Europska komisija predstavila je plan za postupno i koordinirano napuštanje mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavisa prema tri kriterija

“Iako se uvjeti u zemljama članicama uvelike razlikuju, svi Europljani se s pravom pitaju kada i kojim redoslijedom se mogu ukidati mjere”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predstavljajući plan.

Komisija ističe da su mjere ograničenja kretanja koje su uvele zemlje članice spasile tisuće života, ali da one sa sobom nose i veliku cijenu za društvo i gospodarstvo te da ne mogu trajati unedogled.

“Povratak u normalu nakon koronakriize zahtijevat će pozorno koordiniran i europski pristup među zemljama članicama, na temelju znanosti i u duhu solidarnosti”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Ona dodaje da će put povratka u normalno stanje biti dug i postupan te će se posljedice ove krize dugo osjećati. Stoga će se trebati naučiti živjeti s virusom sve dok se ne pronađe učinkovito cjepivo.

Komisija u svom planu navodi da se odluke o vremenu početka popuštanja mjera trebaju temeljiti na tri kriterija.

Prvi je epidemiološki, što znači da širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizirano. Drugi kriterij je da zdravstveni sustavi moraju imati dovoljno kapaciteta, što uključuje broj kreveta za intenzivnu skrb, dostupnost zdravstevniih radnika i medicinskog materijala.

Treći kriterij odnosi se na sposobnost praćanja zaraze, uključujući masovno testiranje kako bi se brzo mogle izolirati zaražene osobe.

Predsjednica Komisije von der Leyen upozorava da predstavljanje ovoga plana ne predstavlja nikakav znak za početak popuštanja mjera, jer je to u nadležnosti država članica.

Komisija ističe da zemlje članice, kada odlučuju o popuštanju mjera, trebaju voditi računa o ravnoteži između zaštite zdravlja i socijalnih i ekonomskih učinaka mjera. Također je potrebna koordinacija između država članica koje trebaju pokazati međusobno poštovanje i solidarnost.

“Države članice trebale bi barem pravodobno obavijestiti jedna drugu i Komisiju prije nego što ukinu mjere i uzeti u obzir njihova stajališta”, navodi Komisija.

Plan sadrži i preporuke zemljama članicama. Prva je preporuka da se opće mjere postupno zamijene ciljanima, primjercie da zaštitne mjere za najranjivije skupine traju dulje, zatim da se postupno vraćaju potrebne pojedine ekonomske aktivnosti, da se redovito dezinficiraju i čiste vozila javnog prijevoza, trgovine i radna mjesta.

Kontrole na granicama unutar EU-a trebaju se ukidati na koordiniran način, dok se ukidanje  kontrola na vanjskim granicama treba provesti uzimajući u ozbir širenje zaraze izvan EU-a.

Komisija preporučuje da se svi zaposleni ne vraćaju na posao u isto vrijeme, da se okupljanje ljudi postupno dopušta sukladno epidemiološkoj situaciji. Autor Hina