučile su vratiti učenike do petog razreda u škole, kao i djecu u vrtiće i jaslice. Odlukom se nastoje rasteretiti roditelji koji se moraju brinuti za djecu, uz posao od kuće.

Škole su morale zadovoljiti određene standarde, poput dovoljnog prostora između učenika, te će neke zbog toga biti zatvorene još nekoliko dana dok se ne usklade s mjerama. Najkasniji rok za otvaranje škole je ponedjeljak.

Međutim, mnogi su roditelji zabrinuti za posljedice nove odluke, koja je donesena prije nego u većini drugih zemalja.

– Bez obzira na sve, nema šanse da ću poslati djecu u školu, rekla je Sandra Andersen, osnivačica Facebook grupe ‘Moje dijete neće biti pokusni kunić’, koja ima više od 40.000 članova.

–  Mislim da puno roditelja tako razmišlja, zašto bi moje dijete moralo prvo ići van, izjavila je majka dvije djevojčice u dobi od pet i devet godina.

Premijerka Mette Frederiksen branila je u srijedu takvu odluku, donesenu u dogovoru s epidemiolozima, istaknuvši da će ona omogućiti roditeljima da se vrate na posao te ponovno pokretanje gospodarstva.

Christian Wejse, znanstvenik pri Odsjeku za zarazne bolesti na Sveučilištu Aarhus rekao je da razumije zabrinutost građana, ali je poručio da nove infekcije neće biti problematične u toj dobnoj skupini jer se zarazi mali postotak djece, a oni koji se zaraze imaju blage simptome.

– Pogledajte susjednu Švedsku, njihove su škole otvorene, a nije bilo dramatičnog porasta infekcija, čini se kako djeca nisu glavni pokretač za transmisiju virusa.

Jedna danska majka ima druge brige vezano za otvaranje škola i vrtića.

– Mislim da nije dobro za djecu da ne smiju grliti svoje prijatelje., izjavila je Nonne Behrsin Hansen, majka dvoje djece u dobi od dvije i četiri godine.

– Mi ćemo djecu ostaviti doma jer je situacija u vrtićima prije Covida-19 bila loša, a uvjeti koje sada pripremaju su još i gori.

Većina članica Momstera, online mreže tisuća danskih majki, ne vjeruje da vlasti imaju situaciju pod kontrolom, prema riječima osnivačica i direktorice Esme Emme Sutcu.

– Majke osjećaju da bacaju svoju djecu na prvu liniju obrane i mislim da žele poručiti: Ne igrajte se s našom djecom, rekao je.

Otvaranje škola prvi je korak u danskom planu ponovnog pokretanja zemlje.

Restorani, kafići, kazališta, kina i trgovački centri ostaju zatvoreni najmanje do 10. svibnja.

U Danskoj, zemlji s oko 5,6 milijuna stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6706 osoba, a umrlo ih je 299, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Vlasti su u utorak prijavile 193 nova slučaja zaraze, a dan ranije 144. Autor Hina