Riječki operni zbor – “Bilo vavek veselo”, Ivan Matetić Ronjgov / uživajte!

Uoči 140. obljetnice rođenja skladatelja Ivana Matetića Ronjgova koja se obilježava sutra, 10. travnja, muški Riječki operni zbor pripremio je za vas nešto posebno!

„Umjetnost ne priznaje daljinu, umjetnost poništava granice. Ona nas je ujedinila i u ovom vremenu nedaće, kroz zvuke zavičaja otete zaboravu, trudom jednog čovjeka, skladatelja Ivana Matetića Ronjgova. Stvarajući na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici, skladao je djela koja se smatraju biserima kako hrvatske, tako i svjetske zborske a capella literature. Veliki motiv u ostvarenju ove izvedbe u otežanim uvjetima bile su nam i riječi samog skladatelja: „…pokazati i dokazati čitavomu svijetu da je i naša istarsko-primorska muzika isto tako dostojna koncertnoga podija kako svaka druga, a možda još i više od toga jer je originalna. Stoga ovu Matetićevu skladbu optimističnog naslova posvećujemo 140. godišnjici njegova rođenja, najavljujući, nadajmo se u skoroj budućnosti, i koncertno obilježavanje obljetnice našeg velikog skladatelja!“

Draga publiko, bilo nam svima vavek veselo, čak i u ovim nesigurnim vremenima! U iščekivanju koncertnog obilježavanja obljetnice našeg velikog skladatelja, uživajmo u skladbi koju su za vas pripremili naši zboristi!

Milena Jerneić – Opera HNK Ivana pl. Zajca