U BiH epidemija na vrhuncu. Na bolovanju stotine zdravstvenih djelatnika

Stotine liječnika i drugih medicinskih djelatnika u BiH na bolovanju su na vrhuncu epidemije covida-19 od kojeg je do ponedjeljka oboljelo više od tisuću i umrlo 39 ljudi. Zašto nemaju povjerenja u sustav?

Koronavirusom je inficirano 1018 ljudi, sa žarištima u Banjoj Luci (257), Čitluku (81), Mostaru (55) i Širokom Brijegu (48). U Sarajevu je infekcija potvrđena kod 35 ljudi.

Naložio sam liječnicima da se pooštre kriteriji za odobravanje bolovanja i nekritičko otvaranje bit će kažnjeno

No zabrinjava podatak da je u glavnom gradu u jeku epidemije na bolovanju čak 700 liječnika i drugog medicinskog osoblja. Sumnja se kako su brojni među njima tako željeli izbjeći rizik od zaraze na radnom mjestu.

Ravnateljica kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović upozorava da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji prijeti pogibeljnom urušavanju zdravstvenoga sustava.

– Oduvijek imamo problem s lažnim bolovanjima i tvrdim kako i u ovim teškim trenutcima dvije trećine medicinskih radnika neopravdano izbiva s posla, rekla je Izetbegović listu Dnevni avaz.

– Srećem svoje zaposlenike po gradu kako šetaju a neki od njih su sebi sami pisali bolovanje. Pratimo tu anomaliju, koja se na vrhuncu teške i neizvjesne borbe protiv opakoga zla kosi sa Hipokratovom zakletvom i došli smo do pouzdane spoznaje kako se uglavnom radi o istim osobama, dodala je.

Ravnatelj Doma zdravlja Muhamed Ahmić najavljuje sankcije za neopravdana bolovanja.

– Naložio sam liječnicima da se pooštre kriteriji za odobravanje bolovanja i nekritičko otvaranje bit će kažnjeno, istaknuo je Ahmić. Autor: HINA/HRT